Φυτά και βότανα με άρωμα Χίου
Επιχειρώ

Φυτά και βότανα με άρωμα Χίου

Η «Myrovolos Organics» είναι μία εταιρεία παραγωγής, μεταποίησης και πώλησης βιολογικών αρωματικών φυτών και βοτάνων, κρίταμου, κάπαρης και αιθέριων ελαίων Χίου, με τα προϊόντα της να έχουν κερδίσει την κοινωνία του νησιού, επτά πόλεις της Ελλάδας αλλά και τις αγορές της Γερμανίας. Το 2018, μάλιστα, βραβεύτηκε από το Επιμελητήριο της Χίου ως καινοτόμος επιχείρηση.

Η αγάπη για τη Χιακή γη, η επιθυμία για την προστασία της φύσης και των φυτών και η ανάγκη για τη δημιουργία στον τόπο καταγωγής οδήγησαν στην ίδρυση της «Myrovolos Organics», της οικογενειακής επιχείρησης που εδρεύει στο Χαλκειός, στην περιοχή καμποχώρων Χίου. Το καθένα από τα βιολογικά αρωματικά φυτά και βότανα της αναδύει τα ξεχωριστά αρώματα της γης του νησιού του Βορείου Αιγαίου και αποτελεί ένα ποιοτικό προϊόν βασισμένο σε ένα αξιόλογο βιολογικό πρότυπο.

 

 

Η αγάπη της ιδρύτριας της επιχείρησης, Αργυρώς Κουτσουράδη, για τα φυτά αυτά ξεκίνησε με την επιλογή ενός μαθήματος κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Γεωπονική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης, ένα μάθημα σχετικό με τα αρωματικά φυτά που αποδείχτηκε καθοριστικό για την καριέρα της.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της συμμετείχε σε αρκετά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, Erasmus, στα οποία γνώρισε τόπους και ήρθε σε επαφή με παραγωγές και καλλιέργειες φυτών, αρωματικών και μη. Ταξίδεψε και στη Γαλλία, για να ασχοληθεί με μία έρευνα στην ιατρική στην κατηγορία των αρωματικών φυτών, όπου και της δόθηκε η ευκαιρία να εργαστεί. Όμως η Αργυρώ είχε αποφασίσει να επιστρέψει στο νησί και να δημιουργήσει.

 

 

Για περισσότερη εξειδίκευση συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας με αντικείμενο τα αρωματικά φυτά. Με το τέλος των σπουδών, αποφάσισε αντί να εργαστεί ως Γεωπόνος, να επιστρέψει πράγματι στη Χίο και να ξεκινήσει τις δικές της καλλιέργειες, που θα προσέθεταν κι ένα καινοτόμο προϊόν στο νησί.

Έτσι, τον Οκτώβριο του 2015, φύτευσε για πρώτη φορά τα δικά της βιολογικά αρωματικά φυτά και βότανα, στα ανεκμετάλλευτα οικογενειακά κτήματα της οικογένειά της, που δεν είχε καμία σχέση με την αγροτική παραγωγή.

 

 

Ξεκινώντας με οκτώ στρέμματα και γνωρίζοντας ότι έπρεπε να τα αυξήσει, βρήκε συγχωριανούς της, οι οποίοι της παραχώρησαν και τα δικά τους ανεκμετάλλευτα χωράφια, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος της επένδυσης και φτάνοντας σήμερα τα 25. Στο πλευρό της στάθηκαν και τη στήριξαν σε όλους τους τομείς οι γονείς της, ενώ ήταν απολύτως θετικοί από την αρχή για την ενασχόλησή της με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Κινητήρια δύναμη και σύμβουλός της στα πρώτα της βήματα ήταν και η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Ελένη Μαλούπα, και καθοριστικοί σύμβουλοι στην πορεία της ήταν οι καταρτισμένοι επιστήμονες και καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

 

 

Ξεκίνησε μόνη της την έρευνα και, κυρίως μέσω σεμιναρίων και εκθέσεων που επισκέφθηκε, κατάφερε να στήσει τη δική της επιχείρηση. Μετά από δύο χρόνια καλλιέργειας, η Αργυρώ πέρασε και στην τυποποίηση με το όνομα ««Myrovolos Organics»», που αντιπροσωπεύει πλήρως τα αρωματικά προϊόντα της και κάνει σαφή αναφορά στον τόπο παραγωγής τους, μιας και η Χίος είναι γνωστή και με το προσωνύμιο Μυροβόλος. «Ήθελα ένα όνομα το οποίο να προβάλλει την καταγωγή του προϊόντος, αλλά και το είδος της καλλιέργειας, καθώς έχει πιστοποιηθεί ως βιολογική» παραδέχεται η ίδια.

