Ανέδειξε πρώτη τα προϊόντα βουβαλιού στην Ελλάδα
Επιχειρώ

Ανέδειξε πρώτη τα προϊόντα βουβαλιού στην Ελλάδα

Εδώ και πέντε γενιές, η κτηνοτροφική οικογένεια Μπέκα είναι μία οικογένεια με σεβασμό και αγάπη προς τα ζώα, ενώ είναι και η πρώτη που παρήγαγε κάτω από την ετικέτα «βουβαλινό» μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων από βουβαλίσιο γάλα και το σύστησε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα μέσα από ένα ευρύ δίκτυο διανομής.

Σήμερα, η Φάρμα Μπέκα είναι μία πρότυπη επιχείρηση που στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Σίνδου στον Νομό Θεσσαλονίκης και παράγει, με 100% βουβαλινό γάλα, το οποίο συλλέγει από επτά συνεργαζόμενες εκτροφές που εκτρέφονται στον βιότοπο της λίμνης Κερκίνης, συνολικά 17 κωδικούς προϊόντων σε καλαίσθητες συσκευασίες με το brand «Βουβαλινό».

 

 

Τα καινοτόμα προϊόντα της στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών της αγοράς για υψηλής διαθρεπτικής αξίας τρόφιμα, που παρασκευάζονται με τις αυστηρότερες των προδιαγραφών. Από το γάλα και το κακάο, μέχρι το καζάν ντιπί, ο κατάλογος των προϊόντων συνεχώς αυξάνεται, αγκαλιάζοντας όλα τα γευστικά γούστα.

Ο Γιάννης Μπέκας, εχοντας φοιτήσει στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή με υποτροφία και εξειδικευτεί στον τομέα της ζωικής παραγωγής, δημιούργησε μία φάρμα με αγελάδες, όπου, επί 12 χρόνια, παρήγαγε προϊόντα από αγελαδινό γάλα σε πρότυπες εγκαταστάσεις στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Η επιλογή της επεξεργασίας του βουβαλινού γάλακτος προέκυψε από έρευνα του ίδιου, ο οποίος έπειτα από μακρόχρονη εμπειρία στην αγορά ως κτηνοτρόφος, αλλά και ως παραγωγός στη συνέχεια, εκτίμησε τα οφέλη μιας τέτοιας επιλογής και πήρε το ρίσκο της επένδυσης, παρά την αρνητική προδιάθεση του ελληνικού καταναλωτικού κοινού για το άγνωστο.

 

 

«Είναι ένα γάλα πολύ πλούσιο σε βιταμίνες, έχει περισσότερο ασβέστιο και φώσφορο, ενώ διαθέτει και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και Ω λιπαρά, τα οποία σε αναλογία είναι ένα στα τρία, όταν στα άλλα γάλατα η αναλογία είναι ένα στα δεκαπέντε. Είναι σαν να μιλάμε για ποιότητα ελαιολάδου» τονίζει ο κ. Μπέκας και προσθέτει ότι «αν εξαιρέσουμε το γαϊδουρινό γάλα, που κατατάσσεται στην κατηγορία φάρμακο, το βουβαλινό γάλα είναι μακράν το καλύτερο και πιο θρεπτικό προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά και συν τοις άλλοις ενδείκνυται και για ανθρώπους με πρόβλημα δυσανεξίας, αν και διαθέτει λακτόζη».

Η επιχείρηση χρονολογείται από το 2007 στη σημερινή της μορφή. Υπήρχε, ωστόσο, μια κατακτημένη παράδοση στην οικογένεια του τριών γενεών με την κτηνοτροφία των βοοειδών γενικότερα, αλλά και των βουβαλιών ειδικότερα. Ο Γιάννης Μπέκας, ο μικρότερος γιος της οικογενείας, ήταν και ο μόνος που ασχολήθηκε ενεργά με την κτηνοτροφία και την παραγωγή γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων.

