Το παραδοσιακό φρέσκο γάλα του Γυναικόκαστρου
Επιχειρώ

Το παραδοσιακό φρέσκο γάλα του Γυναικόκαστρου

Το γάλα «8 Γυναίκες», πλούσιο, γευστικό και ελεγχόμενης παραγωγής αυθεντικό γάλα, παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή του Γυναικόκαστρου στο Κιλκίς από οχτώ γυναίκες του χωριού. Η Αντιγόνη, η Δέσποινα, η Ερασμία, η Κούλα, η Κρυσταλλία, η Λαμπρινή, η Σύλβια και η Χριστίνα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις, τις γνώσεις και το μεράκι τους για το καλό γάλα και να δημιουργήσουν τις «Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου»Μάλιστα, φέτος, βραβεύτηκαν και με το «Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας 2018».

Δημιούργησαν μία ΙΚΕ με τα κριτήρια ένταξης στην ένωση να είναι αυστηρά, ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν στην ελληνική οικογένεια φρέσκο γάλα μόνο από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και με ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έπειτα, έχοντας σαν πυξίδα τον τρόπο που φροντίζουν τους δικούς τους ανθρώπους και την οικογενειακή τους παράδοση κατάφεραν να παράγουν ένα πλούσιο, γευστικό και ελεγχόμενης παραγωγής αυθεντικό προϊόν, ένα γάλα αγνό και φρέσκο.

 

 

Γι’αυτό, το γάλα «8 Γυναίκες» παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή του Γυναικόκαστρου στο Κιλκίς, σε έξι συγκεκριμένες φάρμες, όπου οι αγελάδες που το παράγουν τρέφονται με τις πιο αγνές και φυσικές τροφές και δέχονται τη φροντίδα των γυναικών κτηνοτρόφων, που έχουν οικογενειακή παράδοση στο επάγγελμα. Η ποσότητα που παράγεται στις αγελαδοτροφικές μονάδες είναι συγκεκριμένη και ελεγχόμενη με αποτέλεσμα να ελέγχεται με αυτόν τον τρόπο απόλυτα και η ποιότητά του. Εξάλλου πρόκειται για γάλα που έδιναν και δίνουν και οι ίδιες στα παιδιά τους, για ένα γάλα φτιαγμένο από μητέρες για μητέρες.

Οι έξι από αυτές προέρχονται από τον κλάδο της κτηνοτροφίας -δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην παραγωγή γάλακτος και εκτρέφουν τις δικές τους αγελάδες με τον πιο φυσικό τρόπο- και οι δύο από άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.

 

 

Πιο αναλυτικά για τις οχτώ τους:

Αντιγόνη Κουτρούτσιου, Αγελαδοτρόφος

Η σπεσιαλιτέ της είναι το χοιρινό στη γάστρα, το οποίο θα ετοιμάσει σε όποιον υποδεχτεί στο σπίτι της με μεγάλη χαρά, αγαπά πολύ το χωριό και τη ζωή σε αυτό, ενώ το αγαπημένο της κομμάτι της ημέρας είναι αυτό το οποίο μπορεί να διαθέσει σε έναν καφέ με μία φίλη. Είναι παντρεμένη και είναι μητέρα τριών παιδιών. Πιστεύει πως το καλό, ποιοτικό γάλα είναι ένας τρόπος να φροντίζεις τους δικούς σου ανθρώπους, στους οποίους θέλει πάντα να προσφέρει μόνο το καλύτερο. Αυτό το γάλα θέλει να προσφέρει και στις άλλες μανάδες, ώστε να φροντίσουν κι εκείνες με τη σειρά τους τους δικούς τους ανθρώπους.

 

 

Κούλα Ιορδανίδου, Αγελαδοτρόφος

Σπούδασε οικονομικά στη Ρωσία και κατέληξε να ασχολείται με τη γαλακτοπαραγωγή όταν γνώρισε τον άντρα της και αποφάσισαν να χτίσουν μαζί μία κτηνοτροφική μονάδα. Μένει με εκείνον και τους τρεις γιους της και πιστεύει ότι το ποιοτικό γάλα είναι αυτό που οφείλει να προσφέρει κάθε μάνα στο παιδί της. Το αγαπημένο της κομμάτι της ημέρας έρχεται το βράδυ, όταν μαζεύεται όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι, μιας και η Κούλα είναι ο άνθρωπος που φτιάχνει τις πιο νόστιμες συνταγές με βάση το γάλα -από ρυζόγαλο μέχρι σουρβά, την παραδοσιακή, ποντιακή σούπα με στραγγιστό γιαούρτι, ρύζι και δυόσμο.

