Η κορυφαία αγορά freelance ταλέντων της Αγγλίας
Επιχειρώ

Η κορυφαία αγορά freelance ταλέντων της Αγγλίας

Το PeoplePerHour είναι μια διαδικτυακή κοινότητα αποτελούμενη από ταλαντούχα μέλη που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εξ’ αποστάσεως, με το πάτημα ενός κουμπιού. Παρέχει πρόσβαση σε επιχειρήσεις σε χιλιάδες ειδικευμένους εμπειρογνώμονες freelancers σε εκατοντάδες διαφορετικούς τομείς και είναι η πλέον έμπιστη πηγή όπου μπορεί κανείς να ολοκληρώσει οποιαδήποτε εργασία χρειάζεται, γρήγορα, αξιόπιστα και με χαμηλό κόστος, από τον σχεδιασμό ενός λογότυπου μέχρι την κατασκευή ενός blog ή ενός video promo.

Ο στόχος του PeoplePerHour είναι να διευκολύνει ακόμα περισσότερο την πώληση και αγορά αυτής που η εταιρεία αποκαλεί «ημι-απομακρυσμένη» εργασία. Σε αντίθεση με πολλά δικτυακά sites που ασχολούνται με το freelancing, τα οποία προωθούν φθηνό offshoring για υπηρεσίες όπως ο προγραμματισμός υπολογιστών και η πληροφορική, το PeoplePerHour δημιούργησε μια αγορά περισσότερων τοπικών υπηρεσιών.

«Όλοι έχουν ελεύθερο χρόνο και μια ικανότητα ή υπηρεσία που έχει αξία σε κάποιον. Οι Hourlies συνδέουν τους ανθρώπους με άλλους -ακόμα και στη δική τους περιοχή- που θα πληρώσουν για αυτή την ικανότητα ή υπηρεσία. Βοηθάει τους ανθρώπους όχι μόνο να κερδίζουν επιπλέον μετρητά με μια δεύτερη δουλειά, αλλά και το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας πλήρους επιχείρησης, μια φιλοδοξία που οι περισσότεροι άνθρωποι κρύβουν», λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του PeoplePerHour, Ξένιος Θρασυβούλου.

 

 

Το PeoplePerHour, με γραφεία στο Λονδίνο και την Αθήνα, ιδρύθηκε το 2007 απο τους Ξένιο Θρασυβούλου και Σίμο Κιτήρη και, υποστηριζόμενο από την Index Ventures -κορυφαία εταιρεία Venture Capital στην Ευρώπη- κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει η μεγαλύτερη κοινότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνδέοντας επιχειρήσεις με ελεύθερους επαγγελματίες ανά τον κόσμο.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε σαν πείραμα από μια παλιότερη επιχείρηση που είχε ο κος Θρασυβούλου, που ήταν η offline εκδοχή αυτού που κάνει σήμερα η PeoplePerHour. «Ήμασταν ένα παλαιομοδίτικο «outsourcing shop», αρχικά για υπηρεσίες σε καταναλωτές και μετά σε επιχειρήσεις. Πηγαίναμε σε επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και λέγαμε, δώστε όλες τις εργασίες που δεν θέλετε να κάνετε και θα τις κάνουμε εμείς. Χρεώναμε 25 δολάρια την ώρα. Το μοντέλο ήταν απλό. Προσέλαβα πρώην γραμματείς και όσο τις κρατούσα απασχολημένες για το 70% του χρόνου τους, κάλυπτα τα κόστη τους. Το 30% ήταν το κέρδος μου. Μια μέρα είχα μια ιδέα».

Σκέφτηκε πως αντί να πληρώνει για αυτά τα άτομα και να προσλαμβάνονται μέσω του ιδίου, να δημιουργήσει ένα site ώστε να προσλαμβάνουν τους εαυτούς τους κατευθείαν. «Μέσα σε μια εβδομάδα έβαλα τον προγραμματιστή μας να φτιάξει μια σελίδα με τις δύο βασικές αρχές «ψάχνεις υπηρεσίες» και «παρέχεις υπηρεσίες». Οι άνθρωποι κάνουν αιτήματα που έρχονται σε εμάς. Έπειτα γίνεται αναζήτηση στη λίστα υπηρεσιών για να βρεθούν οι άνθρωποι που προσφέρουν σχετικές υπηρεσίες, ταξινομείται το top 10 από αυτούς και με ένα email τους ζητείται να προσφερθούν για τη δουλειά. Από αυτές τις προσφορές, ξεχωρίζονται οι τρεις τελικές που έχουν περισσότερο νόημα και αποστέλονται στον αγοραστή για να αποφασίσει».

 

 

Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τον ιστότοπο είναι συχνά νεοϊδρυόμενες εταιρείες ή ΜΜΕ που επιθυμούν να αναπτυχθούν με ευελιξία, προσλαμβάνοντας ελεύθερους επαγγελματίες για να χειριστούν έργα αντί να προσλαμβάνουν εσωτερικά ή μέσω οργανισμών. Οι θέσεις εργασίας ξεκινούν από τη μία ώρα (Hourlies) και μπορούν να αναβαθμιστούν ανάλογα με τις ανάγκες για την κατασκευή ολόκληρων ομάδων στο διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι το μοντέλο είναι κλιμακωτό μέχρι και στις παγκόσμιες επιχειρήσεις.

