Η βραβευμένη ελληνική ταξιδιωτική startup
Η Toorbee, μία ελληνική travel tech startup που ιδρύθηκε από τους κ.κ. Νίκο και Γιώργο Παπαχρήστο, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της αυξανόμενης ζήτησης από μεγάλους online travel agents (OTAs) της Κίνας για τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται στον προορισμό (in-destination services & activities), με τους παρόχους αυτών (LSP – local services providers) στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Μέσω της πλατφόρμας οι διασυνδεδεμένοι OTAs μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μεταφορά, ξενάγηση, ημερήσιες εκδρομές, εστίαση, παροχή εκπτωτικών κουπονιών για αγορές κά. Η Toorbee γεφυρώνει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην Ασιατική ζήτηση και την Δυτική προσφορά.
Παράλληλα, και πέρα από τη διανομή, η Toorbee μέσα από τις μοναδικές τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει, προσφέρει στους συνεργάτες της δυνατότητα να προχωρήσουν στη δημιουργία στοχευμένου οπτικοακουστικού υλικού για τις υπηρεσίες τους, με πολύ χαμηλό κόστος στην κινέζικη γλώσσα. Το «πρόβλημα» αυτό λύνεται μέσα από τα συστήματα της Toorbee με τη δημιουργία εξαιρετικού γραπτού, οπτικού και ηχητικού localized content, το οποίο αυξάνει το conversion και τις πωλήσεις κατά 300%.
Η εταιρία έχει σήμερα συνεργασίες με κινέζικους OTAs που διαχειρίζονται πάνω από το 80% του εξερχόμενου online τουρισμού της Κίνας. Επίσης, η Toorbee έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση 400.000 ευρώ από επενδυτές προερχόμενους από την Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ ετοιμάζεται για ένα δεύτερο γύρο χρηματοδότησης από venture capital funds, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, αξιοποιώντας έτσι τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η συγκεκριμένη τουριστική αγορά.
Η ελληνική travel tech startup Toorbee, κέρδισε το βραβείο της πιο υποσχόμενης επιχειρηματικής ιδέας στην Κίνα. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στα τέλη του 2017 στην Yuhang Economic & Technological Development area στην πόλη Hangzhou της επαρχίας Zhejiang, που είναι η αντίστοιχη «Silicon Valley» της Κίνας.
Η Toorbee διαγωνίστηκε ανάμεσα σε 700 επιχειρήσεις και ήταν η μοναδική μη κινέζικη εταιρεία που συμμετείχε. Μετά από τρεις διαγωνιστικούς γύρους, όπου παρουσιάστηκαν το επιχειρηματικό σχέδιο της Toorbee καθώς και οι νέες τεχνολογίες που αναπτύσσει για την τουριστική βιομηχανία, της απονεμήθηκε η διάκριση της πιο υποσχόμενης επιχειρηματικής ιδέας της Κίνας (most promising project award). Η εικοσαμελής κριτική επιτροπή, αποτελούνταν από επιχειρηματίες, επενδυτές και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Πέραν από μεγάλη τιμή και αναγνώριση, το βραβείο αυτό εξασφαλίζει στην εταιρεία πρόσβαση σε πολύ σημαντικές παροχές από την Κινέζικη κυβέρνηση, όπως δωρεάν εγκαταστάσεις, χαμηλές εργοδοτικές εισφορές και φορολογία, κρατικές επιχορηγήσεις, άτοκα δάνεια και επιδοτούμενο R&D. Ο διαγωνισμός αυτός είναι μέρος της προσπάθειας της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας να προσελκύσει στην χώρα ανερχόμενες startups από το εξωτερικό, οι οποίες θα γίνουν η ραχοκοκαλιά της προσπάθειας ώστε η χώρα τους να αποτελέσει τη μελλοντική τεχνολογική πρωτεύουσα του πλανήτη. Σε συνέχεια της στρατηγικής αυτής έρχεται και η βράβευση της Toorbee, μιας εταιρείας που από την ίδρυσή της έχει διεθνές αποτύπωμα, με στελέχη και επιστήμονες από την Ελλάδα, την Κίνα και τις ΗΠΑ.
H Toorbee στοχεύει τώρα να βοηθήσει να γίνει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη «China ready», δηλαδή να μπορεί ο Κινέζος τουρίστας να πληρώσει με τον τρόπο που πληρώνει στην χώρα του, να μπορεί να παραγγείλει φαγητό όπως είχε συνηθίσει, και γενικότερα να προστεθούν αυτές οι δομές οι οποίες θα κάνουν πιο φιλική την διαμονή του στον τουριστικό προορισμό που έχει επιλέξει.
Η επαφή της Toorbee με την Κίνα ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια και αυτό που έγινε γρήγορα αντιληπτό ήταν η προοπτική και η δυναμική της χώρας αυτής. Η Κίνα είναι μια αγορά η οποία βασίζεται στην μαζική κατανάλωση και στις χαμηλές τιμές. Όλος ο πλανήτης παλεύει για να πάρει το δολάριο του Κινέζου καταναλωτή (1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι). Παρόλο που έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και από ελληνικές επιχειρήσεις, η Κίνα παραμένει μια δύσκολη και κλειστή αγορά για τους περισσότερους ξένους.
