Στιγμές ευεξίας στις ιαματικές πηγές της Ελλάδας
Προορισμοί

Στιγμές ευεξίας στις ιαματικές πηγές της Ελλάδας

Τα «θαυματουργά» νερά των ιαματικών λουτρών, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα του εδάφους, είναι εμπλουτισμένα με μεταλλικά συστατικά που συλλέγουν κατά τη διαδρομή τους μέχρι την επιφάνεια της Γης. Σε αυτά τα συστατικά οφείλονται και οι απίστευτες θεραπευτικές τους ιδιότητες που κάνουν τον κόσμο να τις αναζητά για να απολαύσει χειμώνα και καλοκαίρι μοναδικές εμπειρίες ευεξίας, τόσο με σκοπό την ίαση όσο και τη χαλάρωση του σώματος.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 200 ιαματικές πηγές και λουτρά. Κάποια από εκείνα που μπορεί να χρησιμοποιήσει το κοινό είναι:

Πόζαρ, Πέλλα

Τα Λουτρά Πόζαρ βρίσκονται στην Επαρχία Αλμωπίας, 13χμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας και απλώνονται στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν, ενώ η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του θερμοποτάμου που διασχίζει την περιοχή. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37°C, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από το βουνό, όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους. Επισκέπτες καταφθάνουν στα Λουτρά από κάθε μέρος του κόσμου, είτε για να αποδράσουν στα πανέμορφα βουνά με τις σπηλιές είτε για να βουτήξουν στα ιαματικά του νερά. Οι εγκαταστάσεις του όλου συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μια μικρή λουτρόπολη με ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, μπαρ, προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση.

 

Αιδηψός, Εύβοια

Η περίφημη σπηλιά όπου ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας έκανε εισπνοθεραπεία και γιατρεύτηκε από την ουρική αρθρίτιδα αναβίωσε από το Thermae Sylla Spa & Wellness hotel σε έναν σύγχρονο χώρο στο κέντρο του θεραπευτηρίου του ξενοδοχείου. Ο επισκέπτης κάθεται στη ζεστή πέτρινη αίθουσα, όπου αναβλύζει ιαματικό νερό από βάθος 3.000 μ., και εισπνέει υδρατμούς 80°C, ενώ ταυτόχρονα ιδρώνει και αποτοξινώνεται. Μια άλλη υπέροχη εμπειρία εμπεριέχει καυτή (στους 38-40°C) ιαματική λάσπη, πλούσια σε μαγνήσιο και ασβέστιο, ιδανική για μυοσκελετικές παθήσεις. Ο θεραπευτής τον αλείφει με αυτήν και, αφού την αφήσει στο σώμα του για λίγη ώρα, ακολουθεί εμβύθιση σε μπανιέρα με ιαματικό νερό και ειδικό μασάζ. Τη συγκεκριμένη θεραπεία έχουν ακολουθήσει έως τώρα δύο ομάδες αστροναυτών ως μέρος της αποκατάστασής τους κατά την επιστροφή τους στη Γη.

 

Βουλιαγμένη, Αθήνα

Το τοπίο είναι ένα γεωμορφολογικό υπερθέαμα• μια λίμνη, σαν μυστικό στέκι για νεράιδες, «κρυμμένη» στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, μέσα σε ένα βραχώδες περιβάλλον με πεύκα και σχίνα. Τα τελευταία δίνουν και το χρώμα στα βαθυπράσινα νερά με τις ιαματικές ιδιότητες, ιδανικά για ρευματικές παθήσεις, μυοσκελετικά, δερματικά, γυναικολογικά και άλλα προβλήματα. Η θερμοκρασία παραμένει σταθερή στους 22°C όλο τον χρόνο. Και αν στον επισκέπτη αρέσει το περπάτημα, μπορεί να ακολουθήσει το σύντομο μονοπάτι που ξεκινά ακριβώς πάνω από τη λίμνη, στον λόφο της Φασκομηλιάς, μιας και η θέα από την κορυφή της ακτογραμμής είναι εκπληκτική.

 

Λουτράκι, Κορινθία

Από τις γνωστότερες από την αρχαιότητα λουτροπόλεις για την αντιμετώπιση ρευματικών, αρθριτικών και δερματολογικών προβλημάτων, τα λουτρά της Κορινθίας έχουν αξιοποιηθεί από το Loutraki Thermal Spa, όπου κανείς μπορεί να τα απολαύσει στις δύο εσωτερικές πισίνες ιαματικού νερού. Ο επισκέπτης μπορεί να λάβει το δημοφιλές μασάζ με τις ηφαιστειακές πέτρες, στο οποίοι οι θεραπευτές δεν ακουμπούν απλώς τις καυτές πέτρες στον αυχένα, στην πλάτη και στη μέση, αλλά κάνουν και μαλάξεις με αυτές στα σημεία που το χρειάζεται. Εναλλακτικά, μπορεί να επιλέξει μία από τις υπόλοιπες περιποιήσεις spa που προσφέρει το κέντρο θεραπείας.