 

 

Σύλβια Σαμολαδά, Αγελαδοτρόφος

Δυναμική και γεννημένη αρχηγός και εκείνη από την οποία ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της επιχειρήσης. Έχοντας μεγαλώσει με τη γιαγιά και τον παππού της στο Κιλκίς, αγάπησε τον τόπο με πάθος και αποφάσισε, αφού έφυγε για ένα διάστημα στη Θεσσαλονίκη, να επιστρέψει και να χτίσει τη ζωή της εκεί. Διοικεί μόνη της δύο κτηνοτροφικές μονάδες και πιστεύει με όλη της την ψυχή ότι οι γυναίκες, ενωμένες μπορούν να παράγουν το καλύτερο γάλα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών και, όταν βρίσκει λίγο χρόνο, λατρεύει να ασχολείται με τη διακόσμηση του σπιτιού της.

 

 

Λαμπρινή Τσομπανίδου, Αγελαδοτρόφος

Της αρέσει να γελάει, πολύ και το τελευταίο διάστημα γελάει ακόμα πιο συχνά, αφού πρόσφατα έγινε γιαγιά για δεύτερη φορά και αυτή είναι μία από τις ωραιότερες εμπειρίες που έχει ζήσει, όπως λέει. Στο εγγόνι της, όπως και στα δικά της παιδιά, δεν θα έδινε τίποτα λιγότερο από το γάλα που παράγουν εκείνη και οι υπόλοιπες γυναίκες. Πιστεύει μάλιστα ότι ένα συστατικό του καλού γάλακτος είναι η αγάπη και η φροντίδα που δείχνει εκείνη και η οικογένειά της στις αγελάδες τους, την Κλεοπάτρα, τη Βαλεντίνα και τα άλλα «κορίτσια», όπως χαϊδευτικά τις αποκαλεί.

 

 

 

Κρυσταλλία Σαράντη, Αγελαδοτρόφος

Σπούδασε κομμωτική και ασχολήθηκε με το επάγγελμα για 4 χρόνια, όμως, πλέον, ο μόνος άνθρωπος τον οποίο κουρεύει είναι ο άντρας της. Τα τελευταία 37 χρόνια ασχολείται με την κτηνοτροφία και τους τρεις γιους της. Θεωρεί ότι το γάλα είναι η δουλειά της και θέλει μόνο το καλύτερο αποτέλεσμα. Άλλωστε ο λόγος που αποφάσισε να συμμετέχει στην ένωση είναι γιατί στοχεύει στην παραγωγή ενός ποιοτικού και πλήρως ελεγμένου γάλακτος. Λατρεύει το καλοκαίρι, να πίνει παγωμένο καφέ μαζί με τον άντρα της και ανυπομονεί για τις πρώτες βουτιές στη θάλασσα.

 

 

Χριστίνα Σπύρου, Αγελαδοτρόφος

Είναι η ήρεμη δύναμη που αγαπάει να φροντίζει τις αγελάδες και εκείνη που μιλάει με την πιο μεγάλη τρυφερότητα για εκείνες. Δεν είναι τυχαίο που τους βάζει μουσική, όταν θέλει να τις καλέσει κοντά της, ενώ οι τροφές που τους δίνει είναι όλες βιολογικές, με ιδιαίτερη έμφαση στο τριφύλλι. Την αγάπη της για το επάγγελμα την έχει μεταδώσει, μάλιστα, και στις δύο της κόρες, που θέλουν και εκείνες να ασχοληθούν με την οικογενειακή φάρμα. Παραμένει ερωτευμένη με τον άντρα της μετά από 25 χρόνια και πιστεύει ότι το μυστικό για να κρατήσει μία σχέση είναι η απόλυτη ειλικρίνεια.