 

 

Ο Γιάννης έχει δίπλα του σε καθημερινή βάση τη γυναίκα του Λίνα, ενώ σιγά σιγά στην εικόνα μπαίνει και η επόμενη γενιά. Ο γιος τους ,  Δημήτρης, είναι μόλις 19 ετών και έχει αποφοιτήσει από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, επίσης, όπως και η κόρη τους, η Αθηνά, 18 ετών. Και οι δύο θέλουν να συνεχίσουν την παράδοση της οικογένειας και να διευρύνουν το επιχειρηματικό της φάσμα, γι’ αυτό και θέλουν να εξειδικευτούν στον τομέα των τροφίμων, συνεχίζοντας τις σπουδές τους στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ο Δημήτρης, και στην Τεχνολογία Τροφίμων, η Αθηνά. Ήδη έχουν τριβή με το αντικείμενο της επιχείρησης, καθώς στον ελεύθερό τους χρόνο έχουν ενεργό ρόλο στην παραγωγή και, κοντά στους γονείς, καλλιεργείται η αγάπη για την παράδοση και την ποιότητα σε κάθε συνταγή ξεχωριστά.

Όπως επισημαίνει, «Θέλουμε το βουβαλίσιο γάλα και τα παράγωγά του να μπουν σε κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια να μπορεί να προσφέρει το καλύτερο, αποδεδειγμένα, γάλα στα παιδιά της και να μπορούν να απολαμβάνουν όσο περισσότεροι γίνεται το γευστικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας αυτής για όλα τα προϊόντα. Ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικότατα και αυτό είναι που μας οπλίζει με δύναμη και υπομονή για τον δύσκολο αγώνα της παραγωγής αυτών των εξειδικευμένων προϊόντων στην καρδιά της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας».

 

 

Η Φάρμα Μπέκα ξεκίνησε ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην ελληνική αγορά, γεγονός που αποτέλεσε τροχοπέδη στην προσπάθειά μας. «Αλλά τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάμε και να μας κάνουν πιο δυνατούς και αποτελεσματικούς επαγγελματίες. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, η πορεία μας είναι ανοδική και οι προσπάθειες για εξαγωγή των προϊόντων κι εκτός συνόρων έχουν θετικό πρόσημο. 

Ωστόσο, εμείς δεν απορρίπτουμε κανέναν και συνεχίζουμε να διαθέτουμε τα προϊόντα στην αγορά παρά τη σοβαρή έλλειψη επαγγελματισμού και συνέπειας. Έτσι, στηρίζουμε κι εμείς με τη σειρά μας αξιόλογους επιχειρηματίες που επιβιώνουν μετά κόπων και βασάνων σε αντίξοες συνθήκες, με την ελπίδα και την πεποίθηση πως η κρίση που βιώνουμε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο από τους επικίνδυνα ανίδεους στον κλάδο των τροφίμων. Με την πάροδο του χρόνου έχουμε διαπιστώσει πως οι σοβαροί επιβιώνουν και βγαίνουν πιο δυνατοί από τέτοιες καταστάσεις. Ευελπιστούμε να ανήκουμε κι εμείς σε αυτή την κατηγορία».

 

 

Αυτήν τη στιγμή, τα προϊόντα διατίθενται, κυρίως, σε καταστήματα με βιολογικά και delicatessen είδη σε όλη την Ελλάδα. Το δίκτυο της επιχείρησης ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη και φτάνει μέχρι τη Ρόδο και την Κρήτη. Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν αρκετά καταστήματα που διαθέτουν τα προϊόντα της, καθώς η διανομή είναι πιο άμεση και ευέλικτη, λόγω του ότι οι εγκαταστάσεις της είναι δίπλα στην πόλη.

Τα άμεσα σχέδια της επιχείρησης είναι να προχωρήσει και σε μια σειρά από νέα και καινοτόμα προϊόντα, όπως λευκό τυρί και βούτυρο εμπλουτισμένα με μανιτάρι τρούφα, τυρί με αλοιφώδη υφή με τρούφα, στραγγιστό γιαούρτι με φρούτα, ελαφρύ παραδοσιακό γιαούρτι, κεφίρ και ένα ημίσκληρο κίτρινο τυρί, τύπου κασεριού.

Η διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων της επιχείρησης γίνεται με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές του εξωτερικού, όπου προς το παρόν υφίσταται ισχνή παρουσία σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης. «Υπάρχουν σκέψεις να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στο μέτωπο των εξαγωγών. Έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις και είμαστε εν αναμονή για να κλείσει κάποια συνεργασία για να μπούμε σε μια νέα αγορά», λέει ο κ. Μπέκας και τονίζει πως η συμφωνία ενδεχομένως να ανακοινωθεί μέσα στην άνοιξη.