Η boutique εκλεκτού κρασιού της Πελοποννήσου
Επιχειρώ

Η boutique εκλεκτού κρασιού της Πελοποννήσου

Το Οινοποιείο Κορωνιώτη είναι ένα Οινοποιείο boutique που παράγει περιορισμένες ποσότητες οίνου για την απόλαυση του απαιτητικού καταναλωτή. Ο Κυριάκος Κορωνιώτης ως ιδιοκτήτης και οινοποιός, δημιουργεί κρασιά με στόχο τον χαρακτήρα, την τυπικότητα και το αυθεντικό στυλ. Κρασιά που χαρακτηρίζονται από βάθος, πυκνότητα, φρούτο και ένταση στο άρωμα, και ισορροπημένα. Η οινοποιία Κορωνιώτη συντηρεί συνεχώς τον τίτλο του ποιοτικού παραγωγού, που έχει κατακτήσει από εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού.

Το Οινοποιείο Κορωνιώτη ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί το 1999. Βρίσκεται στη βορειοανατολική Πελοπόννησο λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από την πόλη του Άργους στην τοποθεσία Πανόραμα σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και στα όρια της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας.

 

 

Διαθέτει δύο αμπελώνες, έναν στις Μυκήνες Αργολίδας, 20 στρεμμάτων, με την ποικιλία Ασύρτικο από το 2002 και ένα, 18 στρεμμάτων, στο Πανόραμα Άργους, που περιλαμβάνει και το Οινοποιείο, με την ποικιλία Malvasia di Candia Aromatica. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ποιότητα και καλή κατάσταση των αμπελώνων είτε των ιδιόκτητων είτε αυτών από συμβεβλημένους αμπελουργούς στις ζώνες της Νεμέας και της Μαντινείας.

Το μικροκλίμα της Πελοποννήσου έχει θεμελιώδη σημασία για τη δημιουργία των εκλεκτών κρασιών της οινοποιίας, ενώ οι περισσότεροι αμπελώνες βρίσκονται σε πλαγιές με φτωχά εδάφη και εξαιρετική αποστράγγιση που εξασφαλίζουν μέγιστη ποιότητα. Η ωρίμανση είναι μια αργή και σταδιακή διαδικασία επειδή οι περισσότεροι αμπελώνες φυτεύονται σε μεγάλα υψόμετρα με βορειοανατολική έκθεση.

 

 

Το Οινοποιείο εστιάζεται στο να δημιουργεί κρασιά με έμφαση στο terroir και σε ένα αυθεντικό Ελληνικό στυλ με βάθος φρούτων και συμπυκνωμένη γεύση. Τα κρασιά έχουν άψογη ισορροπία και εξαιρετική δομή. Για την παλαίωση των ερυθρών κρασιών χρησιμοποιείται συνήθως γαλλική δρυς.

Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν κελάρι και αίθουσα γευσιγνωσίας που είναι καθημερινά ανοικτά για τους επισκέπτες. Επίσης, γίνονται ξεναγήσεις τόσο στον χώρο του Οινοποιείου αλλά και του παρακείμενου αμπελώνα, παρουσιάσεις και γευστικές δοκιμές κρασιών με κύριο ομιλητή τον ίδιο τον οινοποιό, Κυριάκο Κορωνιώτη. Πολύ συχνά δε, οργανώνονται γευσιγνωσίες σε μεγαλύτερες ομάδες, συνδυασμένες με ελληνικό μενού είτε με ένα πιο απλό finger food. Και στις δύο περιπτώσεις, στόχος είναι να αναδειχτούν τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας κρασιού μέσα από έναν σωστό συνδυασμό από την εξαιρετική ελληνική κουζίνα.

 

 

Ο ιδιοκτήτης, Κυριάκος Κορωνιώτης, γεννήθηκε στο Άργος το 1958 και σπούδασε στην Αγγλία και την Ολλανδία Χημεία και Φυσικές Επιστήμες. Σαν νέος χημικός μηχανικός (MSC) από το πανεπιστήμιο του Delft της Ολλανδίας εργάστηκε σε διάφορα εργαστήρια της χώρας αποκτώντας εμπειρία σε θέματα Γεωπονίας, στον κλάδο τροφίμων και οινολογίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1990 και ίδρυσε ένα Αγροδιαγνωτικό κέντρο, όπου ασχολήθηκε με αναλύσεις εδάφους, οίνου και τη θρέψη φυτών. Ταυτόχρονα, δημιούργησε τους δύο αμπελώνες του σημερινού Οινοποιείου Κορωνιώτη.

