Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία της ανδρικής στειρότητας
Έργα Ελλήνων

Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία της ανδρικής στειρότητας

Ο Μιχάλης Νομικός είναι ερευνητής βιοϊατρικής στο Ινστιτούτο Μοριακής και Πειραματικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Cardiff και βραβεύτηκε από την αμερικανική εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής με το διεθνές βραβείο Fertility and Sterility Investigator Achievement Award για το 2013.

Ο Έλληνας επιστήμονας επελέγη από τη Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού  Fertility and Sterility ως πρώτος συγγραφέας του άρθρου «Phospholipase Cζ rescues failed oocyte activation in a prototype of male factor infertility». Το άρθρο το οποίο τιμήθηκε, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cardiff και του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και παρουσιάζει ένα πρωτοποριακό μοντέλο για τη θεραπεία της ανδρικής στειρότητας, που οφείλεται σε μεταλλάξεις της πρωτεΐνης φωσφολιπάση Cζ, γνωστής και ως σπερματικού παράγοντα. Σύμφωνα με τον Δρ. Νομικό, μικρο-έγχυση της φωσφολιπάσης Cζ σε ανθρώπινα ωάρια επάγει ταλαντώσεις των ιόντων ασβεστίου, που θα οδηγήσουν στην εκκίνηση της εμβρυογένεσης.

Ήδη, έχουν αρχίσει και προγραμματίζονται κλινικές δοκιμές στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στη χώρα μας. Το Fertility and Sterility Investigator Achievement Award θεσπίστηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και τιμά την συνεισφορά νέων επιστημόνων στο πεδίο της Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Ο Δρ. Μιχάλης Νομικός, Διδάκτωρ Βιοχημείας, υπήρξε Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» από το 2008 έως το 2013, στο Εργαστήριο Βιομοριακής Φυσικής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας (ΙΠΡΕΤΕΑ). ). Στη βραβευόμενη δημοσίευση συμμετέχουν επίσης οι Ερευνητές του Δημοκρίτου: Γιώργος Νούνεσης και Μαρία Θεοδωρίδου από το Εργαστήριο Βιομοριακής Φυσικής καθώς και οι Ευαγγελία Λιβανίου, Χρήστος Ζήκος και Βυρωνία Βασιλακοπούλου από το Εργαστήριο Ανοσοχημείας του ΙΠΡΕΤΕΑ.  Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μελέτης είναι ο Anthony Lai, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cardiff.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