90 χρόνια επιμένει γλυκά και Ελληνικά
Επιχειρώ

90 χρόνια επιμένει γλυκά και Ελληνικά

Η ΙΟΝ, η Ελληνική σοκολατοβιομηχανία, η «πρώτη αγάπη και παντοτινή» πολλών Ελλήνων, μετρά σχεδόν 90 χρόνια παρουσίας από την ίδρυση της. Γενιές και γενιές παιδιών «μεγάλωσαν» με σοκολάτα γάλακτος αμυγδάλου, σοκοφρέτες και καραμέλες ION. Σήμερα ακολουθώντας τις νέες τεχνολογίες και κρατώντας πιστά την ποιότητα στα προϊόντα της η ΙΟΝ κατατάσσεται μεταξύ των 50 μεγαλύτερων βιομηχανιών στην Ελλάδα. Με προσωπικό που ξεπερνά τα 900 άτομα και ετήσιο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 113 εκατ. ευρώ διατηρεί σταθερά ηγετική θέση στον κλάδο της.

 

 

 Το ταξίδι ξεκίνησε το 1930 σε ένα ζαχαροπλαστείο της εποχής όπου η πρώτη ιδέα δημιουργίας μιας σοκολατοβιομηχανίας, με έδρα το Νέο Φάληρο «πέφτει στο τραπέζι» από μια ομάδα φίλων. Το εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας βάζει εμπρός τις μηχανές του στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930, τέσσερα χρόνια αργότερα οι Αδελφοί Κωτσιόπουλοι και Νασιόπουλοι εμφανίζονται στο προσκήνιο εξαγοράζοντας την εταιρεία. Οι μεν Κωτσιόπουλοι γίνονται οι μοναδικοί ιδιοκτήτες της σοκολατοποιΐας και οι δε Νασιόπουλοι κρατούν την καραμελοποιΐα ΝΑΣΚΟ, για κάποια χρόνια, αφού αργότερα πέρασε στα χέρια των Κωτσιόπουλων. 

 

 

Τα θεμέλια του σημερινού μεγέθους της ΙΟΝ τοποθετούνται μετά τον πόλεμο και συγκεκριμένα το 1956, με έδρα τον Πειραιά. Το πρώτο κατάστημα ανοίγει στο κέντρο της Αθήνας με βασική «πρωταγωνίστρια» του την ΙΟΝ αμυγδάλου. Ακολούθησαν κέντρα διανομής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής σε Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής. 

Το 1975, η εταιρία «άνοιξε νέα σελίδα» με τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της ΙΟΝ στην Άρτα, εκεί «γεννήθηκε» η γνωστή σε όλους σοκοφρέτα, όπου δύο χρόνια αργότερα έκανε την είσοδο της στην ελληνική αγορά. Το προϊόν αυτό αποτελεί ως και σήμερα αγαπημένη λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους. Η εταιρεία όμως δεν έμεινε εκεί, στα μέσα της δεκαετίας του 80’ η σοκολάτα Break μπαίνει δυναμικά και αγαπιέται από το αγοραστικό κοινό. Από τότε η ΙΟΝ συνεχίζει να φέρνει καινοτόμα προϊόντα όπως η σοκολάτα με στέβια και η εκδοχή της σοκολάτας αμυγδάλου με μαύρη σοκολάτα.

 

 

Η επιτυχία της συγκεκριμένης εταιρείας βασίστηκε στην πρωτοπορία της, για παράδειγμα από το 1960 κιόλας η ΙΟΝ, ήταν από τις πρώτες εταιρείες που χρησιμοποίησαν τη δύναμη και την επιρροή της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Τα μέσα της εποχής όπως το ραδιόφωνο, οι εφημερίδες και η τηλεόραση «γέμιζαν» με «γλυκές διαφημίσεις» που εκτός από την εμπορική επιτυχία τους, ψυχαγωγούσαν τους Έλληνες καταναλωτές. 

 

 

Το 1988 το 24,5% της ΙΟΝ εξαγοράστηκε από την πολυεθνική εταιρεία Kraft, η οικογένεια όμως Κωτσιόπουλου είχε τελείως διαφορετική άποψη γι αυτό, πιστεύοντας πως η εταιρεία πρέπει να είναι σε χέρια ελληνικά, κατάφερε λίγα χρόνια αργότερα και εξαγόρασε το ποσοστό, κρατώντας το 100%  της εταιρείας. Ο άνθρωπος όμως που ήταν “η ψυχή” και η δύναμη της σοκολατοβιομηχανίας, ήταν ο Γιάννης Κωτσιόπουλος που έδωσε σάρκα και οστά στο όνειρο του και κράτησε την εταιρεία ψηλά για πολλά χρόνια. Σήμερα στο τιμόνι της ΙΟΝ, είναι η Τίνα Κωτσιοπούλου, Πρόεδρος της εταιρείας και εκτελεστική σύμβουλος του ομίλου, ανιψιά του Ιωάννη Κωτσιόπουλου.  

 

 

Η ΙΟΝ είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που ξεκινάει την παραγωγή των προϊόντων της από τον σπόρο του κακάου, επιλέγοντας τις κατάλληλες ποικιλίες ώστε το γευστικό αποτέλεσμα να φτάνει κάθε φορά το ίδιο στον καταναλωτή. Οι καρποί κακάο προέρχονται από διάφορες χώρες παραγωγής, είναι υψηλής ποιότητας και επεξεργάζονται με ειδικό τρόπο ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο μείγμα για κάθε κατηγορία προϊόντων. 

Βασική προτεραιότητά για την εταιρεία είναι να φροντίζει την κατάρτιση των ανθρώπων της ώστε να εξελίσσονται, να καινοτομούν και να διατηρούν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας.

Οι εξαγωγές της σοκολατοβιομηχανίας ξεκινούν από την Ουάσιγκτον ως τον Παναμά και από την Κίνα ως τη Ρωσία. Το 2017 η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει εντυπωσιακά τις εξαγωγές της κατά 26,27% σε ποσότητα και κατά 24,36% σε αξία κυρίως στις αγορές των ΗΠΑ και της Αιγύπτου.

 

 

 

 

Οι γεύσεις της ΙΟΝ συνόδεψαν πολλές γενιές Ελλήνων και συνεχίζουν να το κάνουν με τρόπο «οικογενειακό» σα να περνάει από τον γονιό στο παιδί και ούτω καθεξής. Αυτή η κληρονομιά που φέρνει η εταιρία ΙΟΝ, στηρίζοντας την οικονομία της Ελλάδας στέκεται στο ύψος των περιστάσεων χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές της. 

 Οι επιχειρηματικές κινήσεις και η ευστροφία που επιδεικνύουν οι ιδιοκτήτες, αλλά και οι καινοτόμες εφαρμογές και ορθές τοποθετήσεις στην αγορά καταφέρνουν ως και σήμερα να τους κρατούν στην κορυφή.