Από το Αμύνταιο στην παγκόσμια αγορά κρασιού
Επιχειρώ

Από το Αμύνταιο στην παγκόσμια αγορά κρασιού

Το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ βρίσκεται στην περιοχή του Αμυνταίου Φλώρινας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδος, με φόντο την λίμνη των Πετρών, ανάμεσα στο ιστορικό Νυμφαίο και στους κοσμοπολίτικους χειμερινούς προορισμούς Βίγλας και Αγίου Αθανασίου.

Ένας έμπειρος 3ης γενιάς αμπελουργός, ο Μάκης Μαυρίδης και ο δημιουργός πολλών επιτυχημένων ελληνικών επώνυμων οίνων, ο οινολόγος Άγγελος Ιατρίδης με μεταπτυχιακές σπουδές στη σχολή οινολογίας του Πανεπιστημίου του Μπορντό, ένωσαν το πάθος και την αγάπη τους για το αμπέλι και το κρασί σε ένα ιδανικό εδαφοκλιματικό οικοσύστημα, στο Αμύνταιο.

Η απόκτηση και αναδιάρθωση των αμπελώνων άρχισε το 1995 και το 1997 δημιουργήθηκε η νομική μορφή του Κτήματος Άλφα.

Το 2000 είναι η χρονιά κυκλοφορίας της πρώτης «δοκιμαστικής» σοδειάς του κτήματος 1999 η οποία πραγματοποιήθηκε στο οινοποιείο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, όπου μετά βίας χωρούσαν τα τρία βαρέλια. Συνολική παραγωγή 600 φιάλες! Από εκείνο τον μικρό χώρο πέρασαν σχεδόν όλοι οι σημαντικοί Έλληνες επαγγελματίες και στη συνέχεια συνεργάτες μας και ακόμα ότι, από τις δοκιμές και μόνο, εξαφανίσθηκε το ένα βαρέλι…

Το 2003 ήταν η πρώτη εμπορική σοδειά του Κτήματος που κυκλοφόρησε στην αγορά το 2005.

Ο αμπελώνας

Ο ενιαίος ιδιόκτητος αμπελώνας του Κτήματος ΑΛΦΑ βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης του Αμυνταίου, στη θέση «Αμπέλια» του Αγίου Παντελεήμονα και της Βεγόρας, σε υψόμετρο 620-710 μέτρα και περικλείεται από τα όρη Βέρμιο, Βόρα και Βίτσι.

Μορφολογικά παρουσιάζει με αρκετές εδαφολογικές εναλλαγές με χαμηλές κλίσεις που κυμαίνονται από 5-15% και η έκθεσή του είναι βορειοδυτική.

Το κλίμα του αμπελώνα είναι ημι-ηπειρωτικό. Η αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου χαρακτηρίζεται από χαμηλές βροχοπτώσεις ιδιαίτερα το καλοκαίρι, μικρής γονιμότητας αμμώδη ασβεστολιθικά προσχωσιγενή εδάφη, πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία, σε οροπέδιο με υψόμετρο 600-710 μ, το οποίο προστατεύεται από μεγάλους ορεινούς όγκους, με συνεχή εμφάνιση βόρειου ανέμου κυμαινόμενης έντασης. Αυτός ο συνδυασμός με την γειτνίαση των δύο λιμνών λειτουργεί ως ρυθμιστικός θερμοκρασιακός παράγοντας, με ιδανικές διαφορές θερμοκρασίας μέρας – νύχτας. Έτσι καθορίζεται η ηπιότητα του κλίματος, η οποία ευνοεί την καλλιέργεια σπουδαίων ελληνικών αλλά και ξενικών ποικιλιών οιναμπέλου.

Τα εδάφη χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες ελαφριά αμμώδη- αμμοαργιλώδη, αργιλοαμμώδη ασβεστολιθικά, και τέλος αργιλοπηλώδη με σχετικά ουδέτερο pH, και προσφέρουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή πολύπλοκων κρασιών με έντονο και σύνθετο άρωμα, εξαιρετική φινέτσα, καλή δομή και ισορροπία, και επιπλέον με πλούσιο χρώμα για τα ερυθρά.

Ο μετεωρολογικός σταθμός του κτήματος καταγράφει σε ωριαία βάση όλα τα δεδομένα (υγρασία-θερμοκρασία εδάφους, αέρα, φυλλώματος, ταχύτητα ανέμου, ηλιοφάνεια),  τα οποία και διαβιβάζει μέσω 4G σε διαγνωστικό κέντρο, που με την σειρά του τα στέλνει αποκωδικοποιημένα στο Κτήμα, μαζί με πληροφορίες για την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών, οπότε και γίνονται οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες. Επίσης υπολογίζεται και το επίπεδο υδατικής διαχείρισης του αμπελώνα έτσι ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία του σε επίπεδα ελεγχόμενου υδατικού στρες. (Regulated Deficit Irrigation).

