Φυσικά προϊόντα υψηλής ποιότητας απο το 1919
Επιχειρώ

Φυσικά προϊόντα υψηλής ποιότητας απο το 1919

Η σύσταση της βιομηχανίας μπαχαρικών «Ήλιος», παλαιότερης και συνάμα ηγέτιδας σήμερα επιχείρησης του κλάδου της στην Ελλάδα, σηματοδοτείται το 1919 επί της οδού Αθηνών-Πειραιώς 58, έδρα που την εποχή εκείνη συνιστά μεσοτοιχία με το εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ, εξ” αυτού και συγκριτικό πλεονέκτημα ενός άριστου στρατηγικού σημείου για τον ιδρυτή της Στυλιανό Διαμαντόπουλο.

Γεννημένος το 1891 στα Χρύσαφα της Σπάρτης, o Στυλιανός Διαμαντόπουλος ασχολήθηκε με διάφορες περιστασιακές δουλειές, μέχρι να καταπιαστεί σε ηλικία 28 χρονών με την εμπορία μπαχαρικών. Μπαίνοντας μάλιστα σε μια αγορά που έτρεχε ήδη, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του σχετικά γρήγορα, υιοθετώντας για την εποχή μεθόδους καινοτόμες γύρω από το πλασάρισμα των μπαχαρικών.

Αρχικό αντικείμενο της επιχείρησης αποτελεί το χονδρεμπόριο των μπαχαρικών, ως επί των πλείστον εισαγόμενα, με κάποιες μικρότερες ποσότητες να είναι από την εγχώρια αγορά. Όσο για την πελατεία, αυτή απαρτίζεται από μπακάλικα και παντοπωλεία της εποχής, τα οποία αγοράζουν αρχικά  το εμπόρευμα χύμα και κυρίως πιπέρι, κανέλα, γαρύφαλλο και μπαχάρι, προϊόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση την δεκαετία του ’20.

Εκτός από το χύμα, άρχισε να λειτουργεί και η ιδέα της καρτέλας. Μίας μεγάλης λευκής καρτέλας, στην οποία κολλούσαν μικρά λευκά φακελάκια, με διαφορετικά μπαχαρικά το καθένα, σε κάθετη μορφή ανάλογα με το προϊόν . Έπεφτε το ένα φακελάκι πάνω στο άλλο και ο μπακάλης τράβαγε αυτό που ήθελε ο πελάτης και του το έδινε. Ήταν ο πρώτος ο οποίος εισήγαγε αυτή την καρτέλα και τη συσκευασία της εποχής. Αυτό συνέβη προς τα τέλη της δεκαετίας του ’20, όπου εκτός των άλλων ο Στυλιανός Διαμαντόπουλος  είναι από τους πρώτους που φέρνει είδη θυμιάματος και λουμίνια, διαθέτοντάς τα και στην επαρχία.  Το 1954 ο αιφνίδιος θάνατος του ιδρυτή φέρνει στα πράγματα τον 27χρόνο γιό του Βασίλη, στον οποίο ο Στυλιανός Διαμαντόπουλος έχει ήδη μεταβιβάσει την ατομική του επιχείρηση.

Από εδώ και στο εξής η επωνυμία άλλαξε σε Βιομηχανία Συσκευασιών «Ήλιος» Βας. Διαμαντόπουλος , η αλλαγή πλεύσης θα είναι θεαματική, δεδομένης της επιθυμίας της νέας γενιάς για το παραπέρα βήμα  έναντι της κυρίαρχης τότε πώλησης με την καρτέλα.

Σαν απόφοιτος της Ιωνιδείου Σχολής και μετά τελειόφοιτος της Εμπορικής Σχολής ο Βασίλειος Διαμαντόπουλος εξ αρχής έβλεπε με διαφορετικό μάτι την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Αρχίζει λοιπόν να ψάχνεται γύρω από το μπαχαρικό , θέλοντας να ξεφύγει από τα τετριμμένα. Και εκείνο το κάτι άλλο ήταν να φέρει το ’60-’61 την πρώτη γερμανική μηχανή συσκευασίας, σηματοδοτώντας μία κίνηση πρωτοπόρο, καθώς δεν είχε σκεφθεί κανείς ότι θα μπορούσαν αυτά τα φάκελα που τα κολλούσαν στο χέρι να συσκευαστούν σε μηχανή και μάλιστα 24 ή 36 φάκελα ανά κουτί, αναλόγως τις παραγγελίες.  Σε 3-4 χρόνια ίσως και λιγότερο, φέρνει και δεύτερη μηχανή, ενώ στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’70 υλοποιεί τη συσκευασία σε μπουκάλι και πλέον αρχίζει το δούναι και λαβείν με τα σούπερ μάρκετ.

Με την σταδιακή εξέλιξη της συσκευασίας και την ενσωμάτωση νέων κωδικών, καθοριστική είναι από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 η εισαγωγή στην αγορά του καρίνο ως μυρωδικό στο μαγείρεμα των κοτόπουλων.

Η βιομηχανία «Ήλιος» γυρνά οριστικά σελίδα, αναζητώντας μεγαλύτερους χώρους για μια δουλεία που είναι ήδη μεγάλη. Κάπως έτσι παροπλίζεται το ιστορικό εργοστάσιο της οδού Πειραιώς 58( αλλά και πατρικό σπίτι που υπάρχει μπροστά του ), για την ενοικίαση του χώρου που για τα επόμενα 12 χρόνια θα φιλοξενήσει την επιχείρηση. Η μεταφορά στη Παξών και Ανδριτσαίνης  στα Καμίνια, η εγκατάσταση 3ης μηχανής, η είσοδος στα βότανα και η μετατροπή της σε ΑΒΕ πραγματοποιείται το 1974, ενώ η οριστική μετακόμιση στο ιδιόκτητο εργοστάσιο της Αγίου Ιωάννη Ρέντη 157 στα Καμίνια έγινε το 1986.

Από τότε η ανάπτυξη είναι σταθερή, με περισσότερους κωδικούς, εισαγωγές κυρίως από την Ασία και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Οι εξαγωγές ξεκίνησαν κυρίως με τη ρίγανη, τουλάχιστον 30 χρόνια πριν και πρώτη χώρα την Αμερική, όπου συνεχίζονται μέχρι σήμερα, καθώς και στην Γερμανία, στην Κύπρο, στο Χονγκ Κονγκ καθώς και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


– Το μπαχαρικό είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Είναι γνωστό και με τις ονομασίες καρύκευμα και μυρωδικό.
– Η Ήλιος εκτός από μπαχαρικά παράγει αφεψήματα, είδη ζαχαροπλαστικής, τρόφες πουλιών και είδη θυμιάματος.