Η «ξελογιάστρα» του Παρνασσού
Προορισμοί

Η «ξελογιάστρα» του Παρνασσού

Όταν ο πιο λαμπερός χειμερινός προορισμός στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνει το καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της και ένα πετρόκτιστο χωριό με κοσμοπολίτικη αύρα, τότε το ταξίδι δεν μπορεί παρά να είναι μοναδικό. Χτισμένη στα 950 μ., στις πλαγιές του Παρνασσού, με μία μοναδική ομορφιά και απλότητα, Η Αράχωβα θαμπώνει τον επισκέπτη. Με τον ποταμό Πλείστο να ρέει στο βάθος της χαράδρας, η πόλη στέκει στο πέρασμα που συνέδεε, από την αρχαιότητα, τους Δελφούς και την πεδιάδα της Άμφισσας με τη Βοιωτία. Η Αράχωβα είναι ένας προορισμός για μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς, απόλαυσης και χαράς.

Ειδικά τον Νοέμβριο, με τις συχνές και πυκνές ομίχλες, η Αράχωβα κερδίζει κάθε επισκέπτη με την πρώτη ματιά όπως εμφανίζεται μπροστά του καθώς βγαίνει από το δεύτερο τούνελ της διαδρομής από τη Λιβαδειά. Είναι ο μήνας που όλα τα μαγαζιά έχουν μόλις ανοίξει και έχει τόσο κόσμο όσο χρειάζεται για τη δημιουργία ζεστής ατμόσφαιρας. Η βόλτα στα λίγα, αλλά ενημερωμένα, εμπορικά είναι μία ακόμα απόλαυση, χωρίς συνωστισμούς. Παράλληλα, τα ρακοκάζανα καίνε ασταμάτητα για το τσίπουρο της νέας χρονιάς. Τον Δεκέμβρη, με τα λαμπιόνια πλέον αναμμένα, το κέφι μέρα με τη μέρα ανάβει έως την κορύφωση των γιορτών, όταν η «ξελογιάστρα» του Παρνασσού δεν κλείνει μάτι.

 

 

Η βόλτα είναι αδύνατο να μην περάσει από την πλακόστρωτη κεντρική πλατεία της, ενώ από τον κεντρικό δρόμο ξεκινούν τα σκαλιά για τον Άη Γιώργη. Στα μπαρ-εστιατόρια της Αράχωβας, ο χορός κρατάει μέχρι το ξημέρωμα και η δημιουργική κουζίνα ικανοποιεί τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες. Στις παραδοσιακές ταβέρνες της η τοπική κουζίνα έχει την τιμητική της. Στα καλντερίμια της κρύβεται το πλούσιο παρελθόν της.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που θα δει κανείς μπαίνοντας στην Αράχωβα είναι το επιβλητικό Ρολόι το οποίο είναι και αρκετά δημοφιλές. Το σημερινό Ρολόι είναι δημιούργημα του 1966, καθώς το αρχικό δεν άντεξε στον ολέθριο σεισμό του 1870 και κατέρρευσε. Και αυτό το Ρολόι, όμως, που το αντικατέστησε, καταστράφηκε επίσης, τον Μάρτιο του 1944, όταν οι Γερμανοί, ανάμεσα σε όλες τις καταστροφές που προξένησαν στο χωριό, το ανατίναξαν. Δίπλα στον βράχο του ρολογιού είναι ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου και το παλιό Δημοτικό Σχολείο, που σήμερα λειτουργεί ως το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας.

 

 

Η πόλη αποτελεί πόλο έλξης και λόγω της φορμαέλας και των χειροποίητων ζυμαρικών που πουλάνε τα μαγαζιά της Αράχωβας. Το πεντανόστιμο τυρί έρχεται κατευθείαν από παραγωγούς της Κεντρικής Ελλάδας, φτιαγμένο παραδοσιακά από πρόβειο γάλα. Διάσημα είναι και τα αραχωβίτικα υφαντά και χαλιά με τα υπέροχα χρώματα.

Η ευρύτερη περιοχή της πόλης κατοικείται από τα αρχαία χρόνια, ενώ στη σύγχρονη ιστορία της το σπουδαιότερο γεγονός ήταν η μάχη της Αράχωβας που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 1826, στα υψόμετρα γύρω από το χωριό μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών, του Γεώργιου Καραϊσκάκη και ένα σώμα Τουρκαλβανών με αρχηγό τον Μουσταφά Μπέη. Μετά από έξι μέρες σκληρών μαχών ο Καραϊσκάκης κατατρόπωσε τα αντίπαλα στρατεύματα προκαλώντας σημαντικότατες απώλειες 2.000 Τουρκαλβανών. Η νίκη των Ελλήνων στην Αράχωβα θεωρείται ένα από τα κορυφαία γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του επαναστατικού αγώνα.

Στον Δήμο Αραχώβης ανήκουν και τα Καλύβια Λιβαδιού Αραχώβης. Πρόκειται για το γνωστό στους περισσότερους Λιβάδι, ένα παλιό κτηνοτροφικό χωριό στο οροπέδιο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, πριν αρχίσουν οι μεγάλες ανηφόρες για το χιονοδρομικό κέντρο. Το παλιό κτηνοτροφικό χωριό, λοιπόν, από τη δεκαετία του ‘80 άρχισε να γνωρίζει μία μεγάλη έκρηξη οικοδομικής δραστηριότητας με το χτίσιμο τουριστικών μονάδων που λειτουργούσαν κατά κάποιο τρόπο επικουρικά στη φιλοξενία των πολυάριθμων τουριστών από την Αράχωβα. Σήμερα, το Λιβάδι είναι ένα καθαρά τουριστικό χωριό με πολυτελής κατοικίες και αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια.

 

 

Ένα ακόμα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Αράχωβας και της θέσης στην οποία βρίσκεται είναι ο ιδανικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας. Από τη μία, η δυνατότητα επίσκεψης στον ορεινό όγκο του Παρνασσού και το χιονοδρομικό του κέντρο και, από την άλλη, η παραθαλάσσια πόλη της Ιτέας με τις ψαροταβέρνες αλλά και το πανέμορφο Γαλαξίδι που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Συγκεκριμένα, η Ιτέα απέχει 29 χιλιόμετρα από την Αράχωβα, ενώ το Γαλαξίδι είναι σε απόσταση μόλις 17 εύκολων χιλιομέτρων από την Ιτέα. Φυσικά, για να φτάσει κανείς στην παραλία θα περάσει από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, έναν από τους σημαντικότερους και πλουσιότερους σε ευρήματα στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο, και το ανακαινισμένο μουσείο με τον Ηνίοχο και τα υπόλοιπα διάσημα ευρήματα από της ιστορικής περιοχής. Οι Δελφοί απέχουν μόλις 12 χιλιόμετρα από την Αράχωβα.

Για πολλούς η Αράχωβα είναι το χειμερινό θέρετρο των Αθηναίων που φέρνουν μαζί τους την αύρα της πρωτεύουσας, την οποία δεν αποχωρίζονται εύκολα. Κατά βάση, όμως, παραμένει ένα ορεινό χωριό, πολύ πιο ζωντανό από τα υπόλοιπα της περιοχής, που καταφέρνει να αλλάζει πρόσωπο μέρα με τη μέρα, να «πουλάει» αυτό που θέλει ο πελάτης, αλλά και να διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις του κι έναν βουνίσιο τρόπο ζωής.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