Πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ
Έργα Ελλήνων

Πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ

Ο Μιχάλης Νεγροπόντε είναι πολυβραβευμένος παραγωγός ταινιών και ντοκιμαντέρ τα τελευταία 30 χρόνια.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας του ήταν ο μεγιστάνας της ναυτιλίας Δημήτρης Νεγρεπόντε και η μητέρα του η Κατερίνα Κουμαντάρου. Τα αδέρφια του είναι επίσης καταξιωμένοι ο καθένας στο αντικείμενο του. Ο αδερφός του Γιάννης είναι διπλωμάτης, ο αδερφός του Νικόλας είναι ιδρυτής του Εργαστηρίου Μέσων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και τέλος ο Γιώργος είναι καλλιτέχνης και Πρόεδρος του Κέντρου Ζωγραφικής από το 2002 έως το 2007.

Ο Μιχάλης σπούδασε κινηματογράφο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης. Πέρα από την παραγωγή των δικών του ταινιών, έχει συμμετάσχει σε ταινίες του HBO, του PBS και του BBC.

Μερικές από τις ταινίες του είναι: SPACE COAST (1979), RESIDENT EXILE (1981), SILVER VALLEY (1984), JUPITER’S WIFE (1994), NO ACCIDENT (1996), W.I.S.O.R. (2000), METHADONIA (2005) και I’M DANGEROUS WITH LOVE (2009).

Το ντοκιμαντέρ του JUPITER’S WIFE, το οποίο είναι το πορτρέτο μιας γοητευτικής άστεγης γυναίκας που ονομάζεται Maggie, κέρδισε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance και το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σάντα Μπάρμπαρα και του Βανκούβερ. Επίσης, του απενεμήθη και το Έμμυ για το Outstanding Individual Achievement σε ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες του έχουν προβληθεί στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιαπωνία.

Δίδαξε στη σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου Temple. Επίσης διδάσκει στο Σχολείο Εικαστικών Τεχνών στη Νέα Υόρκη από το 2009.

Φώτο προφίλ: Μαρία Γιαννά

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