Το νησί που ταξιδεύει στο παρελθόν
Προορισμοί

Το νησί που ταξιδεύει στο παρελθόν

Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων δεν έχει όμοιο του• η Κάρπαθος κρατάει καλά κρυμμένα τα μυστικά της Μεσογείου, σε αρχαίες πολιτείες, σε σπηλιές, σε εκκλησιές, ακόμα και σε φορεσιές. Προσφέρει απλόχερα τα απείραχτα συγκλονιστικά τοπία του, αλλά και στα χωριά του που είναι καρφιτσωμένα στους ορεινούς τόπους. Ιδανική για περιηγητές-πεζοπόρους, μιας και είναι στολισμένη με ξεχασμένες αρχαίες πολιτείες, οικισμούς χωρίς δρόμους, χωρίς ρεύμα, χωρίς σύγχρονες παρεμβάσεις. Συγκλονιστικά τοπία και λιθόστρωτα αιώνων, ζωντανά εντυπωσιακά έθιμα, μουσική και πανηγύρια με γλέντια, λύρες και τσαμπούνες, όπου άντρες και γυναίκες κάθονται χωριστά. Χωράφια που τα θερίζουν ακόμα με δρεπάνι και ο επισκέπτης χάνεται σε άλλες εποχές, περασμένες, μα βαθιά χαραγμένες στην απείραχτη ψυχή του νησιού.

Τα Πηγάδια είναι η πρωτεύουσα της Καρπάθου, όπου βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού. Εκεί ήταν χτισμένη μιά από τις αρχαίες πόλεις της Καρπάθου, το Ποσείδιο ή Ποσεί, προς τιμή του θεού της θάλασσας, Ποσειδώνα. Ακόμα, σώζονται τμήματα της αρχαίας ακρόπολης και των Κυκλώπειων τειχών που την προστάτευαν. Σήμερα η πόλη των Πηγαδιών προσφέρει όλες τις ανέσεις μιας πρωτεύουσας στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες της. Χωρίς αμφιβολία από άποψης τουρισμού, είναι η αρτιότερα οργανωμένη περιοχή του νησιού. Οι καφετέριες και τα εστιατόρια που είναι δίπλα στην θάλασσα δίνουν τη δυνατότητα να απόλαυσης μοναδικών γεύσεων, αγναντεύοντας τα ψαροκάικα.

Σε κοντινή σχετικά απόσταση από το κέντρο της, βρίσκονται καθαρές και οργανωμένες παραλίες όπως η απέραντη παραλία Βρόντης, η Κυρά Παναγιά, ο Άγιος Νικόλαος και η Αμμοοπή, που απέχει 6,5 χιλιόμετρα προς τα νότια, ενώ κανείς μπορεί να επισκεφθεί και τα ερείπια του παλαιοχριστιανικού ναού της Αγίας Φωτεινής που βρίσκεται στη θέση «Άφωτη», η οποία, σύμφωνα με τους ιστορικούς, είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια του Ιερού των Διόσκουρων. Επιπλέον, το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής, που βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Πηγαδίων, προσφέρει καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα και το καταπράσινο δάσος.

 

 

Η αετοφωλιά στη ράχη του χρόνου είναι η Όλυμπος, εκτεθειμένη στους πελαγίσιους αέρηδες, πάνω σε μια τραχιά και απόκρημνη ράχη. Τα σπίτια του κατεβαίνουν την κορυφογραμμή, σφιχτά «δεμένα» μεταξύ τους και «σφηνωμένα» γερά πάνω στον βράχο για προστασία από τους πειρατές. Τα χιλιόχρονα έθιμα, το αρχαϊκό γλωσσικό ιδίωμα και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κάνουν τον οικισμό ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο. Είναι ένα πραγματικό αξιοθέατο, ένας μεσαιωνικός οικισμός (του 9ου αι.) που αντιστέκεται στον χρόνο. Ίσως ο πιο εντυπωσιακός του Αιγαίου.

Επίνειο της Ολύμπου είναι το γραφικό ψαροχώρι, Διαφάνι, το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Στο ορεινό Απέρι, το αρχοντοχώρι που υπήρξε πρωτεύουσα και πνευματικό κέντρο, στην κορυφή του λόφου, βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Καρπάθου, μέρος που έχει πανέμορφη πανοραμική θέα. Στην καταπράσινη Βωλάδα με τα δαιδαλώδη σοκάκια, τις ασπρισμένες αυλές και τις ολάνθιστες μπουκαμβίλιες, καθώς και τις πεζοπορικές διαδρομές στο οροπέδιο της Λάστου, γεμάτο με αγροικίες και γραφικά εκκλησάκια μπορεί ο οποιοσδήποτε να μαγευτεί.

