Η ελληνική δημιουργική ομάδα που την εμπιστεύτηκε το NETFLIX
Το Corn Studio είναι ένα ελληνικό δημιουργικό γραφείο, το οποίο με αφορμή τo λανσάρισμα του Netflix στην Ελλάδα, επιλέχθηκε να σχεδιάσει έναν μεγάλο αριθμό λογοτύπων των τίτλων ταινιών και σειρών προσαρμοσμένους για τη χώρα μας.
Η ιστορία του ξεκινά το 2012, όταν η Βάσια Καλοζούμη, ο Δήμος Στάθης και ο Ανδρέας Ξενούλης, με κοινά σημεία αναφοράς την αγάπη τους για το design και γενικότερα για την οπτική επικοινωνία, αποφασίζουν να δημιουργήσουν το δικό τους ανεξάρτητο δημιουργικό γραφείο. Η συνεργασία τους με το Netflix τους έβαλε στο κέντρο των εξελίξεων και τους προσφέρει την απαραίτητη ώθηση για νέα projects.
Παρά το γεγονός ότι είναι τρεις αρκετά διαφορετικοί χαρακτήρες, οι δημιουργοί του Corn Studio συμφώνησαν από την πρώτη στιγμή σε δύο πράγματα: Το πρώτο ήταν ότι ήθελαν να αφοσιωθούν σε αυτό που κάνουν και να το υπηρετήσουν με τους δικούς τους όρους, μελετώντας το brand του εκάστοτε πελάτη τους, να ανακαλύπτουν τις ξεχωριστές του ιδιότητες και ακολουθώντας διάφορες σχεδιαστικές προσεγγίσεις, να βγάζουν προς τα έξω την εικόνα και την ουσία που του αναλογεί. Το δεύτερο ήταν στο πόσο πιο νόστιμα κάνει όλα τα φαγητά το καλαμπόκι!
Το ευρηματικό όνομα του γραφείου τους προέκυψε από το χαρακτηριστικό των τριών δημιουργών να ταυτίζουν τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζεται μια καλλιέργεια με την προσοχή και την έμφαση στη λεπτομέρεια που δίνουν όταν αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν ένα καινούργιο project. Για εκείνους είναι σαν να καλλιεργούν καλαμπόκι, με την έννοια ότι αφήνουν τον χώρο που χρειάζεται για να το καλλιεργήσουν, το ποτίζουν συνεχώς και όταν ωριμάσει, συλλέγουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Εντέλει, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας τους και από εκεί προέκυψε και το μότο τους «You just bring the seed and we plant it, grow it and harvest the sweetest corn», δηλαδή, «Εσείς μας δίνετε τον σπόρο κι εμείς τον φυτεύουμε, τον μεγαλώνουμε και συλλέγουμε το πιο γλυκό καλαμπόκι». Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σχεδιάζουν, ακούγοντας πρώτα την ανάγκη, κάνοντας έρευνα και χτίζοντας στο τέλος μια δυνατή εικόνα που να αντιπροσωπεύει το κάθε brand.
H διαφορετικότητα τριών χαρακτήρων μπορεί αντικειμενικά κάποιες φορές να δημιουργήσει τριβές σε ζητήματα που αφορούν στη δουλειά. Εκείνοι όμως βλέπουν τη διαφορετικότητά τους ως πλεονέκτημα, μιας και ο καθένας τους φέρνει τα δικά του δυνατά σημεία σε κάθε νέο project. Το γεγονός αυτό τους βοηθάει να δουν ένα δημιουργικό έργο από τρεις πλευρές και σε πολλές περιπτώσεις να δώσει ένα πιο ισχυρό σχεδιαστικό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, είτε με το διαφορετικό του στυλ είτε με τους τρόπους που ο καθένας αντλεί έμπνευση. Στόχος και των τριών τους ήταν εξαρχής -και είναι μέχρι σήμερα- να καταφέρνουν με απλά σχεδιαστικά μέσα να αναδείξουν το θετικό πρόσημο που φέρει το κάθε brand που τους προσεγγίζει. Όταν υπάρχει, εντέλει, κοινό όραμα και κοινές σχεδιαστικές αξίες, όλες οι τριβές είναι παροδικές.
Θέλουν να παράγουν φρέσκες, καινοτόμες και έξυπνες ιδέες, παρακολουθώντας τις τάσεις -τα trends- και το τι συμβαίνει στον τομέα του design παγκοσμίως, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο εμπειριών και εντυπώσεων. Τους χαρακτηρίζει έντονα το μότο «Think Outside the Box», όντας η νέα γενιά δημιουργικών ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν έξυπνες λύσεις χωρίς απαραιτήτως να ακολουθούν την πεπατημένη οδό. Οι συνεχόμενες αλλαγές των αναγκών της αγοράς και φυσικά η αναγνώριση της δουλειάς τους είναι δύο πολύ βασικά κίνητρα που τους κρατούν σε εγρήγορση, ώστε να συνεχίζουν να εξελίσσονται ως ομάδα και σε προσωπικό επίπεδο ως σχεδιαστές, αλλά και ως άνθρωποι.
Γενικότερα και οι τρεις τους είναι υπέρ της οργάνωσης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις «γεννά» την έμπνευση που θα φέρει την ιδέα. Αυτό που ακολουθεί πάντα είναι ένα δημιουργικό ταξίδι που συνοδεύεται από πολλή δουλειά, ώστε να αναπτύξουμε την πραγματική ουσία ενός brand με τρόπο οπτικά και σχεδιαστικά άρτιο, συνεκτικό και συνεπή. Έχοντας συνεργαστεί με μεγάλα αλλά και μικρά brands, πολυεθνικά κι ελληνικά, η βάση της δημιουργικής τους στρατηγικής είναι πάντα η ίδια και απαιτεί καλή οργάνωση. Είναι εξαρχής συντονισμένοι με τα ζητούμενα του έργου, καλλιεργούν το έδαφος για να μπορούν να επικοινωνούν με τους πελάτες τους σε δημιουργικό και αισθητικό πλαίσιο και θέτουν υψηλούς στόχους σε ό,τι και αν κάνουν.
