Το νερό όλου του κόσμου
Επιχειρώ

Το νερό όλου του κόσμου

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ είναι μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση με 57 χρόνια ιστορίας, ενώ παράγει το αγαπημένο σε όλους φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγόρι. Ένα προϊόν που έκανε διάσημη την εταιρεία εντός και εκτός Ελλάδος με εκκίνηση την δεκαετία του ’80. Από 1955, ο Γιάννης Χήτος, ο παππούς της οικογένειας, ασχολήθηκε με την παραγωγή γκαζόζας, λεμονάδων και πορτοκαλάδων χρησιμοποιώντας νερό από την περιοχή του το Ζαγόρι, και τα αγαθά του πλούσιου κάμπου των Ιωαννίνων.

Για τρεις δεκαετίες, η οικογένεια Χήτος δεν είχε σκεφτεί να εμφιαλώσει το ίδιο το νερό. Δεν είχε δημιουργηθεί και η ανάγκη. Η ελληνική αγορά ήταν μικρή για κάτι τέτοιο και τα νερά του Ζαγορίου δεν ήταν γνωστά, ώστε να δημιουργηθεί ζήτηση. Το 1984, οι δύο γιοι του Γιάννη Χήτου, ο Αλκιβιάδης και ο Κώστας ανέλαβαν για λογαριασμό της Coca-Cola την παραγωγή αναψυκτικών στο εργοστάσιό τους στο Ζαγόρι, ενώ παράλληλα άρχισαν να δουλεύουν το σήμα της Tuborg.

Δραστήριοι επιχειρηματίες, με όραμα, προσπάθησαν να εντάξουν την μικρή τους μονάδα σε μεγαλύτερα σχήματα, ανοίγοντας μια αρτηρία ζωής για την τοπική οικονομία των Ιωαννίνων και των Ζαγοροχωρίων. Η κίνησή του αυτή είχε μια απρόβλεπτη και ευχάριστη εξέλιξη! Όταν οι σόδες Tuborg πήγαν στη Δανία, για έλεγχο από τη μητρική εταιρεία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η γεύση τους ήταν πολύ καλύτερη από την αυθεντική!

Ζήτησαν αμέσως από τα δύο αδέρφια Χήτου να κάνουν μια ανάλυση του νερού που χρησιμοποιούσαν και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Ο υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο προερχόταν το νερό αποδείχτηκε προστατευόμενος έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής επίδρασης και μόλυνσης του περιβάλλοντος ενώ η φυσική κατασκευή του διασφάλιζε το αμετάβλητο της ποιότητας. Το νερό του Ζαγορίου αποδείχτηκε διαμάντι.

Φάνηκε λοιπόν ότι ήταν επιτακτική η ανάγκη για άμεση δημιουργία τοπικής μονάδας εμφιάλωσης κατ’ ευθείαν από την πηγή, με μηδενική παρεμβολή του ανθρώπινου παράγοντα. Η καταγωγή του νερού από την παρθένα περιοχή των Ζαγοροχωρίων, συνδύαζε αξεπέραστη ποιότητα και ιδιαίτερη σύσταση, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα και ιδανικό για διαιτολόγιο φτωχό σε Νάτριο. Στο πλαίσιο αυτό, η οικογένεια Χήτου, στα μέσα της δεκαετίας του 1980 πήρε την απόφαση να φτιάξει δύο εργοστάσια εμφιάλωσης στις ιδιόκτητες περιοχές Περίβλεπτος και Κρανούλα, στους πρόποδες του ορεινού όγκου Μιτσικέλι – Ζαγοροχωρίων. Και τα δύο εργοστάσια, εμφιάλωναν νερό χωρίς καμία επεξεργασία, μέσα από αυστηρά τηρούμενες διαδικασίες και ελέγχους, ενώ στη συνέχεια το διέθεταν στην αγορά.

Στη συνέχεια εκτός από τις δύο μονάδες εμφιάλωσης η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ δημιούργησε και μια τρίτη βιομηχανική μονάδα, στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων. Αυτό έγινε για να παράγει pet–performs και πλαστικά πώματα ώστε να στηρίζει με απόλυτο τρόπο την εμφιάλωση του νερού της στα Ζαγοροχώρια, χωρίς να χρειάζεται να απευθύνεται σε τρίτους και ελέγχοντας πλήρως την ποιότητα του νερού της.

Την περίοδο αυτή (10ετία του 1990) ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης η τρίτη γενιά. Ο Νίκος Χήτος, ο Βασίλης Χήτος και ο Γιάννης Χήτος, τα εγγόνια του ιδρυτή της εταιρείας. Μια οικογένεια που αγαπάει και σέβεται το ανθρώπινο δυναμικό της. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που το χαμηλό μισθολογικό κόστος θεωρείται από πολλές επιχειρήσεις αποτελεσματικό μέτρο για τη βιωσιμότητά τους, η Χήτος προχωρά σε προσλήψεις ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία μείωση, τόσο στις αποδοχές, όσο και στον αριθμό των εργαζομένων της.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για το 2013 η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα απορροφήσει εξ ολοκλήρου τις νέες μειώσεις μισθών που προκύπτουν από την εφαρμογή του μνημονίου και αφορούν τόσο την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι εργαζόμενοι της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ ξεπερνούν τους 200 καλύπτοντας τις 3 βιομηχανικές περιοχές. Μαζί με τους εξωτερικούς συνεργάτες, όπως για παράδειγμα οι οδηγοί των φορτηγών, ο αριθμός των ελληνικών οικογενειών που ζουν από τη Χήτος φτάνει τις 1.200!