Η τυποποίηση ήρθε όταν πλέον υπήρχε παραγωγή και η δημιουργία του εργαστηρίου της επιχείρησης δημιουργήθηκε από την ένταξη της Αργυρώς στο πρόγραμμα νέων αγροτών, το οποίο ήταν ένα σημαντικό βοήθημα. Όταν ολοκληρώθηκαν ο σχεδιασμός της ετικέτας και η εύρεση της κατάλληλης συσκευασίας, τα προϊόντα βγήκαν στην αγορά, το 2017.

 

 

Το ξεκίνημα, η εύρεση πελατών και το στήσιμο του δικτύου ήταν μια δύσκολη υπόθεση. Η 26χρονη αγρότισσα ξεκίνησε να χτυπά την πόρτα τον τοπικών καταστημάτων με δείγματα των προϊόντων της στο χέρι, ώστε ο κόσμος να τα δοκιμάσει και να τα γνωρίσει. «Ήθελα πρώτα να εδραιωθεί το προϊόν σε τοπικό επίπεδο και μετά να προχωρήσει σε άλλες περιοχές» λέει η ίδια, «Γιατί πρέπει πρώτα να ξέρεις τι βγάζει ο τόπος σου και μετά να πάει και αλλού. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους επαγγελματίες και στους καταναλωτές της Χίου, γιατί από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν το προϊόν μου και, μάλιστα, το αγκάλιασαν τόσο που έρχονταν οι ίδιοι να το ζητήσουν, ώστε να μπει στα καταστήματά τους».

Δημιούργησε το δικό της δίκτυο στον χώρο της αγροδιατροφής, ενώ «Βοηθηθήκαμε ο ένας με τον άλλον να βρούμε πελάτες», επισημαίνει και στέλνει το δικό της μήνυμα σε όλους τους τοπικούς παραγωγούς ότι η εξωστρέφεια και οι συνεργασίες είναι το βασικό διαβατήριο επιτυχίας.

 

 

Ενώ ξεκίνησε από τοπικά καταστήματα delicatessen, super market, παντοπωλεία, καφεκοπτεία, φαρμακεία κ.ά, στο τέλος η τοπική καθιέρωση τής επέτρεψε να εξαπλωθεί σε ογδόντα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και να εξάγει σε τρεις πόλεις της Γερμανίας.

«Έπαιξε βέβαια και ρόλο η ποιότητα αλλά και η συνολική εικόνα του προϊόντος. Με τη συγκεκριμένη βοήθεια η επιχείρησή μας έχει στήσει ένα πολύ καλό brand name για το νησί και όλο αυτό έφερε τον Νοέμβριο του 2018 τη βράβευση της επιχείρησής μου για την καινοτομία της από το επιμελητήριο της Χίου», αναφέρει η Αργυρώ.

 

 

Σήμερα, η «Myrovolos Organics» έχει στα κτήματα της 13 διαφορετικά φυτά και βότανα (φρασκόμηλο, θυμάρι, δυόσμος, γλισκούνι, κρίταμο, κάπαρη, λεβάντα, δεντρολίβανο, μελισσόχορτο, λουίζα, δίκταμο, τσάι του βουνου, ρίγανη), ενώ η Αργυρώ Κουτσουράδη ασχολείται με την καλλιέργεια τους, που είναι αυστηρώς βιολογική, με τη συγκομιδή και στη συνέχεια με την αποξήρανση και την τυποποίηση τους, για να φτάσουν στα χέρια του καταναλωτή μέσα σε πακέτα που διατηρούν αναλλοίωτα το άρωμα και τη γεύση τους.

Η νεαρή αγρότισσα λέει πως στη Χίο λείπει η ενημέρωση στους νέους, μιας και το δικό της ξεκίνημα δεν ήταν καθόλου εύκολο, αφού εκτός του ότι έπρεπε να ξεκινήσει κάτι νέο από την αρχή, είχε να αντιμετωπίσει και τις γραφειοκρατικές δυσκολίες.

 

 

«Δεν υπήρχε ουσιαστική γνώση στους φορείς που απευθύνθηκα, σχετικά με τις καλλιέργειες αρωματικών φυτών και βοτάνων. Θα ήθελα οι περιφερειακοί και δημοτικοί φορείς να ασχοληθούν περισσότερο με την πρωτογενή παραγωγή. Για παράδειγμα να γίνονται συνέδρια ή ημερίδες στο αντικείμενο ούτως ώστε να ενημερώνονται οι νέοι για το τι μπορεί να κάνουν στον τόπο τους και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους οι πιο παλιοί», καταλήγει η Χιώτισσα επιχειρηματίας.

Η Αργυρώ Κουτσουράδη από το χωριό Χαλκειός της Χίου ήθελε με τη δραστηριότητά της να αναδείξει τον πλούτο του τόπου της, αλλά και να περάσει σε όλους το μήνυμα ότι Χίος δεν σημαίνει μόνο μαστίχα. Η 26χρονη αγρότισσα κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να κάνει τους στόχους της πραγματικότητα και το όνειρό της αληθινό.