H ασύγκριτη ομορφιά της χώρας μέσα από τους υδροβιότοπούς της
Προορισμοί

H ασύγκριτη ομορφιά της χώρας μέσα από τους υδροβιότοπούς της

Παρθένα φύση, βουνίσιες λίμνες, δραματικά φαράγγια, αχνιστά ηφαίστεια, γαλήνιοι υγροβιότοποι, εθνικά πάρκα, ορεινά δάση και περισσότερα λουλούδια από ό,τι έχει κανείς αντικρίσει ποτέ.

Το υπέροχο ελληνικό ύπαιθρο προσκαλεί να ανακαλυφθεί κάθε εποχή. Μια γοητεία τοπίων με εκπληκτική ποικιλία βιοποικιλότητας και οικολογικής αξίας ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη στους καταρράκτες, τα βιαστικά ποτάμια, τις λίμνες, τους υγρότοπους, τις οροσειρές, ακόμη και στα ηφαίστεια στη Σαντορίνη, τη Νίσυρο και τη Μήλο.

Το ήπιο κλίμα και το φυσικό περιβάλλον είναι ιδανικά για πεζοπορία, ιππασία, οδήγηση εκτός δρόμου, ράφτινγκ, καγιάκ, αναρρίχηση σε βράχο και βουνό και κανό.

Υπάρχουν 419 περιοχές του δικτύου Natura 2000, καθώς και 4 Γεωπάρκων που αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων (EGN), όπως το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη στην Κρήτη, το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο και τα Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου στην περιοχή των Ζαγοροχωρίων της Ηπείρου.

 

 

Οι υγρότοποι της Ελλάδας είναι 400 τόποι ιδιαίτερης ομορφιάς και πολλοί προστατεύονται από τη Σύμβαση Ramsar. Οι λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου, Γιάλοβα, το Πόρτο Λάγος και τη Θράκη, ο Αμβρακικός Κόλπος, το δάσος Στροφυλιάς, τα δέλτα των ποταμών Αξιού, Νέστου, Έβρου, Αχελώου και Αράχθου, οι λίμνες Κερκίνη, Βιστωνίδας, Βεγοροτίδα, η Μικρή Πρέσπα, η Κορώνεια και η Βόλβη προσφέρουν πλούσια βλάστηση και φιλοξενούν αμέτρητα πουλιά, αμφίβια, θηλαστικά και ψάρια.

Τουλάχιστον 446 είδη πτηνών, μερικά από τα οποία απειλούνται, ζουν ή περνούν χρόνο στα πολύτιμα νησιά των υγροτόπων και στην ενδοχώρα. Τα καλύτερα μέρη για την παρακολούθηση των πτηνών είναι το δάσος της Δαδιάς, το Δέλτα του Έβρου και του Πηνειού, οι λίμνες Κερκίνη, η Χειμαδίτιδα και η Ζάζαρη, η λιμνοθάλασσα Γιάλοβα και ο Όλυμπος.

Τα μονοπάτια πεζοπορίας και οι δασικοί δρόμοι οδηγούν από την πεπατημένη διαδρομή σε λίμνες, ποτάμια και θερμές πηγές, δάση, καταρράκτες και κοιλάδες, καθώς και αρχαίους ναούς, παλιά κάστρα και εκκλησίες, στην ανθρώπινη και ιστορική πλευρά του τοπίου.

Δείτε μερικούς από αυτούς τους θαυμαστούς σε κάλλος τόπους παρακάτω:

– Καλογερικό, Ζαγοροχώρια

Ίσως το ομορφότερο πέτρινο γεφύρι της Ελλάδας και ένα από τα ωραιότερα στα Βαλκάνια. Χαρακτηρίζεται από αέρινη κίνηση και πλαστικότητα, ενώ την περιγράφουν σαν «κάμπια εν κινήσει», λόγω της ρυθμικής του κίνησης και της ανάλαφρης κομψότητάς του στο σκαμπανέβασμα των τριών του τόξων. Βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Kήποι και ενώνει τις όχθες του Μπαγιώτικου ρέματος.