Η σχεδιαστική πρόκληση που ανέδειξε η συνεργασία τους με το Netflix ήταν μεγάλη, αφού ο σχεδιασμός στα ελληνικά απαιτούσε δεξιότητες στη χρήση της τυπογραφίας ώστε κάθε λογότυπο τίτλου να θυμίζει τον αρχικό οπτικά και να τον κάνει αμέσως και εύκολα αναγνωρίσιμο. Όσοι βλέπουν το «Ελ Τσάπο», το «Γκρέης και Φράνκι», αλλά και πολλές άλλες σειρές ή ταινίες στο Netflix, θα γνωρίζουν πλέον πως πίσω από το λογότυπο του τίτλου κρύβεται το ελληνικό δημιουργικό γραφείο Corn Studio. Λόγω της ιδιαιτερότητας του ελληνικού αλφαβήτου και των μοναδικών γραμμάτων της, ορισμένες φορές έπρεπε να σχεδιαστούν από εκείνους γράμματα από την αρχή. Μέσα σε οκτώ μήνες σχεδίασαν πάνω από 700 λογότυπα τίτλων στα ελληνικά!
Φυσικά, κάθε λογότυπο έπρεπε να είναι ευδιάκριτο σε κάθε εφαρμογή του και αναλόγως την οθόνη που έχει επιλέξει ο καθένας να βλέπει τα προγράμματα του Netflix, από μια μεγάλη τηλεόραση μέχρι ένα κινητό τηλέφωνο, όλα έπρεπε να διαβάζονται τέλεια. Γι’αυτό το λόγο δημιουργούσαν για κάθε τίτλο – λογότυπο περίπου 18 εφαρμογές και ανταποκρίθηκαν στο μεγάλο όγκο εργασίας σε πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα, πολλές φορές παραδίδοντας μέχρι και 60 τίτλους την εβδομάδα. Τον Απρίλιο του 2018 πήγαν στα γραφεία του Netflix στο Los Angeles, όπου γνώρισαν και από κοντά τους συνεργάτες τους και βυθίστηκαν ακόμη περισσότερο στη συνολική κουλτούρα του!
Οι οικονομικές δυσκολίες της εποχής πίεσαν την ομάδα του Corn Studio με παραγωγικό τρόπο, ώστε να γεννήσουν νέες ιδέες και να παλέψουν γι’αυτές. Ουσιαστικά, ξεκίνησαν να εργάζονται εν μέσω της οικονομικής κρίσης, οπότε αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετώπισαν εξαρχής, και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν, ως επαγγελματίες. Γνωρίζουν ότι θα πρέπει να το παλέψουν διπλά και είναι διατεθειμένοι να το κάνουν γιατί βρίσκουν νόημα στη δουλειά τους.
Αναμφίβολα, η οικονομική κρίση και η ύφεση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία έτη έχουν επηρεάσει σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Η εξωστρέφεια είναι σε διάδραση με την διεθνή ανταγωνιστικότητα. Εξαρχής ο στόχος του Corn Studio ήταν να χτίσει ένα πελατολόγιο στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια, οι δημιουργοί του δεν νιώθουν ότι έχουν μείνει εντός συνόρων παρά το γεγονός ότι έχουν την έδρα τους στην Αθήνα. Άλλωστε, ένα από τα θετικά της δουλειάς τους είναι ότι μπορούν να εργάζονται από παντού, αρκεί να έχουν ρεύμα και σύνδεση στο internet!
Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχουν εκφραστεί πολλές απόψεις. Σε κάθε νέα επιχειρηματική προσπάθεια υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και θυσίες που πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα τον τόπο που συμβαίνει αυτό. Στο Corn Studio πιστεύουν ότι το έδαφος της χώρας μας είναι αρκετά γόνιμο για τη νέα επιχειρηματικότητα αρκεί να υπάρχει αφοσίωση γι’ αυτό το οποίο κάνεις. Επίσης όμως πιστεύουν ότι το ταλέντο από μόνο του σίγουρα δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται αφοσίωση, συνεχής εξέλιξη και ενημέρωση. Άλλωστε, ακόμα και η δική τους δουλειά στο 80% της αποτελείται από πολλά άλλα πράγματα πέρα από τον σχεδιασμό.
Η φιλοδοξία των δημιουργών του Corn Studio είναι να τους εμπιστευτούν μεγάλες εταιρείες σε ισάξιο επίπεδο με την πιο πρόσφατη συνεργασία τους με το Netflix. Η διεθνής αναγνώριση είναι βεβαίως πολύ σημαντική για εκείνους, καθώς τους δίνει ενέργεια και αυτοπεποίθηση να κυνηγήσουν ακόμα περισσότερο την παγκόσμια αγορά. Ένας άμεσος στόχος για το μέλλον είναι, επίσης, η αύξηση του κύκλου συνεργατών τους και του δικτύου ανθρώπων με τους οποίους υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ακόμη, η συνεχόμενη εξέλιξη του σχεδιασμού τους είναι ένας από τους σταθερούς στόχους που έχουν σαν ομάδα. Όταν αισθάνονται ότι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε ό,τι κάνουν και βλέπουν τους στόχους που έχουν θέσει να υλοποιούνται βήμα προς βήμα, τους κάνει να νιώθουν πιο κοντά στην επιτυχία.