Tο μοναδικό και περίφημο στον κόσμο αυγοτάραχο
Επιχειρώ

Tο μοναδικό και περίφημο στον κόσμο αυγοτάραχο

Η τεσσάρων γενεών, πολυβραβευμένη οικογενειακή επιχείρηση Τρικαλινός, με πίστη στην παράδοση και όραμα για το αύριο, καινοτομεί παράγοντας ποιοτικά ανώτερα προϊόντα, υψηλής διατροφικής αξίας. Μεταξύ άλλων, το αυγοτάραχο θηλυκού κέφαλου έχει μια ισορροπημένη, λεπτή γεύση και μακρότατη επίγευση, που διατηρεί την αρχική διατροφική της αξία χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.

 

 

Το 1856, στο Αιτωλικό, πάνω από ενάμιση αιώνα πριν, το αυγοτάραχο ήταν πολύ γνωστό, ενώ υπήρχαν πάρα πολλά πλοιάρια που ταξίδευαν και ψάρευαν κέφαλους. Επομένως, ήταν λογικό οι τρεις αδερφοί Τρικαλινού να βουτήξουν στα νερά του Αιτωλικού και να δημιουργήσουν το πρώτο αυγοτάραχο με τη σφραγίδα τους. Από τότε, συμφώνησαν να χρησιμοποιούν την πιο ποιοτική πρώτη ύλη, τα αυγά κέφαλου, και να έχουν ως στόχο την υψηλότερη γαστρονομική εμπειρία για όποιον δοκιμάσει το δικό τους αυγοτάραχο.

Βασισμένοι στις αρχές αυτές οι κληρονόμοι του αυγοτάραχου Τρικαλινός παρέλαβαν το οικογενειακό μεράκι και το εξέλιξαν σε ένα από τα πιο γαστρονομικά εδέσματα της εποχής μας. Έπειτα από τον Γιώργο Τρικαλινό, τον γιο του, Ζαφείρη, και τον γιο εκείνου, ανέλαβε ο νεότερος Ζαφείρης Τρικαλινός, ο οποίος αποτελεί την τέταρτη γενιά, ενώ ήδη εκπαιδεύει την πέμπτη, με σκοπό να αναλάβει τη συνέχεια της επιχείρησης.

 

 

Από το 1997, η εταιρεία έχει δημιουργήσει τις πρώτες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις παραγωγής αυγοτάραχου στην Ελλάδα με δικό της κεφάλαιο. Όλες οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής «δεσμεύονται» κάτω από σταθερές και απολύτως ελεγχόμενες διαδικασίες, οι οποίες διασφαλίζουν τη σταθερή ποιότητα όλων των προϊόντων Trikalinos και εγγυώνται ότι παράγονται σε πιστοποιημένες συνθήκες υγιεινής.

Μέχρι να ασχοληθεί η τωρινή διοίκηση της εταιρείας, το αυγοτάραχο ήταν γνωστό ως ένα αποξηραμένο, αλατισμένο τρόφιμο. Τη σύγχρονη, όμως, εποχή άρχισαν να γίνονται οι σωστές ερωτήσεις, όπως το γιατί να είναι παστό ή αποξηραμένο, τι προσφέρει το καθένα και τι δεν προσφέρει, καταλήγοντας στην αξιοποίηση Ελλήνων επιστημόνων και ελληνικών πανεπιστημίων, για τη διεξαγωγή ερευνών.

 

 

Με άλλα λόγια, η επιχείρηση τόλμησε να επαναπροσδιορίσει έναν σχεδόν ξεχασμένο παραδοσιακό, ελληνικό θησαυρό και να αναβαθμίσει ένα προϊόν που έως πριν μερικά χρόνια ήταν γνωστό εμπορικά σε περιορισμένο τοπικό επίπεδο, γευστικά όχι ιδιαίτερα ελκυστικό, ενώ και διατροφικά αποτελούσε απαγορευμένη τροφή για όσους είχαν καρδιαγγειακά νοσήματα και υπέρταση. Πλέον, το αυγοτάραχο που δημιουργοεί δε μοιάζει με κανένα άλλο προϊόν που κυκλοφορεί στον κόσμο και στην Ελλάδα. Η αλατότητά του είναι μικρή -καθώς το αλάτι της θάλασσας ουσιαστικά εγκλωβίζεται- στο εσωτερικό του είναι μαλακό, μελίχλωρο, όχι αποξηραμένο και ανάλατο.

Το αυγοτάραχο Τρικαλινός προέρχεται από κέφαλους που αλιεύονται στο Ιόνιο, με στόχο την καλύτερη πρώτη ύλη και την εξασφάλιση ενός προϊόντος εξαιρετικής ποιότητας. Η διαδικασία παρασκευής περιλαμβάνει την απομάκρυνση ολόκληρων των ωοθηκών από το ψάρι, το ξέπλυμα τους με νερό, τον αλατισμό με φυσικό αλάτι και το στέγνωμα κάτω από τον ήλιο. Η συσκευασία γίνεται σε φυσικό λιωμένο κερί μέλισσας, ώστε να διατηρούνται ανέπαφες η γεύση και η θρεπτική αξία του αυγοτάραχου σε όλη τη διάρκεια ζωής του. Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (1%) και υψηλό επίπεδο υγρασίας, ώστε να διατηρούνται οι θαλασσινοί χυμοί του ενώ τα επίπεδα νατρίου να διατηρούνται χαμηλά.

