Το νησί των ανέμων
Προορισμοί

Το νησί των ανέμων

Λόφοι που σβήνουν σε ακρογιαλιές, χαριτωμένα, λευκά σπίτια με κυκλαδίτικα μπλε παραθυρόφυλλα, γοητευτικοί δρομίσκοι, παραλίες που κόβουν την ανάσα, αξιοθέατα, μουσεία, άνεμος οδηγός και ζηλευτή νυχτερινή ζωή που ανταποκρίνεται σε κάθε γούστο. Η Πάρος δικαίως θεωρείται από τους κορυφαίους προορισμούς διακοπών και ονομάστηκε καλύτερο νησί του κόσμου για το 2018.

Η όμορφη Παροικιά, η πρωτεύουσα του νησιού, με τα γραφικά σπιτάκια, τα επιβλητικά νεοκλασικά αρχοντικά και το στεφάνι του ενετικού κάστρου του 13ου αι. με την καταπληκτική θέα γύρω από τον οικισμό. Στην Παροικιά βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της χώρας, η εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανής (του 6ου αι. μ.Χ.) με τις 99 φανερές πόρτες και τη μία μυστική, σύμφωνα με την παράδοση. Το Bαπτιστήριο (4ου αι.) είναι το καλύτερα σωζόμενο στην ορθόδοξη Ανατολή, ενώ στο Βυζαντινό Μουσείο Εκατονταπυλιανής και στις αίθουσές του φυλάσσονται κυρίως εικόνες. Στο μικρό παρεκκλήσι, ξυλόγλυπτα και, στην τρίτη αίθουσα, άμφια, πόρπες, άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια και ο ξυλόγλυπτος επιτάφιος της Εκατονταπυλιανής. Στις δύο μικρότερες αίθουσες, σε ειδικές προθήκες, εκτίθενται και λίγα έργα αργυροχοΐας. Τα υπόλοιπα κειμήλια της συλλογής φυλάσσονται σε ένα κελί του συγκροτήματος.

Ο δρόμος που ενώνει την Παροικιά με το χωριό των Λευκών συναντά το Μαράθι, έναν όμορφο οικισμό. Στα ανατολικά του, βρίσκονται τα αρχαία λατομεία μαρμάρου από όπου  έβγαινε το περίφημο παριανό μάρμαρο, πηγή πλούτου για το νησί σε όλες τις περιόδους της ιστορίας. Κύρια χαρακτηριστικά του ήταν η καθαρότητα και η διαύγειά. Στο μάρμαρο της Πάρου έδωσαν μορφή διάσημοι γλύπτες όπως ο Φειδίας, ο Αγοράκριτος, ο Πραξιτέλης, ο Σκόπας. Από το κατάλευκο αυτό μάρμαρο δημιουργήθηκαν τα αριστουργήματα της αρχαιότητας περιλαμβανομένων της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλους, των Κορών της Ακρόπολης, της Νίκης της Δήλου, του ναού του Απόλλωνα, του θησαυρού των Σίφνιων στους Δελφούς και του ναού του Διός στην Ολυμπία. Ονομαζόταν «λυχνίτης» γιατί εξορυσσόταν από βαθιές στοές κάτω από το φως των λύχνων. Η λειτουργία των λατομείων σταμάτησε στα τέλη του 19ου αιώνα και, σήμερα, η επίσκεψη τους είναι δυνατή από δύο εισόδους.

 

 

Τα δύο κάστρα του νησιού δεσπόζουν τις πολυπληθέστερες πόλεις με το Κάστρο της πρωτεύουσας να έχει χτιστεί από τον δούκα της Νάξου, Μάρκο Σανούδο, τον 13ο αιώνα. Στη περιήγησή του συναντώνται μικρά εκκλησάκια, πολλά από αυτά ενσωματωμένα στα τείχη, όπως η Παναγία του Σταυρού (1514), η Αγία Άννα, ο Άγιος Μάρκος, ο Άγιος Στυλιανός και ο εκπληκτικός σε αρχιτεκτονική ναός του Αγίου Κωνσταντίνου με στεγασμένο προαύλιο και καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα, ένας από τους ωραιότερους ναούς στο Αιγαίο. Ενώ, το θαλασσοδαρμένο βενετσιάνικο Κάστρο, που κλείνει από βορρά το λιμάνι της Νάουσας, είναι έργο της δυναστείας των Σομμαρίπα (15ος αιώνας) και αποτελεί ένα ιδιότυπο οχυρωματικό έργο.   

