Το νησί των καπεταναίων
Προορισμοί

Το νησί των καπεταναίων

Οι Σπέτσες είναι το πιο κοσμοπολίτικο και γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού. Είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής προορισμός για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου, καθώς είναι σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.

Τα στενά της πόλης των Σπετσών είναι γραφικά και χαρακτηρίζονται από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα νεοκλασικά σπίτια, τα αρχοντικά και τα επιβλητικά καπετανόσπιτα θα σας μαγέψουν. Στις Σπέτσες, απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το λιμάνι της Ντάπιας, με τη φημισμένη πλατεία του, σημείο συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών. Στο κέντρο της πλατείας Ποσειδωνίου δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Η «Καγκελαρία», που βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού της Ντάπιας, έχει μεγάλη ιστορία. Πριν από το 1770, χρησίμευε ως τόπος συγκέντρωσης των προκρίτων του νησιού, ενώ αργότερα στέγασε το Δημαρχείο.

Την περίοδο 1821-1832, το νησί έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Οι Σπέτσες, μαζί με την Ύδρα και τα Ψαρά, ήταν από τα πρώτα νησιά που επαναστάτησαν, με ενεργό συμμετοχή στον αγώνα έναντι των Τούρκων Ο Σπετσιωτικός στόλος, αποτελούμενος από εμπορικά πλοία Σπετσιωτών, πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό ναυμαχιών, όπως της Αρμάτας, καθώς και σε ξακουστούς αποκλεισμούς οχυρών, συγκεκριμένα του Ναυπλίου και της Μονεμβασιάς. Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Ανδρέας Μιαούλης, Χατζηγιάννης Μέξης και Κοσμάς Μπαρμπάτσης, είναι μερικοί μόνο από τους Σπετσιώτες που έγραψαν ιστορία.

Μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα αρχοντικά του Χατζηγιάννη Μέξη, της Μπουμπουλίνας, του Σωτηρίου Ανάργυρου, την Αναργύρειο – Κοριαλένειο Σχολή, την Καποδιστριακή Πνευματική Στέγη, το εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας, τη σπηλιά του Μπεκίρη. Εκτός από το μουσείο Σπετσών που στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, υπάρχει και μουσείο της Μπουμπουλίνας.

Το «Ποσειδώνιο», που χτίστηκε από τον Σ.Ανάργυρο στις αρχές του αιώνα, διατηρεί όλη την παλιά του αίγλη, με την εξαίσια αρχιτεκτονική του, μιας και οι θαυμάσιοι διακοσμημένοι εσωτερικοί χώροι του το καθιστούν ακόμα και σήμερα πόλο θαυμασμού μιας άλλης αρχιτεκτονικής αντίληψης. Αποτέλεσε τόπο διαμονής διάσημων, πολιτικών, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών.

Σίγουρα ένας επισκέπτης θέλει έστω μία φορά να παρευρεθεί στη διάσημη γιορτή της Αρμάτας, στον εορτασμό δηλαδή της επετείου της Ναυμαχίας των Σπετσών, που πραγματοποιείται το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Η γιορτή κορυφώνεται με την αναπαράσταση της ναυμαχίας της Αρμάτας, την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας και τα πυροτεχνήματα.

Πέρα από την ιστορία που μπορείτε να δείτε σε κάθε γωνιά του νησιού, οι Σπέτσες προσφέρουν και όμορφες παραλίες. Οι παραλίες της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Μάμαντος, της Κουνουπίτσας, των «Σχολών», του Κουζουνού, της Ξυλοκέριζας, των Αγίων Αναργύρων είναι μόνο λίγες από αυτές που ξεχωρίζουν.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


– Ο φάρος των Σπετσών, μαζί με τον φάρο της Τζιας είναι οι πρώτοι φάροι που δημιουργήθηκαν και απότέλεσαν μέρος του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου (1837). Aυτός που κοσμεί σήμερα τον παλαιό λιμένα των Σπετσών είναι ο πέτρινος φάρος  που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1885.

– Στο καμπαναριό του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης του 1821.

– Νιάρχος, Ωνάσης, Λιβανός, Τζάκυ Κένεντι-Ωνάση, Μαρία Κάλλας, Νουρέγιεφ, Αλέξανδρος και Αμαλία Φλέμινγκ, οι οικογένειες Τσώρτσιλ, Κέντεντυ και Ροθτσάιλντ είναι μόνο λίγοι από τους διάσημους επισκέπτες του νησιού.

– Το ξενοδοχείο Ποσειδώνιο συνέβαλε στην ανάπτυξη του μοντέρνου χαρακτήρα του νησιού, όντας πόλος έλξης μεγάλων προσωπικοτήτων όπως πρίγκιπες, βασιλιάδες, πρωθυπουργοί, βιομήχανοι, καλλιτέχνες και επιστήμονες.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