Σαν εταιρία είναι πλέον πιο αναγνωρίσιμη, ωστόσο οι προκλήσεις λόγω του γεγονότος αυτού, έχουν μεγαλώσει αρκετά. Οι OTAs με τους οποίους έχουν συνεργασίες αυτή τη στιγμή διαχειρίζονται πάνω από το 80% του εξερχόμενου online τουρισμού της Κίνας και οι απαιτήσεις τους από τους ανά τον κόσμο συνεργάτες τους είναι πολύ υψηλές.
Η Ελλάδα ως προορισμός για τον Κινέζο τουρίστα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τα πανέμορφα τοπία μας αλλά και για την αξιοσημείωτη αρχαία Ελληνική κληρονομιά και κουλτούρα. Εξάλλου και οι δύο λαοί προερχόμαστε από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου. Οι περισσότεροι λοιπόν επιζητούν να δουν από κοντά όλους εκείνους τους τόπους και τα μνημεία που αποτέλεσαν την κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού. Πιστεύουμε πως οι Κινέζοι τώρα ανακαλύπτουν την Ελλάδα ως προορισμό και είναι σίγουρο πως θα αποτελέσουν στο μέλλον άλλη μια σημαντική κινητήριο δύναμη στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας.
Ο Κινέζος τουρίστας έχει ξεπεράσει παγκοσμίως σχεδόν κατά το διπλάσιο τον Αμερικανό τουρίστα στα χρήματα που δαπανά κατά την διάρκεια των διακοπών του. Η κινέζικη μεσαία τάξη αναμένεται να φτάσει τα 600 εκ. ανθρώπους, την επόμενη δεκαετία. Όπως λοιπόν κάποιος αντιλαμβάνεται είναι απαραίτητο για τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας και όχι μόνο να προετοιμαστούν από τώρα για το μέλλον, το οποίο δεν είναι πολύ μακρινό. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό, ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει μεγάλες ιδιαιτερότητες και δεν μπορεί να προσεγγιστεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι δυτικές αγορές.
Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στον στρατηγικό σχεδιασμό της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας για τον λεγόμενο νέο δρόμο του μεταξιού «Οne Belt One Road». Επίσης, η Σαντορίνη αποτελεί τον 7ο και η Αθήνα τον 27ο ιδεατό προορισμό για τους Κινέζους παγκοσμίως. Από τη στιγμή που η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί έναν ασφαλή και φιλικό προορισμό για τους Κινέζους ταξιδιώτες, τότε το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό. Οι Κινέζοι σήμερα λόγω της οικονομικής ευμάρειας έχουν σκαρφαλώσει στην κορυφή της λίστας των τουριστών παγκοσμίως, ξοδεύοντας πάνω από 5.000 δολάρια το έτος στα ταξίδια τους, έναντι 3.000 δολάρια των αμέσως δεύτερων Αμερικανών. Αν κάνουμε τους σχετικούς πολλαπλασιασμούς με το -εν δυνάμει- 1,2 δις τουριστών αντιλαμβανόμαστε για ποια μεγέθη μιλάμε και για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα οι τακτικές πτήσεις της Air China, η οποία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έβαλε και δεύτερη εβδομαδιαία απευθείας πτήση Αθήνα – Πεκίνο, έχουν βάλει τους Κινέζους στην 20άδα των χωρών με τις μεγαλύτερες αφίξεις στην Αθήνα, (γύρω στις 200.000 υπολογίζονται), ενώ το προφίλ τους είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι που έρχονται για διακοπές και πάνε κυρίως στη Σαντορίνη, ξοδεύουν 89 ευρώ για αγορές στο αεροδρόμιο, (έναντι 50 ευρώ του μέσου όρου), μένουν 5 μέρες στην Αθήνα με τη διάρκεια του ταξιδιού τους να είναι 12 ημέρες.
Μόλις φτάνουν στην Αθήνα, αφίσες και ένα ρομπότ θα τους παραπέμπουν να σκανάρουν μέσω WeChat το ειδικό QR Code και να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Toorbee σε συνεργασία με το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η οποία θα έχει γενικές και ειδικές πληροφορίες και προσφορές, στα κινεζικά φυσικά, από τα καταστήματα του αεροδρομίου.
H εφαρμογή «AIΑ – Toorbee WeChat Miniapp» είναι ο πρώτος μεγάλος πιλότος των υπηρεσιών B2B που θα προσφέρει η Toorbee σε στρατηγικούς πελάτες, (όπως είναι τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά αεροδρόμια), οι οποίες περιλαμβάνουν ένα marketplace διασύνδεσης Ελλήνων παρόχων δραστηριοτήτων όπως θεματικές εκδρομές, εισιτήρια αξιοθέατων, φαγητό και παροχή εκπτωτικών κουπονιών για shopping, με τους Κινέζους OTAs, μια εφαρμογή προσφοράς περιεχομένου στα κινεζικά από τους Έλληνες παρόχους και τo σχετικό μίνι-site που θα δημιουργείται μέσα στο WeChat. Πέρα από την ενημέρωση στα κινεζικά θα παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής των δραστηριοτήτων ή των άλλων κρατήσεων με κινεζικές κάρτες με την εκκαθάριση να γίνεται με τους τοπικούς συνεργάτες του WeChat Pay και Alipay.
Η βραβευμένη ελληνική travel tech startup μετά την Αθήνα και τη Σαγκάη, έχει πλέον επεκταθεί με νέα γραφεία και σε Κύπρο, Τουρκία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Αυστρία, σχεδιάζει άνοιγμα σε τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι χρηματοδοτήσεις από τα ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital funds).