Ερευνά τη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων
Ομάδα βιολόγων και μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής την Ελληνίδα ερευνήτρια Έφη Μπαστούνη, παρουσίασαν μια πολύ σημαντική έρευνα, σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό στον τομέα της Βιολογίας, Journal of Cell Biology, η οποία ανοίγει ορίζοντες για την ανάπτυξη νέων φαρμακολογικών στρατηγικών για τη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.
H Έφη Μπαστούνη εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο University of California, San Diego. Γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον, όμως μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοίτησε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το ενδιαφέρον της για τη βιομηχανική ήταν δεδομένο και αποφάσισε να συνεχίσει στις ΗΠΑ την εκπαίδευση της για να αποκτήσει εμπειρία στην έρευνα.
«Η ανακάλυψή μας αφορά την κατανόηση του μηχανιστικού τρόπου με τον οποίο τα λευκοκύτταρα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματός μας) κινούνται προς τις εστίες φλεγμονής» δήλωσε η Ελληνίδα ερευνήτρια.
Η ομάδα χρησιμοποίησε νέα αναλυτικά εργαλεία για τη μέτρηση, με υψηλό βαθμό ακρίβειας, των δυνάμεων που ωθούν τα κύτταρα. Η νέα μεθοδολογία, η οποία έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων αρκετών ετών, χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (R01-R01 και GM084227-GM037830), και ονομάζεται Fourier Traction Force Microscopy. Πριν από τη μελέτη αυτή, οι επιστήμονες πίστευαν τα λευκά αιμοσφαίρια δεν κινούνται σε ένα ιδιαίτερα συντονισμένο τρόπο.
Η έρευνα της κ. Μπαστούνη σχετιζόταν με το θέμα της διπλωματικής της, που ήταν η ανάπτυξη ενός μαθηματικού μοντέλου παραμόρφωσης του τοιχώματος της καρωτιδικής αρτηρίας.
Οι τελευταίες μελέτες της, έχουν συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα μετακινούνται.