Ο Όθος, το ψηλότερο χωριό του νησιού, χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 510 μ, που συχνά μοιάζει να χάνεται μέσα στα σύννεφα, αξίζει να το επισκεφτεί κανείς και να δει το παραδοσιακό καρπαθιώτικο σπίτι, το Λαογραφικό Μουσείο και τα φημισμένα παραδοσιακά γλέντια που «στήνονται» στα πανηγύρια του Αγίου Παντελεήμονα (26-28 Ιουλίου) και του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή (3 Νοεμβρίου).

 

 

Στον Λευκό, από τα δημοφιλέστερα παραθαλλάσια χωριά με αμμουδερές παραλίες, υπάρχει η Ακρόπολη στη θέση «Πελεκητό», το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (13ος αι.) και το Σώκαστρο, νησί που κάποτε ήταν χερσόνησος με βυζαντινά και μεσαιωνικά ερείπια. Στο ρομαντικό Μεσοχώρι με την ανεμπόδιστη θέα στο πέλαγος, εντυπωσιάζουν τα παραδοσιακά καρπαθιώτικα σπίτια με τις βοτσαλωτές αυλές. Στις Μενετές, από την πολύχρωμη αετοφωλιά χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία, φαίνεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, η πιο φημισμένη του νησιού και η πιο σημαντική αρχαιολογική συλλογή με αγγεία, γλυπτά και εικόνες που έχουν βρεθεί στη περιοχή.

Στην Αρκάσα δεσπόζει ο λόφος του Παλαιόκαστρου με λείψανα από την αρχαιότητα, την Ενετοκρατία και την Τουρκοκρατία, ενώ εκεί βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο και η παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Αναστασίας (4ος αι.) με θαυμάσια ψηφιδωτά.

Παλαιοχριστιανικές βασιλικές εκκλησίες, η αρχαία Βρουκούντα και η αρχαία Αρκεσία, η Ρωμαϊκή Δεξαμενή στο Λευκό, οι αρχαίοι θαλαμωτοί τάφοι στην πόλη της Καρπάθου ή στην Αρκάσα, αλλά και τα διάσπαρτα κατασκευάσματα των Ιταλών, τα γεφύρια, τα υδραγωγεία, οι πηγές, οι ανεμόμυλοι και οι φούρνοι της Ολύμπου δίνουν την ευκαιρία για αναρίθμητα ταξίδια στον χρόνο.

 

 

Είτε οργανωμένες, είτε πιο απομονωμένες, βοτσαλωτές ή αμμουδερές, οι πάνω από 20 παραλίες της Καρπάθου σίγουρα αποζημιώνουν με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά τους, ενώ ο γύρος του νησιού με καραβάκι είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει κανείς να χάσει. Από τις πιο γνωστές είναι η αμμουδερή παραλία Κυρά Παναγιά και η βοτσαλωτή Αχάτα με τον μαγευτικό υποβρύχιο κόσμο, η οργανωμένη πλαζ Αμμοοπή, ιδανική για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, η Άπελλα, η ωραιότερη και πολυβραβευμένη παραλία της Καρπάθου και μία από τις κορυφαίες της Μεσογείου, με τα σμαραγδένια νερά και τη χρυσή αμμουδιά, οι «εναλλακτικές» παραλίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου στον οικισμό της Αρκάσας, ο Αφιάρτης, αγαπημένη επιλογή των windsurfers, και το Διαφάνι, από όπου μπορεί κανείς να πάρει το καραβάκι για το ακατοίκητο νησάκι Σαρία και να εξερευνήσει τις ομορφιές του.

Τον Βορρά, πάνω από την Όλυμπο και μακριά ως τη νήσο Σαρία, τον αγαπούν πολύ τα πουλιά, αλλά και οι φώκιες, τα βατράχια και οι σαλαμάνδρες, τα μεγάλα και νόστιμα ψάρια, που δεν πιάνονται εύκολα. Εκεί είναι τα Παλάτια της δωρικής Νισύρου, η ιερή αρχαία Βρουκούντα και το εξωτικό Τρίστομο. Έτσι, η Κάρπαθος, μαζί με τη Σαρία, είναι από τα πιο σημαντικά νησιά για την προστασία και τη διατήρηση σπάνιων ειδών και οικοτόπων. Με δύο περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000 θεωρείται περιοχή σημαντική για τα πουλιά και την προστασία της Μεσογειακής φώκιας.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