Το 1999, ξεκινησε να δουλεύει το όνειρό του να οινοποιήσει τα δικά του κρασιά σε ιδιόκτητο Οινοποιείο κι έναν χρόνο αργότερα το Οινοποιείο στο Πανόραμα έγινε πραγματικότητα. Από το 2000, είναι ο χώρος και ο τόπος έκφρασης της δημιουργικότητας και της αγάπης του Κυριάκου Κορωνιώτη για το κρασί. Ακόμα, στον πειραματικό χώρο του αμπελώνα, που βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του Οινοποιείου, καλλιεργεί αποκλειστικά την καταπληκτική ποικιλία Malvasia di Candia Aromatica. Μότο δικό του και της επιχείρησης είναι το «Τα μεγάλα κρασιά γεννιούνται στο αμπέλι».

 

 

Οι ποικιλίες του Οινοποιείου Κορωνιώτη είναι εφτά με την τελευταία, το Μerlot, να είναι ένα υψηλόβαθμο κρασί με έναν χρόνο παλαίωσης σε βαρέλι και έτοιμο για παρουσιάση μέσα στο 2019.

Το Μοσχοφίλερο προέρχεται από τη Μαντινεία, με αμπελώνες στα 650 μέτρα υψόμετρο σε ένα μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής που περιβάλλεται από δύο μεγάλες οροσειρές και χαρακτηρίζεται από καλοκαιρινές βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες. Στο οικοσύστημα αυτό ευνοείται κατά ιδιαίτερο τρόπο το Μοσχοφίλερο, η πλέον κλασική Ελληνική ερυθρωπή ποικιλία. Το Μοσχοφίλερο Κορωνιώτης προέρχεται από συμβεβλημένους αμπελώνες στο Παρθένι Αρκαδίας. Είναι ένα φρέσκο, ανάλαφρο, τραγανό με πλούσια φρουτώδη γεύση και πολύ καλή ισορροπία κρασί, με καθαρό αρωματικό δυναμικό, στο οποίο επικρατεί το τριαντάφυλλο και ο λεμονανθός και χρώμα ανοιχτό αχυροπράσινο. Ανήκει στην ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερο 100% (οίνος λευκός ξηρός), με αλκοολικό τίτλο: 12% vol.

 

 

Το Νemea προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή, την πλέον οργανωμένη και μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας, τη Νεμέα, που προσφέρει μια μεγάλη πολυποικιλότητα terroir, που είναι από μόνη της μια πραγματική πρόκληση για κάθε οινοποιό να εκφράσει το δικό του στυλ. Αυτό το πληθωρικό και βελούδινο κρασί έχει ένα βαθύ ρουμπινί χρώμα, πολύπλοκα αρώματα ποικιλίας σε φόντο μπαχαρικών βαρελιού, είναι πλούσιο σε ώριμες τανίνες με μακρά επίγευση και σημαντική αντοχή στον χρόνο. Ανήκει στην ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργίτικο 100% (οίνος ερυθρός ξηρός), με αλκοολικό τίτλο: 13,5% vol.

Το 1300 B.C. προέρχεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του Οινοποιείου στις Μυκήνες Αργολίδος και είναι ένα Ασύρτικο Πελοποννήσου που έχει αποδείξει ότι σαν ποικιλία εντάσσεται τέλεια στο περιβάλλον καλλιέργειάς του. Επιδεικνύει εκπληκτική πολυπλοκότητα με αρωματικό εύρος, ένταση και εντυπωσιακό σώμα με λιπαρότητα και ισορροπημένη οξύτητα. Έχει ανοιχτό αχυροπράσινο χρώμα στο ποτήρι, πλούσιο, φρουτένιο άρωμα, από ροδάκινο, lime, κίτρο και αχλάδι, ελαφρά βοτανικά αρώματα και απαλή μεταλλικότητα που ολοκληρώνουν το πολύπλοκο σύνολο. Είναι ένα αυθεντικό κρασί, δυναμικό, ζωντανό με συναρπαστικό αρωματικό χαρακτήρα και ιδιαίτερη μακρά επίγευση. Έχει ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100% (οίνος λευκός ξηρός), με αλκοολικό τίτλο: 13,5% vol.