 

 

Δέσποινα Βουδούρη, Επιχειρηματίας

Η Δέσποινα είναι το επιχειρηματικό μυαλό πίσω από την ένωση. Η ίδια πίστεψε στη δύναμη των «Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου», στις γνώσεις τους αλλά και στο μεράκι τους να παράγουν όλες μαζί, ενωμένες ένα εξαιρετικό γάλα. Δυναμική και η ίδια, πιστεύει ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα χρειάζεται τόλμη και επιμονή. Σαν μητέρα, πάλι, ήθελε ανέκαθεν να αναζητά τις πιο αγνές πρώτες ύλες για το παιδί της. Έτσι, για εκείνη ήταν πάρα πολύ σημαντικό το γάλα «8 Γυναίκες» να έχει αγνότητα στη σύνθεσή του, σεβασμό στην τυποποίησή του και, φυσικά, να είναι πάρα πολύ νόστιμο. Πιστεύει άλλωστε ότι το νόστιμο γάλα είναι εκείνο που θα ταξιδέψει όποιον τον δοκιμάσει σε αγαπημένες γεύσεις και μυρωδιές από την παιδική του ηλικία.

 

 

Ερασμία Παπαδοπούλου, Επιχειρηματίας

Με πολυετή εμπειρία στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας, η Ερασμία, είναι εκείνη που ανέλαβε το κομμάτι του Marketing, να «συστήσει», δηλαδή, με τον πιο δημιουργικό τρόπο το γάλα «8 Γυναίκες» στις νέες μητέρες και στους καταναλωτές. Πιστεύει ότι το γάλα τους είναι τόσο πιο πλούσιο και τόσο νόστιμο λόγω της επαφής των ζώων με τη φύση, αλλά και γιατί διατηρεί μέσα στο μπουκάλι του σχεδόν όλα τα συστατικά που έχει και τη στιγμή που αρμέγεται. Σημαντικό συστατικό του γάλακτος είναι, όμως, για την Ερασμία και οι ίδιες οι γυναίκες. Η αγάπη τους για αυτό που κάνει η καθεμία στην ένωση, καθώς και οι αξίες της αυθεντικότητας, της ειλικρίνειας και της αφοσίωσης που φέρνουν στην δουλειά της. Μητέρα και η ίδια, θα ήθελε η κόρη της να είναι πάνω απ’ όλα γερή και να μάθει να μην το βάζει κάτω στα δύσκολα.

 

 

Το γάλα «8 Γυναίκες» υπάρχει στα ψυγεία επιλεγμένων super markets και μικρών σημείων πώλησης, σε διάφανες φιάλες του ενός λίτρου, σε δύο τύπους, του Πλήρους 3,7% – 4% λιπαρά και του Ελαφριού 1,5% λιπαρά

Απαντώντας για τις πρώτες τους σκέψεις στην ιδέα της επιχείρησης, λένε πως το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν για την ένωση ήταν πως θα μπορούσαν να βγάλουν καλό γάλα, ένα πλήρες, ελεγμένο και καλό γάλα. Παρά το γεγονός πως αγωνίζονται μερα και νυχτα, μιας και το γάλα δεν είναι εύκολη δουλειά και χρειάζεται μεγάλο αγώνα, σκέφτηκαν πως θα ήταν για καλό σκοπο και πως η γυναίκα είναι σκληρή από τη φύση της -και στο Κιλκίς επειδή η Β.Ελλάδα έχει γυναίκες κτηνοτρόφους, αν και δε φαίνονται γιατί είναι οι από πίσω- αντέχει και μπορεί να καταφέρει ό,τι επιθυμεί. Αποφάσισαν πως θα πήγαιναν μπροστά και παρέμειναν αισιόδοξες.

 

 

Με τις «8 Γυναίκες», η κτηνοτροφική παράδοση του Γυναικόκαστρου Κιλκίς  -σαρακατσάνικη και ποντιακή- διεκδικεί και προϊοντικά τη θέση της στην αγορά, δείχνοντας ότι όπου υπάρχει έμπνευση και διάθεση για δουλειά, ανοίγουν και νέοι δρόμοι δημιουργίας.