Η ήπια αυτή διαχείριση παραδίδει στην οινοποίηση σταφύλια υψηλού ποιοτικού δυναμικού που εκφράζουν το ιδιαίτερο οικοσύστημα Αμυνταίου που συγκεντρώνει όλα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά ενός μοναδικού αμπελώνα. Στόχος της ομάδας του Κτήματος ΑΛΦΑ είναι η ανάδειξη της δυναμικής και της μοναδικότητας του πρότυπου ιδιόκτητου αμπελώνα 1.200 στρεμμάτων, με απόλυτο σεβασμό στις υψηλότερες προδιαγραφές αμπελοκαλλιέργειας και στα ποιοτικά δεδομένα οινοποιητικής διαδικασίας που έχουν τεθεί από τους δημιουργούς του.

Το οινοποιείο

Η εγκατάσταση της παραγωγικής μονάδας ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2005. Το σύγχρονο οινοποιείο έχει βασισθεί στην εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από τους δημιουργούς του, με σεβασμό στις αρχές βέλτιστης διαχείρισης της πρώτης ύλης.

Το οινοποιείο είναι στο κέντρο του αμπελώνα ελαχιστοποιώντας τις μεταφορές σταφυλιού οι οποίες γίνονται σε εγκατεστημένους ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους για να διαφυλαχθούν ακέραια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εφαρμόζεται σε οινοποιείο διαχείριση BMS (Building Management System) για την άριστη παρακολούθηση και αυστηρό έλεγχο όλων των συνθηκών που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της παραγωγικής διαδικασίας, του τελικού προϊόντος αλλά και της συνολικής λειτουργίας των χώρων του οινοποιείου.

Στο R&D κομμάτι του οινοποιείου εξετάζονται και μελετώνται νέες αμπελουργικές και οινολογικές τεχνικές με σκοπό είτε την δημιουργία νέων προϊόντων, είτε την ποιοτική εξέλιξη των υπαρχόντων.

Η διάρθρωση και λειτουργία του οινοποιείου έχει σχεδιασθεί με σκοπό όχι μόνο να διασφαλίζει τα υψηλά ποιοτικά στάνταρ των κρασιών αλλά και στο να προβλέπει μελλοντικά φύλαξη ποσοτήτων πολύ παλιών σοδιών.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: H πρόκληση της δημιουργίας

Η διαδικασία παραγωγής κρασιού από τη φύση της συναντιέται με την τέχνη. Υπάρχει η αγάπη για το αμπέλι και το περιβάλλον του, κατακτώνται οι γνώσεις, γεννιέται η έμπνευση και οδηγείσαι σε μία διαρκή δημιουργική διαδικασία που προσθέτει συνεχώς «ψήγματα» εμπειρίας, αντλούμενα από τη συνεργασία με το φυσικό περιβάλλον αλλά και με τους ανθρώπους που συναντάς στη διαδρομή.

Είναι ο τόπος που φέρνει την έμπνευση. Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το «οικοσύστημα» Αμυνταίου λειτούργησαν καθοριστικά στο να διαφυλάξουν την ανάγκη για δημιουργία κρασιών ράτσας με χαρακτηριστικό μία απόλυτα ιδιαίτερη ταυτότητα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη αμπελοοινική περιοχή του κόσμου.

Η συγκεκριμένη λέξη «οικοσύστημα» εμπεριέχει όχι μόνο τις εδαφοκλιματικές αλληλεπιδράσεις  με το αμπέλι και τον άνθρωπο αλλά δίνει και μία διάσταση μέσα στον χρόνο για την εξέλιξη της σχέσης αυτής.

Η ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα «πάντρεψε» τις προσωπικές επιλογές  με τις εδαφοκλιματικές και αμπελουργικές απαιτήσεις των ποικιλιών αυτών, βέβαια πάντα με αιχμή του δόρατος το Ξινόμαυρο.