 

 

Το Malvasia Aromatica προέρχεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του Οινοποιείου στο Πανόραμα Άργους και ανήκει αναμφίβολα σε μία από τις λευκές ποικιλίες που πάντα εντυπωσιάζουν μόνες τους ή σε blends, στα οποία προσδίδουν τον έντονο αρωματικό χαρακτήρα και τη σπιρτάδα τους. Η οξύτητα και ο δυναμικός αρωματικός χαρακτήρας της την κάνουν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους κλώνους της διεθνώς διαδεδομένης λευκής Malvasia. Έχει αχνοκίτρινο χρώμα με ελαφρές πρασινωπές ανταύγειες στο ποτήρι, πλούσια, εξελλικτικά αρώματα λευκών λουλουδιών, λεμονανθού, ροδάκινου, lime και αχλαδιού που εντυπωσιάζουν, λουκούμι τριαντάφυλλο, νύξεις ακτινιδίου και διάχυτη μεταλλική αίσθηση που ολοκληρώνουν το γεμάτο φρεσκάδα σύνολο. Η γεύση είναι πλούσια, με γεμάτο σώμα και δροσιστική οξύτητα που το κάνει ανάλαφρο, ενώ η ανεπαίσθητη γλυκύτητα τονίζει το φρούτο, με το ροδάκινο, το lime και το αχλάδι να κυριαρχούν και η μακράς διάρκειας επίγευση να αφήνει λεμονάτη αίσθηση στο στόμα. Έχει ποικιλιακή σύνθεση: Malvasia di Candia Aromatica 100% (οίνος λευκός ξηρός), με αλκοολικό τίτλο: 12,5% vol.

Το Argus Syrah προέρχεται από την Ορεινή Αιγειαλία και είναι το Νεοεμφανιζόμενο Syrah «ARGUS», το premium κρασί της Οινοποιίας Κορωνιώτη. Πολύπλοκο και πολύ τυπικό, έχοντας πάντα τον χαρακτήρα της ποικιλίας του στο προσκήνιο. Έχει εντυπωσιακά βαθύ κόκκινο με βιολετί ανταύγειες χρώμα, αρώματα γλυκών και πικάντικων μπαχαρικών, πιπεριού και κανέλας, ίχνη καραμέλας και μαύρης σοκολάτας, που πλαισιώνονται άριστα από νότες βανίλιας ή καφέ, τα οποία ενσωματώνονται άριστα και στα αρώματα του βαρελιού (18 μήνες ωρίμανση σε νέα δρυ). Στο στόμα είναι παχύ, πληθωρικό με μακρά επίγευση, με το μεγάλο του οινόπνευμα (14,2 % vol) να ισορροπεί άψογα με τις πολλές ώριμες τανίνες και την οξύτητα που κατέχει λόγω της ορεινής του καταγωγής. Είναι ένα ώριμο και στιβαρό κρασί που δείχνει αμέσως τον χαρακτήρα του και υποδηλώνει έντονα την παρουσία του. Είναι αποκλειστικά μονοποικιλιακό για να ικανοποιήσει τους λάτρεις του Syrah, έχει ποικιλιακή σύνθεση: Syrah 100% (οίνος ερυθρός ξηρός) και αλκοολικό τίτλο: 14,2 % vol.

 

 

Το Roz Reve ανήκει στην ποικιλία Μοσχοφίλερο 100%, έχει απαλό σωμόν χρώμα με ροζ ανταύγειες στυλ Προβηγκίας, γλυκά φινετσάτα αρώματα γιασεμιού, καραμέλας βουτύρου και βανίλιας με το τριαντάφυλλο να επικρατεί σε όλη την αρωματική παλέτα. Νύξεις εσπεριδοειδών και λεμονανθού προσδίδουν φρεσκάδα και ανθώδη αίσθηση, πλούσια, έντονη, βελούδινη γεύση στο στόμα και πολύ καλή ισορροπία. Έχει επίγευση με διάρκεια, όπου ο αρωματικός φρουτώδης χαρακτήρας παραμένει σε αυτήν.