Τα φυτικά χειροποίητα σαπούνια της Τήνου με τα καταπληκτικά σχέδια
Το «Ένα κάρο» είναι το μέρος που κανείς μπορεί να αγοράσει το ιδανικό δώρο για τον εαυτό του ή τους αγαπημένους του. Η Γεωργία Ζήλου με την αγάπη της για τη φύση και το χειροποίητο δημιουργεί προϊοντα χρηστικά, ιδιαίτερα φροντισμένα και με τοπικό χαρακτήρα Τήνου. «Ένα κάρο» τηνιακά βότανα συνδυάζονται με μοναδικά συστατικά όπως το ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, βούτυρο καριτέ και βούτυρο κακάο, βερυκοκέλαιο για να δώσουν τα υπέροχα χειροποίητα σαπούνια, 100% φυτικά, αρωματισμένα μόνο με αιθέρια έλαια, χωρίς συντηρητικά ή συνθετικά αρώματα, αλλά χρωματισμένα αποκλειστικά με φυσικές χρωστικές
Παράλληλα, η εταιρεία προσφέρει μια γκάμα από προϊόντα περιποίησης σώματος, κυρίως απολέπισης, όπως λάδια σώματος, lip balms, scrubs, σαπουνοθήκες (κεραμικές ή από μάρμαρο), προϊόντα περιποίησης (σφουγγάρια, πετσέτες, βούρτσες σώματος, πινέλα ξυρίσματος, κ.α.), όλα συσκευασμένα σε ανακυκλώσιμες καλαίσθητες συσκευασίες, ταιριαστές με το ύφος και τη φιλοσοφία του «Ένα κάρο».
Ακόμα, οι άνθρωποι πίσω από το Ένα Κάρο είναι αντίθετοι με τα πειράματα στα ζώα, λατρεύουν τις μέλισσες, ενώ προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο τη χρήση πλαστικού. Η έδρα τους βρίσκεται στην Τήνο, γνωστή και ως «το χειροποίητο νησί» λόγω της σκληρής δουλειάς των νησιωτών της ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στην βραχώδη γη των Κυκλάδων.
Η Γεωργία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από γονείς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί αλλά αγαπούσαν πολύ τη θάλασσα και τη φύση. Αφού τελείωσε το σχολείο και μετά τις σπουδές της στο Interior Design, εργάστηκε σε εταιρείες επίπλων, σχεδιάζοντας και πουλώντας τα προϊόντα τους. Με την κρίση αποφάσισε ότι η δουλειά της δεν πληρωνόταν πλέον όσο θα έπρεπε, ενώ η ζωή στην Αθήνα άρχισε να τη δυσκολεύει πολύ.
Είχε πάντοτε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα χειροποίητα σαπούνια, πολύ πριν φτιάξει τα δικά της, έτσι που όταν κάποια στιγμή θέλησε να μάθει περισσότερα για τη διαδικασία, τη βρήκε ενδιαφέρουσα κι έκανε μαθήματα, διάβασε βιβλία, πέρασε ώρες στο διαδίκτυο και πειραματίστηκε πολύ με τα υλικά. Από την αρχή ήξερε ότι δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τίποτε τεχνητό, όπως συνθετικά χρώματα και αρώματα και αυτό έκανε τη διαδικασία περισσότερο απαιτητική αλλά και πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Περίπου τότε ήρθε η μετακόμιση στην Τήνο και ο πιο κλειστός κύκλος ανθρώπων εκεί συνήργησε με τον ενθουσιασμό της, στο να περάσει το Κάρο στο επόμενο επίπεδο.
Όταν η Γεωργία Ζήλου αποφάσισε να δώσει όνομα στα χειροποίητα σαπούνια που κατασκευάζει, το μυαλό της πήγε κατευθείαν σε μία έκφραση που χρησιμοποιούσε η μητέρα της. «Το «Ένα κάρο» είναι μια φράση που χρησιμοποιούσε πολύ συχνά η μητέρα μου όταν μαζεύονταν πολλά που έπρεπε να διαχειριστεί. Μέσα στην ταραχή της, αυτή η φράση μού φαινόταν πάντα τόσο διασκεδαστική γιατί έμοιαζε να ελαφραίνει λίγο το πράγμα.
Όταν χρειάστηκε να βρω ένα όνομα για τα σαπούνια, ανάμεσα σε άλλα, το «Ένα κάρο χειροποίητα σαπούνια» μου φάνηκε διασκεδαστικό, έκλεινε λίγο το μάτι στη βουκολική πλευρά του χειροποίητου, δεν είχε τίποτα το φαντεζί που συνήθως έχουν τα προϊόντα περιποίησης και έτσι κατοχυρώθηκε. Με την ίδια λογική επιλέγονται και τα ονόματα των σαπουνιών, είναι ένα μικρό λογοπαίγνιο με τα συστατικά τους. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση να βλέπω πόσο διασκεδάζει κανείς διαβάζοντας το όνομα Mpee στην ετικέτα του σαπουνιού με κατσικίσιο γάλα ή το Bob στο σαπούνι με το σφουγγάρι λούφας».
