Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης από τη Μεσσηνία
Επιχειρώ

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης από τη Μεσσηνία

Το Λάδι Βιώσας είναι ένα εκλεκτό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, αφιλτράριστο, που παράγεται σε πολύ μικρή ποσότητα με βιολογικές μεθόδους στο Κεφαλόβρυσο Μεσσηνίας, κάτω από την προσωπική φροντίδα και επίβλεψη του Βασίλη Νικολαΐδη και των αδελφών του.

Συσκευάζεται σε αριθμημένες φιάλες που φέρουν την υπογραφή του ζωγράφου-χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη, ο οποίος σχεδίασε και τη γραμματοσειρά της ετικέτας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται στην Ολλανδία και στο Βέλγιο.

 

 

Από το μάζεμα της ελιάς έως το marketing και τη διανομή γίνεται από την οικογένεια, χωρίς μεσάζοντες. Ηδη έχουν καταφέρει να το διαθέτουν στην Ολλανδία με επιτυχία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το άνοιγμα στις ΗΠΑ. Σήμερα παράγουν τρεις τύπους προϊόντων υπό την ετικέτα τους: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε μπουκάλι των 700 ml και δύο ελαιόλαδα με γεύσεις πορτοκάλι και λεμόνι, αντίστοιχα, σε συσκευασίες των 250 ml.

Το «Λάδι Βιώσας _high premium extra virgin olive oil» έχει κατορθώσει να συνδυάσει όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν το ελαιόλαδο το πιο δυνατό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας σε ένα πακέτο ακαταμάχητο, στυλάτο, ταυτόχρονα μοντέρνο και με αναφορά στο κλασικό, το οποίο εξάγεται αυτή τη στιγμή σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Καναδά.

 

 

Το όνομά του είναι άμεση αναφορά στο «Λάθε βιώσας», μια φράση που συνοψίζει τη φιλοσοφία του Επίκουρου για τη ζωή. Όπως αναφέρει η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία και προώθηση του λαδιού, η φράση «σημαίνει να ζεις στο περιθώριο της τρέχουσας τάξης των πραγμάτων, εν κρυπτώ, διαφυλάσσοντας προπάντων την ψυχική σου ηρεμία. Αποτελεί μια άποψη πλήρως αντίθετη με την τρέχουσα, όπου η διασημότητα, το lifestyle, η καταξίωση, η αναγνωρισιμότητα αποτελούν τις εκ των ον ουκ άνευ έννοιες της σύγχρονης μιντιακής πραγματικότητας».

Το Λάδι Βιώσας είναι ίσως το μοναδικό ελαιόλαδο που δημιουργείται με πλήρως καθετοποιημένες διαδικασίες παραγωγής από την ελαιοσυγκομιδή μέχρι το (βραβευμένο) design του. Η φιάλη διακρίνεται για το λιτό και απέριττο στυλ της, με διακριτική έμπνευση από τον δωρικό ρυθμό.

Το Λάδι Βιώσας Πορτοκάλι παράγεται από ταυτόχρονη έκθλιψη ελαιοκάρπου και ώριμων πορτοκαλιών. Οι χυμοί του πορτοκαλιού και η φλόγα της φλούδας χαρίζουν μοναδικό άρωμα στο παραχθέν ελαιόλαδο. Ο χρόνος ενεργής παραμονής στο μαλακτήρα όπου ομογενοποιείται η ελαιοζύμη είναι περίπου 30 λεπτά. Η θερμοκρασία μάλαξης είναι 24 °C, κάτι που χαρακτηρίζει την επεξεργασία ως εξαγωγή εν ψυχρώ. Ο αρωματισμός ενοποιεί το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού με το ελαιόλαδο κάτι που το διακρίνει από τα αρωματισμένα εκ των υστέρων ελαιόλαδα. Έτσι, αντιλαμβάνεται κανείς στο στόμα μια ισορροπημένη γεύση αρωματισμένου ελαιολάδου χωρίς να υπερισχύει το πορτοκάλι. Το ελαιόλαδο περιέχει d-limonene σε μικρές ποσότητες που προέρχονται από το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού και πληροί τις προδιαγραφές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

 

 

Το Λάδι Βιώσας Λεμόνι παράγεται από ταυτόχρονη έκθλιψη ελαιοκάρπου και άγουρων λεμονιών. Αρωματίζεται φυσικά από το σαρκώδες μέρος του λεμονιού και του φλοιού του κατά τη διαδικασία της ζύμωσης με τον ελαιόκαρπο. Ο χρόνος ενεργής παραμονής στο μαλακτήρα όπου ομογενοποιείται η ελαιοζύμη είναι περίπου 30 λεπτά και για αυτό είναι, ενώ η θερμοκρασία μάλαξης είναι, επίσης, 24 °C, κάτι που χαρακτηρίζει την επεξεργασία ως εξαγωγή εν ψυχρώ. Με την ανωτέρα μέθοδο παντρεύεται το αιθέριο έλαιο του λεμονιού με το ελαιόλαδο κάτι που το διαφοροποιεί από τα αρωματισμένα εκ των υστέρων ελαιόλαδα με αρώματα ή στην καλύτερη περίπτωση αιθέρια έλαια. Έτσι στο στόμα αντιλαμβάνεται κανείς μια ισορροπημένη γεύση αρωματισμένου ελαιολάδου χωρίς να υπερισχύει το λεμόνι. Το ελαιόλαδο περιέχει d-limonene σε μικρές ποσότητες που προέρχονται από το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού και πληροί τις προδιαγραφές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

Η παραγωγή είναι βιολογική από ελαιόδεντρα στο ορεινό Κεφαλόβρυσο Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 600μ., Κορωνέικης ποικιλίας. Η καλλιέργεια γίνεται με σεβασμό στους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

 

 

Τον Μάιο του 2018, το Λάδι Βιώσας, ανάμεσα σε 1.000 ελαιόλαδα από 27 χώρες, διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου της Νέας Υόρκης (New York International Olive Oil Competition) με Αργυρό Βραβείο Ποιότητας.

«Όραμά μας δεν είναι απλά η δημιουργία ενός προϊόντος ούτε ο αυτοσκοπός μας είναι το κέρδος αλλά ενός «μαγνητικού πεδίου» που θα ελκύει ανθρώπους με διαφορετικές αφετηρίες στη σύγκλιση της εκφραστικής τους δύναμης κι όλα αυτά με αφορμή την παραγωγή ενός αγροτικού προϊόντος».

Βραβεύσεις