 

Άγιος Νικόλαος, Σαντορίνη

Τα ρηχά νερά της παραλίας του Αγίου Νικολάου αποπνέουν μια ελαφριά μυρωδιά θειαφιού, ενώ είναι καλυμμένα από ένα στρώμα ωχρής λάσπης, που είναι πλούσια σε θειάφι, μαγγάνιο, σίδηρο και άλλα μέταλλα εξαιρετικά για την επιδερμίδα, τους ρευματισμούς, την αρθρίτιδα και άλλους πόνους. Κολυμπώντας κανείς μέσα τους, εκτός από το να βλέπει το δέρμα του να γίνεται σταδιακά κιτρινωπό και να νιώθει το σώμα του να χαλαρώνει, αισθάνεται και τις εκατοντάδες, μικροσκοπικές φυσαλίδες που πασχίζουν να ελευθερωθούν προς την επιφάνεια. Είναι φυσικά λασπόλουτρα που σχηματίστηκαν μετά από τις ηφαιστειακές εκρήξεις. Στο εσωτερικό του μικρού κόλπου του Αγίου Νικολάου η θερμοκρασία του νερού είναι 30-35 βαθμούς Κελσίου και αναμιγνύεται συνεχώς με εκείνη του θαλασσινού νερού.

 

Λέσβος

Το απομονωμένο Therma Spa Lesvos βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, όπου κάποιος μπορεί μέσα σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας και με θέα τον κόλπο της Γέρας να βυθιστεί στην εξωτερική πισίνα υπερχείλισης με το ιαματικό νερό, που έρχεται από βάθος 2.500 μ. σε θερμοκρασία 39,9°C. Ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, νευραλγίες, μυοσκελετικά, αυτοάνοσα νοσήματα, γυναικολογικές παθήσεις κ.ά. Ακόμα, το τζακούζι, τα όμορφα εσωτερικά λουτρά με τη θολωτή οροφή της οθωμανικής περιόδου και τα κανάλια, όπου το νερό αναβλύζει με φυσική και συνεχόμενη ροή είναι εκπληκτικές επιλογές για μία γεμάτη ημέρα περιποίησης του σώματος. Πρόσφατα, μάλιστα, προστέθηκαν και εσωτερικοί στρογγυλοί ατομικοί λουτήρες με ή χωρίς υδρομασάζ.

 

Μήλος

Μέσα στον βράχο είναι χτισμένο το σύγχρονο υδροθεραπευτήριο των πηγών Λάκκου Αδάμαντα, αλλιώς γνωστό και ως Σπήλαιο του Ιπποκράτη. Ο «πατέρας της ιατρικής» είχε αναφερθεί στις θεραπευτικές ιδιότητες των θερμών πηγών του νησιού με το θαυμαστό γεωλογικό μωσαϊκό. Το θερμομεταλλικό θειούχο νερό τροφοδοτεί μια μικρή εσωτερική πισίνα με θολωτή οροφή και καταρράκτη και δύο ατομικές μπανιέρες υδρομασάζ. Προτείνεται σε πάσχοντες από χρόνιους ρευματισμούς, αρθρίτιδες, μυαλγίες, νευραλγίες κ.ά., ενώ κανείς μπορεί να ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας με χαμάμ και σάουνα.

 

Θερμιά Παρανεστίου, Σέρρες

Οι Ιαματικές πηγές Θερμιών Παρανεστίου βρίσκονται σε απόσταση 25 χλμ. βόρεια από την πόλη του Παρανεστίου, σε υψόμετρο 620μ. όπου ένα παλιό πέτρινο υδροθεραπευτήριο μαρτυρά την ανθρώπινη παρουσία στους αιώνες. Στις ιαματικές πηγές δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εγκαταστάσεις παρά μόνο φυσικοί λουτήρες, πλάθοντας εικόνες κι αισθήσεις που κάνουν το μυαλό να ταξιδεύει. Η θερμοκρασία του νερού είναι μεταξύ 20°C και 58°C κι έχει ιδιαίτερα θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς υπάρχουν θεραπευτικές ενδείξεις για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, παθήσεις των ουροφόρων οδών του ήπατος και των χοληφόρων οδών.

 

Θερμοπύλες, Λαμία

Σύμφωνα με τον θρύλο, η Αθηνά ζήτησε από τη Γαία να δημιουργήσει τα λουτρά των Θερμοπυλών για να ανανεώνουν τον Ηρακλή μετά τους άθλους του, ο Ιπποκράτης επαινούσε τις ευεργετικές ιδιότητες ενώ ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας απέδιδε σε αυτές την υγεία που είχε. Οι επισκέπτες των λουτρών μπορούν να μπαίνουν ολόκληρο τον χρόνο για μισή ώρα στο θειούχο νερό, το οποίο έχει θερμοκρασία μεταξύ 30 και 40 βαθμών Κελσίου και το οποίο λέγεται πως αποτοξινώνει και οξυγονώνει τον οργανισμό, ρυθμίζει την πίεση, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, χαλαρώνει τους μυς, καθαρίζει τους πνεύμονες, ενισχύει τα οστά και χαλαρώνει το νευρικό σύστημα.

 

– Σιδηρόκαστρο, Σέρρες

Από την πευκόφυτη βουνοπλαγιά όπου βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά Σιδηροκάστρου και αγναντεύουν το Όρος Μπέλες, τον ποταμό Στρυμόνα και τμήμα του κάμπου των Σερρών, όλοι οι εξωτερικοί χώροι έχουν σπάνια ομορφιά και θέα. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής Σιδηροκάστρου είναι το εκτεταμένο γεωθερμικό πεδίο, έτσι που οι θερμές εκδηλώσεις φτάνουν τους 65 βαθμούς Κελσίου και έχουν ιαματικές ιδιότητες. Η πηγή που μπορεί να χρησιμοποιήσει το κοινό είναι υπέρθερμη αλκαλική και φτάνει τους 43,7 βαθμούς Κελσίου, χαρίζουν υγεία, ομορφιά και ευεξία.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