Η κρητική ρακή σε 25 ξεχωριστές γεύσεις
Επιχειρώ

Η κρητική ρακή σε 25 ξεχωριστές γεύσεις

Στην Ελλάδα, το απόσταγμα από τα σταφύλια έχει πολλές ονομασίες και στην Κρήτη οι επικρατέστερες είναι Τσικουδιά ή Κρητική Ρακή. Τυπικά περιέχει περίπου 38% αλκοόλ, γεγονός που την κατατάσσει στην κατηγορία των δυνατών αλκοολούχων ποτών.

 

 

Με έμπνευση από τα παραδοσιακά ηδύποτα και με βάση το ελληνικό αυτό απόσταγμα, δημιουργήθηκε το «ΜΠΑΪΡΑΚΙ ByRaki flavor», μία ρακή εμπλουτισμένη με γεύσεις από όλη την Ελλάδα, και χωρίζεται στις εξής τρεις κατηγορίες:

 

Η πρώτη ονομάζεται «ΜΠΑΪΡΑΚΙ ByRaki flavor Τσικουδιά – Κρητική Ρακή» (38% alc. vol). Η διαδικασία της απόσταξης δημιουργεί την τσικουδιά ή Κρητική ρακή. Το ΜΠΑΪΡΑΚΙ ByRaki flavor την εμφιάλωσε και προσφέρει την επιλογή της παραδοσιακής τσικουδιάς, που απευθύνεται στους λάτρεις του κλασικού.

 

 

Η δεύτερη ακούει στο όνομα «ΜΠΑΪΡΑΚΙ ByRaki flavor XXV» (25% alc. vol). Με βάση την τσικουδιά και με έμπνευση τα παραδοσιακά ηδύποτα δημιουργήθηκε το ΜΠΑΪΡΑΚΙ ByRaki flavor», σε 9 διαφορετικές γεύσεις. Με περιεκτικότητα αλκοόλ 25% μπορεί να το συναντήσει κάποιος σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, στην παραλία και σε κάθε κατάστημα που προσφέρεται και καταναλώνονται αλκοολούχα ποτά. Οι ξεχωριστές γεύσεις και η περιεκτικότητα αλκοόλ δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί επίσης σε κοκτέιλ, στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική.

 

 

Η τρίτη λέγεται «ΜΠΑΪΡΑΚΙ ByRaki flavor XVI» (16% alc. vol). Το ηδύποτο με γεύση ρόδι έκανε την αρχή του στα χωριά της Ελλάδος. Με σεβασμό στην Ελληνική ύπαιθρο συνδυάστηκε με γεύσεις όπως το μύρτιλο, η μαστίχα, το περγαμόντο και άλλες. Το ΜΠΑΪΡΑΚΙ ByRaki flavor XVI» με περιεκτικότητα αλκοόλ 16% είναι ένα απολαυστικό απεριτίφ με γεύσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τα πιο απαιτητικά γούστα.

 

 

Ιστορική Αναδρομή

 

Η ιστορία της απόσταξης ξεκίνησε πριν από 7 – 8 αιώνες. Οι επικρατέστερες αναφορές υποστηρίζουν πως όλα ξεκίνησαν σ’ ένα μοναστήρι του Αγίου Όρους, όπου οι μοναχοί προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τη φύση στο έπακρο. Έτσι έγινε και με το αμπέλι, η εκμετάλλευση του οποίου ξεκίνησε με τον καρπό του, τα σταφύλια, στην συνέχεια με τα φύλλα, τους βλαστούς και τέλος τον κορμό του. Οι ποικιλίες ήταν πάρα πολλές, κατά συνέπεια και οι γεύσεις, από σταφύλια λευκά, μαύρα και κόκκινα. Πέρα από την δοκιμή του σταφυλιού, προσπάθησαν να πάρουν και το ζουμί του με αποτέλεσμα τα χιλιάδες κρασιά ανά περιοχή.

 

 

Τα «τσίκουδα» ήταν τα απομεινάρια από τη διαδικασία μετατροπής του σταφυλιού σε κρασί. Η απόσταξη ήταν η λύση και μετά από ένα μήνα ωρίμανσης τα τσίκουδα ήταν έτοιμα για την τελική απόσταξη. Όπως κάθε συνταγή, έτσι και αυτή φεύγοντας από το Άγιο Όρος υπέστη κάποιες μετατροπές. Το απόσταγμα εξαπλώθηκε σε χώρες της Μεσογείου, όπως στην Ιταλία, στην Κύπρο, στην Μέση Ανατολή, στην Τουρκία και άλλες. Στην Ελλάδα, το απόσταγμα χωρίστηκε σε τρεις μορφές: Τσίπουρο, Ούζο και Τσικουδιά ή Κρητική Ρακή. Οι τρεις αυτές διαφορετικές μορφές έδιναν ένα επιπλέον εισόδημα για τους αγρότες την περίοδο μετά το 1900 έως και σήμερα.

 

 

Η απόσταξη έγινε γιορτή και στην συνέχεια παράδοση. Οι νέες γενιές κληρονομούσαν με σεβασμό την άδεια για την απόσταξη, τη συνταγή και τις γνώσεις της όλης διαδικασίας. Όταν κάθε χρόνο η αρμόδια κρατική υπηρεσία για την απόσταξη δίνει την άδεια στα παραδοσιακά μέρη απόσταξης, ξεκινά το γλέντι με τα μουσικά όργανα και την χαρακτηριστική μουσική του κάθε τόπου.

 

 

«Μέτρον Άριστον»

 

Όντας ένα δυνατό αλκοολούχο ποτό, η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η ρακή πέρα από ένα στοιχείο «κοινωνικής επικοινωνίας», φαίνεται να έχει θετικά οφέλη και στην υγεία των περισσότερων ανθρώπων, όταν η κατανάλωση της γίνεται με σύνεση, δηλαδή από 1 έως 2 ποτηράκια την ημέρα.

 

 

Λόγω της παρουσίας αλκοόλης, προκαλεί αγγειοδιαστολή και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται σε πολλά κατά τόπους γιατροσόφια για το κρυολόγημα, τον πυρετό και τον πονοκέφαλο. Σχετίζεται με ελάττωση των θανάτων από καρδιαγγειακά και μη θανατηφόρα εμφράγματα του μυοκαρδίου.

 

Βελτιώνει τα επίπεδα των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (δείκτη μάζας σώματος, ολική χοληστερόλη, LDL, HDL, τριγλυκερίδια, γλυκόζη, ινσουλίνη). Τέλος, μειώνει την συγκολλητική ικανότητα των αιμοπεταλίων, των μορίων του αίματος που είναι υπεύθυνα για τις θρομβώσεις.

 

 

Φυσικά, οι ευεργετικές ιδιότητες της τσικουδιάς επιτυγχάνονται όταν κάποιος έχει υιοθετήσει έναν γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής, στον οποίο περιλαμβάνονται μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, καθημερινή φυσική άσκηση και όσο το δυνατόν αποχή από το κάπνισμα. Μάλιστα, κατι που λέγεται στην Κρήτη, είναι ότι «Όποια ασθένεια δεν θεραπεύεται με τσικουδιά, είναι σοβαρή».

 

 

Η εταιρεία «ΜΠΑΪΡΑΚΙ ByRaki flavor» προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία ρακής εμπλουτισμένης με 25 διαφορετικές γεύσεις που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό γνώστη ή «οπαδό» του τόσο διαδεδομένου παραδοσιακού ελληνικού αποστάγματος.