 

– Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, Πελοπόννησος

Ένα δάσος, μια λίμνη, ένας βιότοπος και μια φανταστική παραλία συνθέτουν το σκηνικό που παραπέμπει σε εικόνες τοπίων από την Αφρική. Από τη μία, το δάσος και οι χωματένιοι λόφοι και, από την άλλη, η παραλία και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Πρόκειται για μια προστατευόμενη περιοχή, που αποτελείται από το δάσος Στροφυλιά, τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι και την παραλία Καλογριά. Εκτείνεται από τον Πατραϊκό κόλπο έως την Κυλλήνη. Το δάσος της Στροφυλιάς είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας, με έκταση 19.000 στρεμμάτων, γεμάτο πεύκα, κουκουναριές, βελανιδιές και αγριοκέρδου. Φυσικά και τεχνητά κανάλια δημιουργούν χερσαίους βιότοπους, τα γλυκά νερά της λίμνης μπερδεύονται με τα αλμυρά νερά της θάλασσας.

 

– Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες

H λίμνη της Κερκίνης, είναι ένας από τούς σπουδαιότερους υγροτόπους της Ελλάδος, όπου ζει, αναπτύσσεται και αναπαράγεται μια βιοκοινότητα, που η προστασία και διατήρησή της για λόγους ηθικούς, αισθητικούς, επιστημονικούς και οικονομικούς, είναι ζωτικής σημασίας.
Βρίσκεται 45 χλμ. δυτικά της πόλης των Σερρών και δίπλα στο χωριό Λιθότοπος, ανάμεσα στα βουνά Μπέλες και Κρούσια, που καθρεφτίζονται στα νερά της. Είναι φημισμένη για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας και από τα καλύτερα σημεία της Ευρώπης για την παρατήρηση πουλιών. Ο γνωστός υγροβιότοπος, περιλαμβάνει 25 χλμ. του ποταμού Στρυμόνα, 10 χλμ. του ποταμού Κερκινίτη, μια μεγάλη ποικιλία καναλιών και μικρότερων ρεμάτων που βρίσκονται στα γύρω βουνά και μια μεγάλη έκταση καλλιεργήσιμης γης.

 

– Γεφύρι της Κόνιτσας και του Αώου ποταμού

Το γεφύρι της Κόνιτσας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι που βρίσκεται στην Ήπειρο και κατασκευάστηκε το 1870, από τον Πυρσογιαννίτη μάστορα Ζιώγα Φρόντζο. Είναι χτισμένο στην είσοδο της πόλης, στο τέλος της χαράδρας του Αώου ποταμού τον οποίο και γεφυρώνει. Η τοποθεσία που βρίσκεται είναι μαγευτική με τον Αώο ποταμό να ρέει κάτω του και το φαράγγι του Αώου να εντυπωσιάζει με την απίστευτη φυσική ομορφιά του. Το γεφύρι αυτό, που διατηρει ακόμα κάτω από την καμάρα του το καμπανάκι που προειδοποιούσε για τους ισχυρούς ανέμους που καθιστούσαν επικίνδυνη τη διάβαση, είναι ένα αληθινό έργο τέχνης και ενώνει κατά ένα μαγικό τρόπο τον ανθρώπινο πολιτισμό με την άγρια φύση.

 

– Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα, Αττική

Ο Σχινιάς, στην άκρη του όρμου του Μαραθώνα, πλούσιος σε βιοτόπους και σπάνια ζώα και φυτά, αποτελεί ίσως το πιο ιδιαίτερο Πάρκο της χώρας, καθώς συνδυάζει αρμονικά την άγρια φύση, τα ιστορικά τοπωνύμια και την αναψυχή. Το δάσος με τις κουκουναριές είναι ένα από τα ελάχιστα που διατηρούνται ακόμα σε όλη τη Μεσόγειο και είναι αυτό που χωρίζει το έλος από την θάλασσα. Η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από αξιοθέατα, καθώς εκεί διαδραματίστηκε η περίφημη μάχη του Μαραθώνα, το 490 π.Χ. Παρότι μικρός σε έκταση, ο Σχινιάς έχει τεράστια οικολογική αξία καθώς μέσα σε αυτόν συναντάει κανείς έναν πλούτο από διαφορετικούς οικότοπους. Τα εκτεταμένα έλη, οι πυκνοί καλαμιώνες, οι μικρές λίμνες και οι λούτσες, το δάσος των κουκουναριών, η αμμώδης ακτογραμμή, οι ασβεστολιθικοί λόφοι με τη μεσογειακή βλάστηση, ο αμμώδης βυθός και τα υποθαλάσσια δάση από ποσειδωνίες εναλλάσσονται προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία για εξερεύνηση και περιβαλλοντική εκπαίδευση.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