Το δέντρο ελιάς που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο
Επιχειρώ

Το δέντρο ελιάς που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Το «PlantBox» περιέχει ένα ελαιόδεντρο ύψους μόλις 18 εκατοστών, με την καινοτομία του να εστιάζεται τόσο στις τεχνικές αναπαραγωγής όσο και στη συσκευασία και διακίνησή του. Η επιστημονική ομάδα του, δημιούργησε ένα προϊόν το οποίο αντέχει χωρίς ήλιο και νερό μέχρι 58 ημέρες και πληροί όλα τα κριτήρια ασφαλείας ώστε να διακινείται χωρίς κανένα πρόβλημα στα αεροδρόμια.

 

Πριν από λίγα χρόνια, ο τότε νεαρός αγρότης από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας, Βασίλης Τσιπάς, είχε την πρωτότυπη ιδέα να δημιουργήσει ένα μικρό δέντρο ελιάς και να το τυποποιήσει ώστε να το διαθέσει στην τουριστική αγορά.

 

 

Η ιδέα του γεννήθηκε όταν ένα μέλος της οικογένειάς ζήτησε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να πάρει μαζί του ένα δέντρο ελιάς στον Καναδά. Εκείνη την εποχή, επίσης, όταν ένας πελάτης του φυτωρίου που διατηρούσαν οικογενειακά, ο οποίος λειτουργούσε τουριστική μονάδα σε γνωστό κυκλαδίτικο νησί, τους εξέφρασε την επιθυμία του να συνδεθεί συναισθηματικά με τους πελάτες του ώστε αυτό να λειτουργήσει ως μάρκετινγκ για να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και να “κρατήσει” τον πελάτη μελλοντικά.

 

Η έμπνευση που είχε ο Βασίλης Τσιπάς και από το οικογενειακό του περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη συνδρομή και άλλων μελών της ευρύτερης οικογένειας με υπόβαθρο σε μηχανολογία, χημεία και online εφαρμογές όπου χρειάστηκε, αποτέλεσαν πολύτιμο εφόδιο κατά την οκταετή διαδρομή του, από το 2011 μέχρι σήμερα.

 

 

Τους πήρε όλα αυτά τα χρόνια για να τελειοποιήσουν και να υλοποιήσουν το προϊόν. Όσα κατάφεραν τα πέτυχαν αποκλειστικά με δικές τους προσπάθειες, καθώς η πρόσβαση σε κεφάλαιο αποτελούσε ανέκαθεν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για εκείνους, ενώ μία ακόμα προσωπική δυσκολία για τον ίδιο τον ιδρυτή της εταιρείας ήταν να αποδείξει πρώτα στη μητέρα του και μετά σε όλους τους άλλους ότι υπήρχε μια αγορά για το προϊόν του.

 

Η ιδέα εξελίχθηκε και από τον Μάρτιο του 2019 το PlantBox, το μοναδικό πλήρως τυποποιημένο φυτό ελιάς, ταξιδεύει κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο. Το project PlantBox που υλοποιήθηκε, τελικά, από τον απόφοιτο της Γεωπονικής Σχολής, Βασίλη Τσιπά, είναι την ίδια στιγμή και η πραγματοποίηση του ονείρου που είχε από μικρός, δηλαδή να καινοτομήσει με κάποιον τρόπο στον αγροτικό τομέα, εκσυγχρονίζοντας το επάγγελμα του πατέρα και του παππού του στην παραγωγή δέντρων.

 

 

Το ελαιόδεντρο του PlantBox παράγεται με κλώνους, μέσα σε ένα αυτοματοποιημένο περιβάλλον, με εφαρμογή σύνθετων τεχνικών κλωνοποίησης και υδροπονίας, μπορεί να μεγαλώσει κανονικά και να διατηρηθεί σε γλάστρες εσωτερικού χώρου, ενώ συγκεντρώνει αρκετές καινοτομίες.

 

Η ομάδα έχει αναπτύξει σύγχρονες μεθόδους αναπαραγωγής με κλώνους, που δεν εφαρμόζονταν στα δέντρα, κάτι που τους επιτρέπει να παράγουν 10 φορές πιο γρήγορα και 10 φορές φθηνότερα από οποιαδήποτε αντίστοιχη εφαρμογή υπήρχε μέχρι σήμερα, παγκοσμίως. Έχουν βρει, επίσης, μια μέθοδο για να διατηρούνται τα φυτά τους 58 ημέρες χωρίς νερό και χωρίς ήλιο, κλεισμένα στη συσκευασία. Ακόμη, έχουν ανακαλύψει τον τρόπο να διακινούν το προϊόν τους σε 22 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία, χωρίς ελέγχους και διαδικασίες τελωνείου.

 

 

Η επιτυχία που ήδη σημειώνει στην αγορά το νέο προϊόν, επισφραγίστηκε πριν με το πρώτο βραβείο νεοφυών επιχειρήσεων (πρώιμης δραστηριότητας) στο Athens Startup Awards 2018, την εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

 

Την ημέρα της βράβευσης του PlantBox, ο κ. Τσιπάς ανέφερε ότι για εκείνον η βράβευση αυτή είναι πολύ σημαντική διότι οι νέες γενιές δεν ασχολούνται σε μεγάλο βαθμό με τον αγροτικό τομέα. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν πολλές καινοτομίες και κατά συνέπεια διακρίσεις. Είδε ότι δεν υπήρχαν μοναδικά προϊόντα με ελληνικό αποτύπωμα στα τουριστικά είδη, τα οποία θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Σκέφτηκε, έτσι, να εφαρμόσει τις ειδικές τεχνικές που είχε μάθει για να δημιουργήσει ένα προϊόν ιδιαίτερο και καινοτόμο, ένα ζωντανό δέντρο, το οποίο θα μπορούσε σωστά συσκευασμένο να ταξιδέψει παντού.

 

 

Τα τελευταία χρόνια, η Plant Box έχει διακριθεί για τη δουλειά της και πανευρωπαϊκά από το διοικητικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική στους τομείς της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και από το υπουργείο Αγροτικής και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κίνας, ως οι πιο ελπιδοφόροι νέοι επαγγελματίες στον τομέα του πολλαπλασιασμού των φυτών. Η νέα αυτή εταιρεία ειδικεύεται στον πολλαπλασιασμό, την ανάπτυξη, διαμόρφωση, συσκευασία, συντήρηση και διακίνηση φυτών και δέντρων και το 2018 έκανε τη δοκιμαστική της πώληση στο εξωτερικό.

 

Επίσης, η PlantBox έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στους διαγωνισμούς για νεοφυείς επιχειρήσεις Athens Startup Awards, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Αττικής και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, καθώς και στον διαγωνισμό που διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, όπου αναδείχθηκε πρώτη μεταξύ 128 νεοφυών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα. Τέλος, συμμετείχε στη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας, στην οποία ήταν η μοναδική εταιρεία που επιλέχθηκε από τους διοργανωτές ώστε να συμμετάσχει με τεχνολογίες και καινοτομίες πάνω σε φυτικά προϊόντα.

 

 

Οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρείας είναι να αναπτύξουν όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα προκειμένου να καλύψουν ένα κομμάτι της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει από τον τομέα του τουρισμού και έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση εξωτερικής χρηματοδότησης από επενδυτές. Αυτή η επένδυση θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής, να αυξήσουν την παραγωγική τους δυνατότητα και να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους , οι οποίοι θα μπορούν να αποκτήσουν ένα ζωντανό ελληνικό σύμβολο οπουδήποτε και αν βρίσκονται στον κόσμο.