 

 

Αυτή τη στιγμή, η επιχείρηση αριθμεί εννέα διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων, το αυγοτάραχο, το μελίχλωρο αυγοτάραχο, το τριμμένο αυγοτάραχο και το αυγοτάραχο phyche, το φυσικό αλάτι, την αφρίνα, τον μαρινάτο γάβρο, τη μαρινάτη σαρδέλα και τη συσκευασία δώρου. Ενώ, ένα ακόμα καινοτόμο προϊόν πρόκειται να προστεθεί στη λίστα των προϊόντων Trikalinos, σύμφωνα με τον κ. Τρικαλινό, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με μία γαλλική εταιρεία δημιουργήθηκε το αυγοτάραχο με χαβιάρι -για το οποίο έχουν κατοχυρώσει πατέντα.

Τα προϊόντα της εταιρείας Τρικαλινός εξάγονται σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, σε πάνω από 35 χώρες, χτίζοντας με σταθερά βήματα το Trikalinos Brand ως συνώνυμο μιας σειράς Premium προϊόντων με κεντρικά προτερήματα τη γεύση αλλά και την υγεία. Πλέον, πάνω από το 50% των πωλήσεων προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού.

 

 

Η εταιρεία διατηρεί συμβάσεις και δίνει προϊόντα σε επιλεγμένα καταστήματα τις ΗΠΑ (Portland και Illinois), στη Σιγκαπούρη, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, καθώς και στη Γερμανία. Επίσης, τα προϊόντα μπορεί κανείς να τα γευτεί σε εστιατόρια στην Ταϊβάν, τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Ρωσία και την Αμερική. Φυσικά, τα προϊόντα Trikalinos βρίσκονται σε μεγάλα καταστήματα εμπορίας τροφίμων σε όλη τη χώρα, σε καταστήματα ντελικατέσεν και στα Duty Free των αεροδρομίων.

Σημαντική στιγμή για την εταιρεία υπήρξε το 2009 όταν ο κορυφαίος Chef του πλανήτη Ferran Adria παρουσίασε το Trikalinos Αυγοτάραχο στο El Bulli, στην πιο φανταστική γεννήτρια υψηλής κουζίνας στον πλανήτη, σύμφωνα με την The Guardians. Μάλιστα, το 2010, ο Ferran Adria, το συμπεριέλαβε στα 30 καλύτερα και πιο υγιεινά τρόφιμα του κόσμου, στο βιβλίο: Fragile Feast.

 

Ferran Adria, Ζαφείρης Τρικαλινός

 

Ανάμεσα στους μεγάλους σεφ του πλανήτη και τα εκπληκτικά εστιατόρια, που βρίσκονται στα πρώτα καλύτερα του κόσμου, που χρησιμοποιούν τα προϊόντα Τρικαλινός είναι και το Νο 2, εκείνο των αδελφών Roca. Το 2014, μάλιστα, το κορυφαίο εστιατόριο τους, το «El Celler de Can Rocas» στην Ισπανία εγκαινίασε ένα πιάτο αφιερωμένο στην Trikalinos Αυγοτάραχο, με μαριναρισμένο σκουμπρί, αντζούγιες, κάπαρη και τουρσί.

Τα προϊόντα της ελληνικής επιχείρησης έχουν παρουσιαστεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ενώ είχαν το προνόμιο να επιλεγούν ως ένα από τα κορυφαία εδέσματα που σερβιρίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολου και της δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα.

 

 

Το αυγοτάραχο Τρικαλινός έχει βραβευτεί επανειλημμένα σε παγκόσμιους διαγωνισμούς γαστρονομίας, ενώ βρίσκονται σε περίοπτη θέση στις προτάσεις και στα βιβλία των πιο δημοφιλών σε παγκόσμιο επίπεδο σεφ, όπως οι Ισπανοί Ferrian Adria και οι αδερφοί Roca, ως ένα έδεσμα που συνδυάζει τη φίνα γεύση, την υψηλή ποιότητα και την ευεργετική δράση στην υγεία μας.

Επίσης, πολλαπλές είναι οι διακρίσεις αλλά και οι πιστοποιήσεις για τα προϊόντα της εταιρείας, μιας και μεταξύ άλλων έχει πιστοποιητικά εισαγωγής από τις Ιαπωνικές αρχές και τον Ιαπωνικό Οργανισμό Υγιεινής & Τροφίμων και έχει αποκτήσει ISO 22000 και ISO 9001 σύμφωνα με τις διαδικασίες της TUV CERT. Τα βραβεία που έχει λάβει η επιχείρηση είναι πολυάριθμα, όπως τον Οκτώβριο του 2014, όταν η συσκευασία δώρου κέρδισε το χάλκινο βραβείο στο Τόκιο της Ιαπωνίας, σε έναν διαγωνισμό όπου την πρώτη θέση πήρε το Evian και τη δεύτερη η Absolute.

 

 

Το 2011, η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία σε σχέση με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της in vivo έρευνας, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Παστέρ, δείχνει ότι το Αυγοτάραχο Τρικαλινός ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να έχει αντιαθηρογόνο ιδιότητα, με πιθανή ευεργετική δράση στην υπερχοληστερολαιμία και εν γένει στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε δορυφορική ομιλία στο 15ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και συναφών παραγόντων κινδύνου, που πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2011 και το οποίο οργανώθηκε από το ΕΛΙΚΑΡ.