Μεταξύ βουνού και θάλασσας
Προορισμοί

Μεταξύ βουνού και θάλασσας

Το Άστρος είναι παράλια κωμόπολη και βρίσκεται στο νοτιανατολικό τμήμα του νομού Αρκαδίας, σε μια πεδινή περιοχή κοντά στην ακτή του Αργολικού κόλπου, 44 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της πόλης της Τρίπολης. Αποτελεί έδρα του δήμου Βόρειας Κυνουρίας ο οποίος έχει πληθυσμό 10.380 άτομα.

Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία, την ελαιοκομία, την αμπελουργία, αν και τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος στην απασχόληση των κατοίκων του.

Η πρώτη επίσημη αναφορά της πόλης με το όνομα «Άστρος» συναντάται σε χρυσόβουλο του έτους 1293 του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου. Το Άστρος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση: στις 29 Μαρτίου του 1823 συγκροτήθηκε εκεί η Β’ Εθνική Συνέλευση, με την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, για να ψηφίσει την αναθεώρηση του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος της Επιδαύρου.

Χαρακτηριστικά της περιοχής είναι το «αντάμωμα» των όμορφων βουνών με τη στραφταλίζουσα θάλασσα, η έντονη εναλλαγή του απόλυτου μπλε με το υπέροχο πράσινο των ελαιώνων και το επιβλητικό φόντο των ελατοσκέπαστων δασών και των παραγωγικών καστανεώνων. Ο Δήμος, είναι μία πολύ όμορφη γωνιά της πανέμορφης χώρας μας, που απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και μπορεί να προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες αλλά και ευκαιρίες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης.

Τα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα, όπως το Παράλιο Άστρος, το Ξηροπήγαδο, η περιοχή «πόρτες» της Μελιγούς, η παραλία των Βερβένων, και η παραλία του Αγίου Ανδρέα, ο Πάρνωνας, το όμορφο αλλά και ευκολοδιάβατο βουνό, του οποίου η ψηλότερη κορυφή του, η Μεγάλη Τούρλα, με υψόμετρο 1936 μέτρα βρίσκεται στην καρδιά του Δήμου μας ανάμεσα στον Άγιο Πέτρο και στην Καστάνιτσα, είναι γεμάτος με Ιστορικά, Θρησκευτικά και Πολιτιστικά μνημεία, αλλά και πολλούς προορισμούς, που αποτελούν εναλλακτική λύση για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν, τη φύση και τη ξεγνοιασιά που αυτή προσφέρει.

Οι όμορφες παραλίες της περιοχής, με τα καθαρά νερά, είναι ιδανικά μέρη για ατέλειωτες ώρες κολύμβησης και διακοπές υψηλού επιπέδου.

Η περιοχή που σήμερα αποτελεί το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, κουβαλάει από τα βάθη των αιώνων και διατηρεί μέχρι και σήμερα. πλούσιο και αναλλοίωτο ιστορικό και λαϊκό πολιτισμό, σπουδαίες παραδόσεις, όμορφα έθιμα, και αξιόλογη αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Η Ιστορία του τόπου είναι γραμμένη στα Κάστρα, στα πεδία των ιστορικών μαχών όπως των Δολιανών και των Βερβένων, στον τόπο που έγινε η Β΄ των Ελλήνων Εθνοσυνέλευση, στην έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού, και στα λείψανα των αρχαίων πόλεων και λιμανιών.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


– Στην περιοχή Κότρωνα, υπάρχει υπαίθριο αμφιθέατρο πολύ καλής ακουστικής όπου μπορεί κανείς να απολαύσει με θέα τον Αργολικό κόλπο, τη δροσιά της θάλασσας τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται το καλοκαίρι.

– Η πρώτη επίσημη αναφορά της πόλης με το όνομα «Άστρος» συναντάται σε χρυσόβουλο του έτους 1293 του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου
– Απέχει 169 χιλιόμετρα από την Αθήνα (2 ώρες) 30 χλμ από το Ναύπλιο (μισή ώρα) και 40 χλμ από την Τρίπολη (40 λεπτά). Πήρε το όνομά του από το αστεροειδές σχήμα του υψώματος στη βόρεια πλευρά του, που αποκαλείται «Νησί».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