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, έχει εστιάσει ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής της στο κομμάτι των εξαγωγών. Το Φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙ εξάγεται σε 14 χώρες παγκοσμίως (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, Κίνα κ.α). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη συνεργασία της εταιρείας με την κυπριακή αγορά, ενώ η εξαγωγική δραστηριότητα συνεχίζεται σε άλλες αγορές.

ΟΡΑΜΑ/ΣΤΟΧΟΙ

Για τη ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ υπάρχει μόνο ανάπτυξη καθώς είναι από τις εταιρίες που έχει καταφέρει – όχι τυχαία – να είναι leader στην αγορά. Ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ έχει πετύχει να διατηρήσει τα μερίδια της, χωρίς δανεισμούς. Η φιλοσοφία της εταιρείας συνεχίζει να είναι η μεθοδικότητα, η κοινή προσπάθεια και ο άρτιος προγραμματισμός κοιτώντας μπροστά.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής marketing της εταιρείας, θα λανσαριστούν νέες καινοτόμες συσκευασίες οι οποίες ακολουθούν νέες τάσεις και συνήθειες. Ωστόσο, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η καινοτομία και η αξιοποίηση των νέων τάσεων, από μόνα τους δεν φτάνουν. Με στοχευμένες δράσεις, έντονη διαφημιστική καμπάνια και αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται η εταιρεία προσδοκά τη συνέχιση της θετικής πορείας της για τα επόμενα χρόνια.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

1955: Ο Γιάννης Χήτος, ο παππούς της οικογένειας, ασχολήθηκε με την παραγωγή γκαζόζας, λεμονάδων και πορτοκαλάδων χρησιμοποιώντας νερό από το Ζαγόρι

1984: Οι δύο γιοι του Γιάννη Χήτου, ο Αλκιβιάδης και ο Κώστας ανέλαβαν για λογαριασμό της Coca-Cola την παραγωγή αναψυκτικών στο εργοστάσιό τους στο Ζαγόρι, ενώ παράλληλα άρχισαν να δουλεύουν το σήμα της Tuborg

1985: Δύο εργοστάσια εμφιάλωσης στις ιδιόκτητες περιοχές Περίβλεπτος και Κρανούλα, στους πρόποδες του ορεινού όγκου Μιτσικέλι – Ζαγοροχωρίων

1999: Πιστοποιητικό Διασφάλισης Ποιότητας ISO 9002.

ΒΡΑΒΕΙΑ/ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

2004: Διακρίθηκε ως ένα από τα κορυφαία 10 προϊόντα που ξεχώρισαν στον κλάδο τροφίμων και ποτών.

2005: Διάκριση της συσκευασίας PET 1lt Ζαγόρι στο διεθνή διαγωνισμό “Βottlewaterworld design awards”

2006: Αργυρό βραβείο στα EFFIE AWARDS για τη διαφημιστική καμπάνια του μεταλλικού νερού «ΖΑΓΟΡΙ», με τίτλο «Ζαγοράκης».

2006: Αργυρό Βραβείο στα EFFIE Awards, για τη διαφημιστική καμπάνια «Ζαγοράκης»

2007: Πρώτο βραβείο στα FAMOUS BRANDS, στην κατηγορία «Εμφιαλωμένο Νερό»

2008: Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ κατέλαβε την πέμπτη θέση στο κοινωνικό βαρόμετρο ASBI, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες αναγνωρίζουν τις κοινωνικά υπεύθυνες εταιρίες.

2008: 2ο Βραβείο στα EFFIE AWARDS για τη διαφημιστική καμπάνια του μεταλλικού νερού «ΖΑΓΟΡΙ», με τίτλο «Παροχή πόσιμου νερού στην περιοχή Γιουσίγκου της Κένυα».

2008: Για δεύτερη χρονιά το Πρώτο βραβείο στα FAMOUS BRANDS, στην κατηγορία «Εμφιαλωμένο Νερό»

2009: ΕΠΑΙΝΟΣ για τη ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ από την Εστία Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής η οποία ευχαριστεί την εταιρεία ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ για την ευγενική προσφορά της στο δύσκολο έργο του φορέα.

2010: Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ εντάχθηκε στις «STRONGEST COMPANIES IN GREECE» της ICAP Group, ως μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες στην Ελλάδα.

2011: Διάκριση «Diamonds – The Most Admired Enterprises 2011»

2012: Για 2η συνεχόμενη χρονιά η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ παίρνει τη διάκριση «Diamonds – The Most Admired Enterprises 2012».

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


– Η εμφιάλωση του νερού Ζαγόρι γίνεται με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, που επιτυγχάνουν την εμφιάλωση σε περιβάλλον απολύτως κλειστό και μικροβιολογικά στείρο σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα ανά φιάλη, χωρίς να μεσολαβεί σε κανένα στάδιο ανθρώπινος παράγοντας. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να εμφιαλώνονται περίπου 130.000 λίτρα νερό ανά ώρα.

– Η εταιρεία κατασκεύασε δίκτυο υδροδότησης για την παροχή καθαρού, πόσιμου νερού στην περιοχή Γιουσίγκου της Κένυας που αφορούσε σε 40.000 ανθρώπους.

– Ανέλαβε την στελέχωση και λειτουργία της Εθνικής Γραμμής από επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό για τα Παιδιά SOS-1056. Περισσότερες από 330.000 κλήσεις βρήκαν απάντηση, εκατοντάδες γονείς βρήκαν συνομιλητή και καθοδήγηση.