Οι λάτρεις τις ιστορίας έχουν να επισκεφθούν τουλάχιστον άλλα πέντε μουσεία εκτός από εκείνο της Εκαντοταπυλιανής, καθώς η Πάρος διαθέτει έξι στο σύνολο, που μεταφέρουν τους ταξιδιώτες σε διάφορες εποχές του παρελθόντος, φέρνοντάς τους σε επαφή τόσο με έργα τέχνης όσο και ιστορικά μνημεία.

Δίπλα στο Γυμνάσιο της Παροικιάς, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου, όπου εκτίθενται νεολιθικά ευρήματα από  τον προϊστορικό οικισμό στο νησάκι Σάλιαγκο, όπως το μαρμάρινο ειδώλιο της «Χοντρής Κυρίας» και θαυμάσια πήλινα αγγεία. Ένα από τα αριστουργήματα του Μουσείου της Πάρου, είναι το άγαλμα Νίκης (5ου π.Χ. αι.), το οποίο παριστάνει μία γυναικεία φτερωτή μορφή κι ένα δεύτερο έργο είναι το άγαλμα της Γοργούς του 6ου π.Χ. αι. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Πάρου φιλοξενείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ελληνικής ιστορίας, το «Πάριο Χρονικό», μία μαρμάρινη επιγραφή, που χαράχτηκε στα μέσα του 3ου π.Χ. αιώνα και περιλαμβάνει σε 134 στίχους χρονολογικές αναφορές που καλύπτουν περίοδο 1.318 χρόνων (1528 π.Χ -263 π.Χ.). Το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της Οξφόρδης.

 

 

Το Βυζαντινό Μουσείο Νάουσας στεγάζεται στη μονή του Αγίου Αθανασίου (17ου αιώνα) που βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης και φιλοξενεί πάνω από εκατό βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες (από τον 15ο ως τον 19ο αι.), πολλές από τις οποίες είναι έργα Παριανών αγιογράφων, ενώ το Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας καθώς και η λαογραφική συλλογή, όπου εκτίθενται παραδοσιακές φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το σχετικά νέο Λαογραφικό Μουσείο Μάρπησσας, το οποίο ξεκίνησε από την κοινότητα Μάρπησσας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών, παρουσιάζει το παραδοσιακό νησιώτικο σπίτι, τόσο από αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από πλευράς διακόσμησης και επίπλωσης.

Η Κυκλαδική Λαογραφία βρίσκεται στην Αλυκή της Πάρου, κοντά στο αεροδρόμιο, στο κτήμα «Σκορπιός». Η Κυκλαδίτικη Λαογραφία του Μπενέτου Σκιαδά είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα. Η ιστορία των Κυκλάδων φιλοτεχνημένη σε μεγάλες μινιατούρες πλοίων και σημαντικών κτιρίων με απαράμιλλη τέχνη και μαστοριά. Τέλος, το Λαϊκό Μουσείο Πολιτισμού του Αιγαίου, το οποίο  βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Lefkes Village, προσεγγίζει τον λαϊκό πολιτισμό του Αιγαίου, μέσα από τα εκθέματα της καθημερινής ζωής και των παραδοσιακών επαγγελμάτων, και ωθεί την ανακάλυψη ενός κόσμο που σε δύσκολες συνθήκες κατόρθωσε να ζει σε αρμονία με το περιβάλλον του, σεβόμενος την φύση και τον άνθρωπο. Στον χώρο του Μουσείου παρουσιάζονται κάθε χρόνο σχετικές θεματικές φωτογραφικές εκθέσεις, ενώ μία πλούσια βιβλιοθήκη και ένα αρχείο με dvd/video συμπληρώνουν την βουτιά στον λαϊκό Πολιτισμό του Αρχιπελάγους.