Η μεγάλη αγάπη της επιχείρησης είναι τα χειροποίητα σαπούνια και εκεί θα βρει κανείς μια μεγάλη ποικιλία. Τα σαπούνια παρασκευάζονται από ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, αρωματίζονται μόνο με αιθέρια έλαια και χρωματίζονται αποκλειστικά με φυσικά υλικά, ενώ οι πρώτες τους ύλες είναι πάντοτε υψηλής ποιότητας. Η παρασκευή τους γίνεται με τη λεγόμενη κρύα μέθοδο, η οποία επιτρέπει στις πρώτες ύλες να διατηρούν στο μέγιστο δυνατό τις ευεργετικές ιδιότητες των ελαίων και ευνοεί την παραγωγή γλυκερίνης, συστατικό που συνήθως αφαιρείται από τα σαπούνια του εμπορίου, για λόγους κέρδους. Επιπρόσθετα, την ενδιαφέρει η εμφάνιση των σαπουνιών να είναι ελκυστική και έτσι, φροντίζει και για τα εντυπωσιακά τους σχέδια.
«Για τις συνταγές των σαπουνιών χρησιμοποιώ βότανα, φυτικά έλαια και βούτυρα, σε κατάλληλες αναλογίες ώστε και να μην ξεραίνουν την επιδερμίδα και να παράγουν έναν ωραίο, πλούσιο αφρό. Για τον αρωματισμό τους, επιλέγω πάντοτε μέσα από μια μεγάλη ποικιλία αιθέριων ελαίων, εκείνα που ταιριάζουν με τις ιδιότητες που κάθε σαπούνι είναι σχεδιασμένο να έχει και προσπαθώ ο συνδυασμός να προσφέρει εκτός από χρήσιμα οφέλη και ένα οσφρητικό αποτέλεσμα ευχάριστο, αν όχι ερωτεύσιμο.
Το ίδιο, με μικρές παραλλαγές ισχύει και για τα υπόλοιπα προϊόντα του Κάρου. Είναι, επίσης, στις επιλογές μου τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιώ να είναι ανακυκλώσιμα και να αποφεύγεται η χρήση του πλαστικού. Αυτό πολύ συχνά σημαίνει διπλάσιο κόστος, αλλά είναι μια αδιαπραγμάτευτη αξία για το Κάρο».
Εκτός από σαπούνια στο Κάρο βρίσκει κανείς βούτυρα για τα χείλη και προϊόντα απολέπισης, καθώς και μια διαρκώς διευρυνόμενη γκάμα από χειροποίητα αξεσουάρ γύρω από το σαπούνι, όπως κεραμικές και μαρμάρινες σαπουνοθήκες, φυσικά σφουγγάρια λούφας που καλλιεργούνται από αυτό, σφουγγάρια από βαμβακερή πετσέτα, πινέλα ξυρίσματος. Πολύ μεγάλη έμφαση δίνει, επίσης, στις περιποιημένες συσκευασίες δώρου.
Στην ερώτηση για το τι διαφορετικό έχουν τα σαπούνια «Ένα κάρο» από τα υπόλοιπα σαπούνια απαντά πως τα σαπούνια του εμπορίου έχουν χαώδεις διαφορές. Οι πρώτες ύλες, ο τρόπος παρασκευής και συσκευασίας, η φιλοσοφία τους, είναι σε τελείως αντίθετες κατευθύνσεις. Σε σχέση τώρα με αντίστοιχα εγχειρήματα, οι διαφορές βρίσκονται κυρίως στην επιλογή των πρώτων υλών και στο κέφι που υπάρχει για να γίνουν εκτός από πολύ ευεργετικά για την επιδερμίδα, και πολύ ελκυστικά για το μάτι αλλά και πολύ διασκεδαστικά για την ψυχή. «Είναι δηλαδή εκτός από εξαιρετικής ποιότητας σαπούνια, πολύ όμορφα και είμαι περήφανη που αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση φυσικών υλικών και όχι τεχνιτών χρωμάτων και αρωμάτων».
Τα προϊόντα του «Ένα κάρο» εκτός από το εργαστήριο του Κάρου στην Τήνο, μπορεί κανείς να τα βρει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στην Εύβοια και την Κρήτη, ενώ κατά την τουριστική περίοδο μπορεί κανείς να τα βρει σε καταστήματα της Τήνου αλλά και σε πολλά νησιά των Κυκλάδων.