Ένα ονειρεμένο τοπίο που θυμίζει Άλπεις μόλις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα
Προορισμοί

Ένα ονειρεμένο τοπίο που θυμίζει Άλπεις μόλις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα

Μαγευτικά τοπία μπορεί να βρει κανείς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας, όταν όμως αυτά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το κλεινόν άστυ και κυρίως την Αθήνα, τότε αποκτούν περίοπτη θέση στη λίστα με τις κοντινές αποδράσεις που μπορούν να σε ανταμείψουν πλουσιοπάροχα. Ένα από αυτά, είναι και η Λίμνη Δόξα.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, στην καρδιά του Αρχαίου Φενεού και είναι τεχνιτή. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με την δημιουργία ενός φράγματος μήκους 225 μέτρων στην κοίτη του χειμάρρου Δόξα που είχε σκοπό την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της κοιλάδας του Φενεού. Μέχρι τότε, τα νερά του χειμάρρου ενώνονταν με τα νερά του ποταμού Όλβιου και πολύ συχνά πλημμύριζαν τη λεκάνη της πεδιάδας του Φενεού, κάτι που είχε καταστροφικές συνέπειες για τις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής.

Έτσι, δημιουργήθηκε η λίμνη Δόξα, η οποία βρίσκεται στις παρυφές των εντυπωσιακών δασών της Ορεινής Κορινθίας, ανάμεσα σε πανύψηλες βελανιδιές και έλατα, που δημιουργούν μία μοναδική αίσθηση κατακλυσμού από φυσική ομορφιά. Τοπόσημο αναφοράς της λίμνης Δόξα, δεν είναι αλλό από το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης, το πιο… ινσταγκραμικό σημείο δηλαδή, αφού είναι αρκετά δημοφιλές στις φωτογραφίες του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της ορεινής Πελοποννήσου, ξενικά από τις όχθες της λίμνης Δόξα, περνάει μέσα από ένα πυκνό ελατοδάσος και φτάνει μέχρι την κορυφή της Ντουρντουβάνας στα 2.109 μέτρα. H κεφαλληνιακή ελάτη και τα μαυροπεύκα αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για την άγρια ζωή της περιοχής. Εδώ, τα υδρόβια πουλιά και μικροπούλια δίνουν το ρυθμό, τα βατράχια, οι χελώνες, οι σαύρες, αλλά και τα ζαρκάδια, τα τσακάλια και τα αγριογούρουνα είναι κάποιοι μόνο από τους κατοίκους και τους επισκέπτες γύρω από τη λίμνη.

Περπατώντας στη Λίμνη, θα βρείτε στον δρόμο σας παραγωγούς της περιοχής οι οποίοι στήνουν από το πρωί την πραμάτεια τους και κερνάνε τους επισκέπτες μέλι, τυρί και προζυμένιο ψωμί.

Δραστηριότητες

Μια σειρά από δραστηριότητες είναι διαθέσιμες για τους επισκέπτες στη λίμνη Δόξα, με δημοφιλέστερη τη βόλτα με άλογο κατά μήκος της λίμνης, σε μονοπάτια ή δασικούς δρόμους, το κολύμπι στα νερά της Δόξας. Βόλτες με το ποδήλατο στα χαμηλά μονοπάτια και στην περίμετρο της λίμνης. Για τους πιο περιπετειώδεις υπάρχουν διαδρομές για mountain bike, αλλά αυτό που αξίζει είναι τα διαθέσιμα ποδήλατα της λίμνης, που δημιουργούν μια αίσθηση γαλήνης και απομόνωσης. Για φαγητό, οι τοπικές ταβέρνες στο Φενεό είναι ξακουστές για τα καλομαγειρεμένα ντόπια κρέατα, πουλερικά, όσπρια από ντόπιες πρώτες ύλες.

Το οροπέδιο Φενεού

Φτάνοντας στον Φενεό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αισθανθείτε κάπως μικροί μπροστά στο μεγάλο οροπέδιο που εκτείνεται ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμό καθώς και στα 9 πανέμορφα χωριά που σχεδόν κυκλικά περιστοιχίζουν την περιοχή του Φενεού.

«Κορινθιακή Ελβετία» τον ονομάζουν κάποιοι αφού τα έλατα σε αυτό το υψόμετρο αλλά και τα πεύκα πιο χαμηλά, τον χειμώνα με τα πρώτα χιόνια, δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα αλπικό τοπίο.

Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη περιοχή, σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν τα ξακουστά φασόλια και η φάβα Φενεού. Γίγαντες και φακές υψηλής διατροφικής αξίας, επανασυστήνονται στην ελληνική οικογένεια μέσα από ευφάνταστες συνταγές με τη σφραγίδα των παραγωγών του οροπεδίου.

Πως θα φτάσετε

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να φτάσετε σε αυτό το μαγευτικό μέρος-παυσίλυπο της ψυχής. Είτε θα βγείτε στην έξοδο του Κιάτου από την Εθνική Αθηνών-Πατρών, είτε θα πάτε από το Δερβένι ή θα επιλέξετε να ανεβείτε από το Ξυλόκαστρο. Όποια διαδρομή και να επιλέξετε, είναι βέβαιο ότι θα αποζημιωθείτε -παρά τις στροφές που μπορεί να συναντήσετε- αφού κάθε φορά που θα αλλάζετε ταχύτητα, θα αλλάζει μαζί και το τοπίο. Προτιμήστε τις χαμηλές ταχύτητες, ώστε να γεμίσετε εικόνες.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