Άλλο μέρος με ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι το Αρχαίο Νεκροταφείο, το οποίο ήρθε στο φως κατά τις ανασκαφές του 1983 και αποτελεί ένα σπουδαίο νεκροταφείο που χρονολογείται από το τέλος του 8ου π.Χ. μέχρι τις αρχές  του 3ο μ.Χ. αιώνα. Το νεκροταφείο βρέθηκε κοντά στο λιμάνι της Παροικιάς, επάνω στον παραλιακό δρόμο και περιλαμβάνει τάφους από διάφορες εποχές. Στο εκθετήριο που λειτουργεί δίπλα στο νεκροταφείο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ενδιαφέροντα ευρήματα, καθώς και φωτογραφίες από παλαιότερες και πρόσφατες ανασκαφές.

 

 

 

Επίσης, στον νότιο παραλιακό δρόμο που οδηγεί στον λόφο της Αγίας Άννας, αποκαλύφθηκε ένας χώρος λατρείας του θεού της ιατρικής, Ασκληπιού, οικοδόμημα που χρονολογείται τον 4ο π.Χ. αιώνα. Ο ναός ήταν υπαίθριος, κτισμένος γύρω από μία πηγή, ενώ στην ίδια περιοχή, σώζονται κάποια ίχνη από αρχαίο ναό αφιερωμένο στον Πύθιο Απόλλωνα, ο οποίος αποτελούταν από έναν περίβολο με βωμό, έναν ναό της Αρτέμιδας, αδελφής του Απόλλωνα, και έναν μικρό χώρο για συμπόσια.

Στα ανατολικά της Μάρπησσας υψώνεται ο λόφος του Κεφάλου με το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου (17ος αι.) στην κορυφή, του οποίου ανάβαση -από την Μάρπησσα στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου (περίπου μισή ώρα)- είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορίες που προσφέρει η Πάρος. Ένα ακόμα μοναστήρι θα φανερωθεί αν κανείς ακολουθήσει τον δρόμο που συνδέει την Παροικιά με την Αλυκή και μία διακλάδωση θα τον οδηγήσει στην τοποθεσία Ψυχοπιανά, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του «Χριστού στο Δάσος». Λίγο δυτικότερα υπάρχει η πανέμορφη κοιλάδα με τις Πεταλούδες, ένας από τους σπουδαιότερους βιότοπους στην Ελλάδα.

 

 

Η Πάρος είναι από τα εύφορα νησιά των Κυκλάδων. Παράγει κρασί, γνωστό από την αρχαιότητα, λάδι, δημητριακά και φρούτα, όμως η αμπελουργία, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει νέα, ιδιαίτερη άνθηση και τα επώνυμα παριανά κρασιά που εμφιαλώνονται στα σύγχρονα οινοποιεία του νησιού είναι φημισμένα σε όλο τον κόσμο. Οι Παριανοί εκτός από τη γεωργία ασχολούνται με την αλιεία και την κτηνοτροφία. Σήμερα, ο τουρισμός έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων του νησιού, αλλά η ελιά και το αμπέλι εξακολουθούν να δίνουν τον καρπό τους, το ψάρι να μοσχοβολάει στο παριανό τραπέζι και το ντόπιο τυρί να είναι μία γαστρονομική εμπειρία.

Οι παραλίες του νησιού είναι πολυάριθμες κι όλες τους, είτε προσβάσιμες από στεριά είτε από θάλασσα με καραβάκι, μαγεύουν τόσο με την ομορφιά των ακρογιαλιών και των κρυστάλλινων νερών όσο και με το κέφι των μπαρ, των ταβερνών και καφετεριών που διασκεδάζουν και σκορπούν τη ζωντάνια και την ενεργητικότητα για την οποία φημίζεται το νησί των Κυκλάδων. Επιπλέον, οι έντονοι άνεμοι προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για θαλάσσια σπορ κι οι λάτρεις τους βρίσκουν τον κατάλληλο εξοπλισμό στις περισσότερες παραλίες του νησιού. 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