Αυτό που μας διαφοροποιεί σε σχέση με άλλους παραγωγούς είναι ότι σχεδιάζουμε τα κρασιά μας στη φαντασία μας. Στην συνέχεια αποτυπώνουμε τη φαντασία μας στον αμπελώνα. Και ναι, το σπουδαίο κρασί γεννιέται στο αμπελώνα, αλλά πρέπει να κατέχεις την τέχνη και την τεχνική του αμπελουργού/οινοποιού, να έχεις το κουράγιο, την υπομονή και την επιμονή να την κάνεις πράξη χωρίς να συμβιβάζεσαι με τις εύκολες λύσεις. Κάθε αμπέλι για μας αποτελεί μία ξεχωριστή οντότητα και τυγχάνει προσωπικής φροντίδας.

Η εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών οινοποίησης και η εφαρμογή «χειρουργικής» υγιεινής στους χώρους παραγωγής γίνεται με στόχο τον απόλυτο σεβασμό στο «φρούτο» αλλά και στην ομαδική, πολύμηνη προσπάθεια στο αμπέλι, η οποία είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να οδηγηθούμε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα, ένα κρασί που αξίζει να φέρει την ετικέτα ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ.

Η δημιουργία και η εξέλιξη μιας πρότυπης αμπελοοινικής εκμετάλλευσης στον ευλογημένο τόπο για το αμπέλι, το Αμύνταιο, εμπεριέχει το στοιχείο της «μαγείας» που εμφιαλώνεται μαζί με τα κρασιά μας. Σε αυτό το εξαιρετικό εδαφοκλιματολογικό περιβάλλον του Αμυνταίου ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει ρυθμιστικό/καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και ανάδειξη της δυναμικής που εμφανίζει το αμπελοοινικό οικοσύστημα στην περιοχή.

Κύριο χαρακτηριστικό όμως της δουλειάς μας είναι η «ψυχή» των ανθρώπων που συμμετέχουν καθημερινά στην κατάκτηση του ονείρου.

Εξωστρέφεια – Εξαγωγική Δραστηριότητα 

Αυτήν τη στιγμή τα κρασιά του Κτήματος έχουν «οπαδούς» και ταξιδεύουν από το Αμύνταιο σε 31 χώρες. Η φετινή χρονιά κινήθηκε ιδιαίτερα ανοδικά το πρώτο τρίμηνο, σε βαθμό τέτοιο που αυτή τη στιγμή να υπάρχει έντονη έλλειψη των προϊόντων. Αναμένεται με τη νέα σοδειά να ομαλοποιηθεί η εξαγωγική δραστηριότητα.

Η υψηλή ποιότητα των παραγομένων κρασιών από την ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ έχει δημιουργήσει αναγνωρισιμότητα στην παγκόσμια αγορά κρασιού και ιδιαίτερα στους κύκλους των επαγγελματιών οίνου. Έτσι η εταιρεία έχει καταφέρει στο σύντομο χρόνο λειτουργίας της να συνάψει συμφωνίες εισαγωγής και διανομής σε Βόρειο Αμερική (Η.Π.Α. και Καναδά), Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία, Ρωσία, Λευκορωσία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ελβετία, Γερμανία, Δανία, Κύπρο, Ρουμανία, Γαλλία, Αλβανία, Σερβία, Λετονία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Πολωνία), Μπαχρέιν, Άπω Ανατολή (Ιαπωνία, Κίνα, Ν. Κορέα), καθώς και Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Αυστραλία.

Οι μεταβαλλόμενες διεθνείς οικονομικές συγκυρίες σε συνδυασμό με τα οικονομικά μεγέθη στην παγκόσμια αγορά κρασιού ορίζουν τις αγορές στις οποίες δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα η ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ. Αυτές είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, κι οι Κάτω Χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), σαν παραδοσιακές αγορές σε συνδυασμό με τις αναδυόμενες αγορές της Ρωσίας, και της Κίνας που παρουσιάζουν υψηλή καταναλωτική δύναμη και ισχυρό ενδιαφέρον για τον παγκόσμιο αμπελώνα.

Στρατηγικός μας στόχος για το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ είναι η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα και συγκεκριμένα του οικοσυστήματος στο Αμύνταιο αλλά και ταυτόχρονα να αποκτήσουν οι ετικέτες του Κτήματος όχι μόνο αναγνωρισιμότητα αλλά και επώνυμη ζήτηση στις ώριμες αγορές του κρασιού παγκοσμίως. Εμπορικός στόχος του κτήματος είναι η εξαγωγική δραστηριότητα κατ’ελάχιστο να κυμανθεί στο 50% του κύκλου εργασιών.

Η επίσκεψη στο ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ εύκολα κάνει αντιληπτό στο επισκέπτη την αγάπη και την αφοσίωση της ομάδας του στο αμπέλι και το κρασί. Βέβαια αξίζει και μια περιήγηση στις μοναδικές ομορφιές της περιοχής.