Λειτουργούν, επομένως, ως μέρος αυτού που έχει γίνει μέρος του «cloud talent» με χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, προσφέροντας ένα εύρος δεξιοτήτων σε μια ευέλικτη και αποδοτική βάση. Προωθούν επίσης τα οφέλη της ελεύθερης απασχόλησης ως μέσο για να μπορούν οι άνθρωπου να ζουν πιο ελεύθερα και να εργάζονται στο μέρος και τον χρόνο που ταιριάζουν καλύτερα στον επιλεγμένο τρόπο ζωής τους.

Το PeoplePerHour, ως η κορυφαία αγορά freelance ταλέντων της Αγγλίας, κατέχει ισχυρή εικόνα για τον αυτοαπασχολούμενο τομέα της αγοράς εργασίας, έχει δημιουργήσει και συνεργαστεί σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, για την εργασία ως ελεύθερος επαγγελματίας και την οικονομία της εργασίας και προσφέρει πόρους για νέες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν μια ελεύθερη σταδιοδρομία.

 

 

Υπάρχει κάποια συζήτηση ως προς το αν η εμφάνιση αυτού του είδους αγοράς ελεύθερων επαγγελματιών αποτελεί μέρος μιας πιο μακροπρόθεσμης διαρθρωτικής αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο διαχειρίζονται τους ανθρώπινους πόρους τους. Άξια αναφοράς είναι τα αριθμητικά στοιχεία από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου που δείχνουν ότι 358.000 περισσότερα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω εργάζονται σήμερα από ό,τι πριν από μία δεκαετία  Τα στατιστικά στοιχεία χρήσης από το PeoplePerHour δείχνουν ότι ο αριθμός των συνταξιούχων που αναζητούν εργασία χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο αυξήθηκε κατά 137% το 2012.

Από την έναρξη της εταιρείας, έχουν αναρτηθεί χιλιάδες «Hourlies», που κυμαίνονται από υπηρεσίες υποστήριξης μικρών επιχειρήσεων, όπως μια ανάλυση βίντεο για την αποτελεσματικότητα ενός ιστότοπου για $ 45 και μια ειδική διαδρομή για διακοπές στο Λονδίνο για £ 30.

Η εταιρεία έχει ασχοληθεί με το freelancing σε ένα πιο αναλυτικό επίπεδο, κάτι που όχι μόνο ταιριάζει σε πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες ως θέσεις εργασίας μίας φοράς, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει τις μικρότερες επιχειρήσεις που αναζητούν βοήθεια χωρίς να χρειάζεται να αγοράζουν όγκο προϊόντων.

 

 

«Με τη μείωση της μονάδας εργασίας σε μόλις μία ώρα και με την παροχή εξουσίας στον εργαζόμενο να καθορίσει τι μπορεί να κάνει και με ποια τιμή, ανοίγουμε μια τεράστια αναξιοποίητη αγορά για τις μικρο-υπηρεσίες που μπορούν να παραδώσουν οι άνθρωποι στον ελεύθερο χρόνο τους», λέει ο κος Θρασύβουλου. «Αυτό είναι σπουδαίο για τους εργαζομένους και για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο που χρειάζονται βοήθεια με βάση το έργο».

Η εταιρεία έχει παρουσιάσει σταθερή ανάπτυξη άνω του 100% από έτος σε έτος από την ίδρυσή της, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ για να ταιριάξει τη ζήτηση για τα εκατομμύρια δολάρια σε εργασίες που πραγματοποιούνται μέσω του site, έχει λύσει πάνω 1 εκατομμύριο προβλήματα για τις επιχειρήσεις, συνδέει 1,556,539 freelancers και 751,831 επιχειρήσεις, ενώ έχει καταβάλει 106,454,830 λίρες στην κοινότητα freelancer.

Τον Αύγουστο του 2012, το PeoplePerHour ονομάστηκε από το περιοδικό επιστήμης και τεχνολογίας, Wired UK, ως ένα από τα «Europe’s 100 Hottest Startups of 2012», ενώ μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως τa BBC, Forbes, Entrepreneur Magazine και Bloomberg το αποθεώνουν και συμφωνούν στη σημαντική του συμβολή και διευκόλυνση προς τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και την εργασία από απόσταση.

 

 

Ο Ξένιος Θρασυβούλου είναι απόφοιτος μεταπτυχιακού διπλώματος μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου έλαβε διάκριση για την πτυχιακή του, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια εκπαίδευσης διοικητικών στελεχών από το Πανεπιστήμιο του Harvard και είναι γνωστός ομιλητής για την επιχειρηματικότητα σε πολλά φόρουμ, εκδηλώσεις και σχολές επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της σχολής επιχειρήσεων INSEAD.