Η Ελλάδα προσκαλεί το κοινό στα αρχοντικά της (Μέρος B’)
Προορισμοί

Η Ελλάδα προσκαλεί το κοινό στα αρχοντικά της (Μέρος B’)

Στο Α’ Μέρος  παρουσιάσαμε τη δράση της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Πολιτισμική Κληρονομιά (ΕΛΛΕΤ), στα πλαίσια της συμμετοχής της στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Συνεργάζεται με τον πανευρωπαϊκό σύνδεσμο European Historic Houses Association, την οργάνωση που είναι αφιερωμένη στην προστασία, τη διατήρηση και την προώθηση της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, και διοργανώνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πανευρωπαϊκή γιορτή ευαισθητοποίησης «Private Heritage Week» (Εβδομάδα Eπισκέψιμων Αρχοντικών).

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποια άλλα από τα ελληνικά αρχοντικά που συμμετέχουν:

 

Αρχοντικό στην Όθωνος, Ναύπλιο

Είναι ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο με όψεις σε τρεις δρόμους, ενώ διατηρεί την αυθεντική του μορφή, με λίθινα θυρώματα εισόδων προς τις κατοικίες στην οδό Όθωνος και στην οδό Σοφρώνη, τοξωτά ανοίγματα ισογείου καταστήματος, βαρύ επίπλαστο διάκοσμο και όλα τα μορφολογικά στοιχεία του νεοκλασικού ρυθμού. Καταστήματα λειτουργούν στο ισόγειο και οι όροφοι είναι κατοικίες. Βρίσκεται στη διεύθυνση Όθωνος 2, Σοφρώνη 2 & Μπουμπουλίνας και είναι επισκέψιμο στις 25 και 26 Μαΐου, από τις 6μ.μ. έως τις 9μ.μ.

 

Αρχοντικό Σταύρακα, Πάτμος

Το αρχοντικό Σταύρακα χτίστηκε τις δεκαετίες 1870-80, στη βόρεια όψη του οικισμού της Χώρας, ακριβώς κάτω από τα τείχη και πλάι στην είσοδο της Μονής. Ρυθμολογικά αποτελεί ερμηνεία του παραδοσιακού πατμιακού σπιτιού από αρχιτέκτονα/μάστορα της νεοκλασσικής περιόδου, με κάποιες μεταγενέστερες προσθήκες. Αποτελείται από τρεις ορόφους και μία μικρή αυλή. Αποκαταστάθηκε το 2012 από την Ελληνική Εταιρεια και την Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού, με χορηγό το Ίδρυμα Λεβέντη. Οι δύο ευρύχωρες αίθουσες στον 2ο και 3ο όροφο προσφέρονται για σεμινάρια, εκδηλώσεις και εκθέσεις. Βρίσκεται στη Χώρα της Πάτμου και είναι επισκέψιμο στις 27 Μαΐου από τις 11π.μ. έως τις 2μ.μ.

 

Αρχοντικό Ψαχαροπούλου, Σίφνος

Είναι κτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα και παραμένει ένα από τα λίγα νεοκλασικά της περιοχής που κατοικούνται και παραμένουν σε καλή κατάσταση. Όπως όλα τα νεοκλασικά της Σίφνου συνδυάζει νεοκλασικά και παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Βρίσκεται στον Αρτεμώνα και είναι επισκέψιμο στις 25 Μαΐου από τις 6μ.μ. έως τις 8μ.μ., στις 26 Μαΐου από τις 11π.μ. έως τη 1μ.μ. και από τις 6μ.μ. έως τις 8μ.μ. και στις 27 Μαΐου από τις 11π.μ. έως τη 1μ.μ.

 

Αρχοντικό Γιαλούρη, Σκύρος

Το αρχοντικό «Γιαλούρη» είναι ένα παραδοσιακό σκυριανό σπίτι, το οποίο δόθηκε ως δωρεά στον Δήμο Σκύρου, ενώ ανοίγει τις πόρτες του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για τους επισκέπτες του νησιού. Βρίσκεται στο πάνω μέρος της πόλης της Σκύρου, στην περιοχή της «Μεγάλης Στράτας» και είναι επισκέψιμο στις 25, 26 και 27 Μαΐου από τις 9π.μ. έως τις 12μ.μ.

 

Αρχοντικό Χατζηγιάννη Μέξη (μουσείο Σπετσών)

Το Αρχοντικό του Χατζηγιάννη-Μέξη, που ήταν ένας από τους πρώτους άρχοντες των Σπετσών στα χρόνια του αγώνα για την εθνικής μας ανεξαρτησία, χτίστηκε ανάμεσα στο 1795 και το 1798 σε σχήμα Π, ενώ έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1924 και φιλοξενεί αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού. Το Μουσείο Σπετσών άρχισε να λειτουργεί ως Αρχαιολογική Ιστορική και Λαογραφική Συλλογή του νησιού το 1939 στο επιβλητικό αυτό αρχοντικό με τις υψηλές καμάρες, με τη βοήθεια της δωρεάς που έγινε το 1938 στο κράτος από τις κληρονόμους Καλομοίρα Μέξη και Νικέτα Θερμισιώτη-Κατσίνα. βρίσκεται στη Χώρα των Σπετσών και είναι επισκέψιμο στις 27 Μαΐου από τις 8π.μ. έως τις 3μ.μ.

 

Αρχοντικό Νικολαΐδη (Σήμερα Κόη), Σύρος

Είναι ένα επιβλητικό αρχοντικό με τρεις εμφανείς προσόψεις, επιμελημένη τοιχοδομία, με μαρμάρινες πλάκες και επιστέφεται με μαρμάρινο επιστύλιο, γείσο και μεγάλο αέτωμα. Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος χρησιμοποιούνται για καταστήματα και αποθήκες, ενώ πολύ προσεγμένη είναι η εσωτερική διαρρύθμιση του δεύτερου ορόφου που αποτελεί την κυρίως κατοικία. Θαυμάσιες τοιχογραφίες διακοσμούν τους διαδρόμους και την κεντρική αίθουσα. Η πιο γνωστή οροφογραφία της Ερμούπολης βρίσκεται στο κτίριο αυτό (στο κεντρικό σαλόνι). Βρίσκεται στη διεύθυνση Θυμάτων Σπερχειού 14-16 (πάνω από το κατάστημα οπτικών ΚΟΗΣ) και είναι επισκέψιμο στις 26 Μαΐου από τις 10π.μ. έως τις 2μ.μ.

 

Αρχοντικό Λιβανούδικο («Ίδρυμα Μαρία Τσάκος»), Χίος

Το αρχοντικό αποτελείται από το εντυπωσιακό διώροφο κτίριο, έναν κλειστό χώρο στάθμευσης και έναν βοηθητικό οικίσκο. Κατασκευάστηκε (1888-1892) μέσα στην περίοδο κατά την οποία στη Χίο επικρατούσε ο εκλεκτικισμός, που συναντάται στα αστικά κέντρα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι οι ζωγραφικές διακοσμήσεις, τα νεοκλασικά ανοίγματα στις όψεις, τα περίτεχνα κιγκλιδώματα και θυρώματα, η μεγάλη ξύλινη σέρα, αλλά κυρίως το επιβλητικό μαρμάρινο ιωνικό πρόπυλο, κατασκευές που έχουν την καθαρότητα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού. Βρίσκεται στη διεύθυνση Μιχαήλ Λιβανού 51 και είναι επισκέψιμο στις 25 Μαΐου από τις 9π.μ. έως τις 5μ.μ.

 

Πηγή: http://ellet.gr/private-heritage-week

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