Oι χειροποίητες ελληνικές ποδιές που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο
Επιχειρώ

Oι χειροποίητες ελληνικές ποδιές που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Η «2 Handmade Aprons» είναι μια δημιουργική, παραγωγική μονάδα στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας που εφοδιάζει με χειροποίητες ποδιές εργασίας επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Οι ποδιές είναι κατάλληλες για κάθε είδους χώρους εστίασης και για όλους τους επαγγελματίες.

Το ξεκίνημά της έγινε τον Μάιο του 2015, όταν μια ομάδα νέων Τρικαλινών, που μέχρι τότε εργαζόταν στον κλάδο της εστίασης, αλλά είχε όνειρα και φιλοδοξίες για καινοτομία και εξωστρέφεια, έκανε έρευνα αγοράς και διαπιστώθηκε πως υπήρχε ένα κενό στην αγορά• η ποιοτική και οικονομική ποδιά ήταν προϊόν που δύσκολα βρισκόταν.

 

 

Το εργαστήριο στήθηκε αμέσως και η εταιρεία σχεδιάζει και ράβει ποδιές από το μηδέν, με τον κάθε πελάτη να είναι ένα μοναδικό και ξεχωριστό project για την ομάδα της «2 Handmade Aprons». Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του site υπάρχουν περίπου 70 κωδικοί, από όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που κάνει την «2 Handmade Aprons» να ξεχωρίζει είναι πως ο καθένας μπορεί να «στήσει» την ποδιά του ώστε να ταιριάζει στην αισθητική του, να καλύπτει τις ανάγκες του και φυσικά να τον συμφέρει οικονομικά.

Το κύριο αντικείμενο του εργαστηρίου, είναι οι χειροποίητες ποδιές επαγγελματικού και οικιακού τύπου, ωστόσο καθημερινά προκύπτουν νέες ανάγκες, με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο να ράβονται σακάκια barista /bartender & chef, δερμάτινες θήκες μαχαιριών, κοσμήματα με ημιπολύτιμους λίθους και ορυκτές πέτρες, τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με το γούστο του πελάτη, καθώς και τσάντες, υφασμάτινα παπιγιόν και armbands.

 

 

Σε συνεργασία με τον πελάτη, αποφασίζεται το σχέδιο, τα υλικά και οι τεχνοτροπίες που θα χρησιμοποιηθούν και τότε η ποδιά είναι έτοιμη να μπει στο εργαστήριο για να ραφτεί. Ο χρόνος παραγωγής είναι σχετικός, καθώς ανάλογα με το σχέδιο και τα υλικά, αυτός ορίζεται αντίστοιχα. Τελευταία τάση είναι οι minimal και elegant ποδιές που προορίζονται κυρίως για το προσωπικό εστιατορίων, βέβαια πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν το φυσικό δέρμα το οποίο είναι διαχρονικό.

Ο Θάνος Τάμπας, 30 ετών και ένας από τους ιδρυτές της «2 Handmade Aprons», σπούδασε στην Καβάλα, ενώ ζει και εργάζεται στα Τρίκαλα. Ο συνέταιρος του, Δήμος Μπαλάφας εργάζεται ως bartender, ενώ το τρίτο μέλος της ομάδας και συν-ιδρύτρια είναι η Έντα Τάμπα, δημιουργός χειροποίητων κοσμημάτων. Η ομάδα απαρτίζεται, επίσης, από επαγγελματίες στον χώρο του ραψίματος με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν όρια στη δημιουργικότητα της, με το «ό,τι σκεφτείτε, μπορούμε να το ράψουμε» να τείνει να γίνει το σλόγκαν του εργαστηρίου, όπως σχολιάζει ο κ. Τάμπας.

 

 

Πέρα από την Κύπρο, όπου λειτουργεί υποκατάστημα της «2 Handmade Aprons» με συνεχόμενη ανοδική πορεία, η Γερμανία, λόγω των ομογενών, είναι η δεύτερη «δύναμη», όπως και η Αυστρία. Οι ποδιές της εταιρείας έχουν ταξιδέψει σε Φινλανδία, Σουηδία, Ρουμανία, Αυστραλία καθώς και στο Βανκούβερ του Καναδά.

Οι ιδρυτές, μιλώντας για τα μελλοντικά τους σχέδια, επισημαίνουν πως «Αυτά αποτελούνται από μικρούς στόχους, τη διατήρηση της ποιότητας, του μοναδικού και κυρίως να μην ξεχάσουμε τον λόγο που ξεκινήσαμε, πρέπει να μπορεί ο καθένας να επιλέξει ένα κομμάτι από τη συλλογή μας (ή να δημιουργήσει ένα δικό του) με όσα χρήματα κρίνει ότι θέλει να διαθέσει».

 

 

Φιλοσοφία και νοοτροπία τους είναι πως η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη από κρίσεις τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικοπολιτικές, όμως οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει να εμπνέονται, να δημιουργούν και να ονειρεύονται. Επομένως θεωρούν ότι απλά θα πρέπει να προσαρμόζονται και να αγωνίζονται για το καλύτερο, χωρίς να χάνουν τις αξίες και την ανθρωπιά τους.