Η Πελοπόννησος της δημιουργίας, των τοπικών πρωτοβουλιών και της εξωστρέφειας
Συνέδριο 2013

Η Πελοπόννησος της δημιουργίας, των τοπικών πρωτοβουλιών και της εξωστρέφειας

Το συνέδριο με τίτλο «Μια Περιφέρεια, ένας Πλανήτης» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, στις 9:30 π.μ. στο Costa Navarino Μεσσηνίας.

Διοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Ellines.com και υποστηρίζεται από το διατοπικό πρόγραμμα «Νήσος Πελοπόννησος» του Τοπικού Προγράμματος LEADER 2007-2013.

Υπάρχουν καλές πρακτικές στην Πελοπόννησο;

Η ενότητα «Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη» του Συνεδρίου είναι αφιερωμένη στις καλές επιχειρηματικές πρακτικές, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν κατά κύριο λόγο από τα τοπικά προγράμματα LEADER της γεωγραφικής Πελοποννήσου. Θα παρουσιαστούν οι παρακάτω επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και οι δράσεις τους:

1. Αναβίωση Οίνου Malvasia

O οίνος Π.Ο.Π. Μονεμβασία–Malvasia 2010 της Οινοποιητικής Μονεμβασίας θα εμφιαλωθεί για πρώτη φορά το 2013, ύστερα από διετή παλαίωση.

Περιοχή: Μονεμβασιά Λακωνίας

Επιχείρηση: Οινοποιητική Μονεμβασιάς

Επιχειρηματίας: Γεώργιος Τσιμπίδης

2. Παραγωγή βιολογικού ξυδιού και πετιμεζιού. Δράσεις εναλλακτικού τουρισμού

Αύξηση δυναμικότητας μονάδας παραγωγής και τυποποίησης. Παροχή υπηρεσιών οικοτουρισμού, γευσιγνωσίες στα τοπικά οινοποιεία, τοπικές περιηγήσεις και ποδηλατικές διαδρομές στους αμπελώνες και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Περιοχή: Κούτσι Νεμέας Κορινθίας

Επιχείρηση: Η Σοφία της Φύσης – Βιολογικά προϊόντα από σταφύλι

Επιχειρηματίας: Νικόλαος Μπουζινέλος, Σοφία Γαστουνιώτη

3. Φεστιβάλ Τσακωνιάς «μελιτζάzz Λεωνιδίου»

Διοργάνωση φεστιβάλ μεσογειακού πολιτισμού με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού της Τσακωνιάς, της τοπικής ταυτότητας, της παραγωγής και της γαστρονομίας, σε συνδυασμό με το μεσογειακό ύφος του Λεωνιδίου και της ευρύτερης περιοχής.

Περιοχή: Λεωνίδιο Αρκαδίας

Φορέας: Αναπτυξιακή Πάρνωνα

Καλλιτεχνικός διευθυντής: Σωτήρης Μπόλης

4. Παραγωγή βαλσαμικού ξυδιού, μουστάρδας, ξυδιού, ελαιολάδου, αποξηραμένων φρούτων

Από το 1939 έως σήμερα η επιχείρηση πρωτοπορεί στον τομέα της, αξιοποιεί την τοπική παραγωγή, παράδοση και γαστρονομία δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα, με σύγχρονη αισθητική, δυνατό marketing και εξαγωγική δραστηριότητα.

Περιοχή: Θουρία Καλαμάτας

Επιχείρηση: Βιομηχανία τροφίμων Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Επιχειρηματίας: Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου

5. Παραγωγή τυροκομικών προϊόντων

Έργο: Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού τυροκομείου, εγκατάσταση Συστήματος Ασφάλειας Τροφίμων (ISO 22000), αναβάθμιση ποιότητας προϊόντων (φέτα, γραβιέρα, μυζήθρα) και ανταγωνιστικότητας επιχείρησης.

Περιοχή: Θρουμπάρια Αγ. Ανδριανού, Ναύπλιο

Επιχείρηση: Τυροκομείο Ν. Σταυρόπουλος

Επιχειρηματίας: Νικόλαος Σταυρόπουλος

6. Παραγωγή παξιμαδιών, μπισκότων, ειδών ζαχαροπλαστικής και παγωτού

Επέκταση και εκσυγχρονισμός της επιχείρησης. Παραγωγή νέων προϊόντων. Πιστοποίηση συστήματος διαχείρισης και ποιοτικού σήματος HΑCCP.

Περιοχή: Βαρθολομιό Ηλείας

Επιχείρηση: GK Biscottino

Επιχειρηματίας: Κυριάκος Γιαννόπουλος

7. Μεταποίηση καφέ

Ίδρυση μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας καφέ. Συσκευασία νέων προϊόντων καφέ σε κάψουλες. Χρήση πρωτοποριακού τύπου «έξυπνων» συσκευασιών με ειδική βαλβίδα.

Περιοχή: Πάτρα Αχαΐας

Επιχείρηση: Αργυροπούλου Παρασκευή – Επεξεργασία & Εμπορία Καφέδων

Επιχειρηματίας: Παρασκευή Αργυροπούλου

8. Τουριστικές κατοικίες

Ανέγερση ανεξάρτητων τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών με αναψυκτήριο και πισίνα, με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική και την τοπική παράδοση, μέσα σε κατάφυτο από πορτοκαλιές και ελιές κτήμα όπου δεσπόζει ο περίπου 700 χρόνων ασφένδαμος.

Περιοχή: Κακόβατος Ηλείας

Επιχείρηση: Ασφένδαμος – Πέτρινες κατοικίες

Επιχειρηματίας: Παναγιώτα Τσαρουχά

9. Επισκέψιμο οινοποιείο

Παρεμβάσεις υποστήριξης επισκεψιμότητας στο σύνολο της μονάδας. Δυνατότητα οργανωμένης υποδοχής επισκεπτών όλο τον χρόνο, επίδειξης καλλιεργητικής, οινοποιητικής και παραγωγικής διαδικασίας και παροχής υπηρεσιών γευσιγνωσίας οίνων.

Περιοχή: Σανταμέρι Δυτ. Αχαΐας

Επιχείρηση: Sant’ Or Wines – Organic vineyards

Επιχειρηματίας: Παναγιώτης Δημητρόπουλος

10. Καφέ – ζυθεστιατόριο

Ανάδειξη του λιθόκτιστου κτιρίου, εκσυγχρονισμός της αίθουσας του εστιατορίου, αναβάθμιση ποιότητας υπηρεσιών εστίασης, επέκταση λειτουργίας και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Περιοχή: Πήδημα Αρφαρών Μεσσηνίας

Επιχείρηση: Ο Μύλος – Εστιατόριο, καφέ

Επιχειρηματίας: Παναγιώτης Δημόπουλος

11. Εκτροφή και μεταποίηση σαλιγκαριών

Ίδρυση μονάδας τυποποίησης σαλιγκαριών. Εφαρμογή τεχνολογίας υψηλών προδιαγραφών. Αναβάθμιση εικόνας εταιρείας και αύξηση διεισδυτικότητας και ανταγωνιστικότητας στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.

Περιοχή: Γλυφάδα Αρχαίας Κορίνθου

Επιχείρηση: Φερέοικος – Fereikos Helix

Επιχειρηματίας: Μαρία Βλάχου

Τι είναι το LEADER;

Το πρόγραμμα LEADER  είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει την ελληνική ύπαιθρο. Η δημόσια δαπάνη του LEADER προέρχεται κατά 95% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 5% από το Ελληνικό Δημόσιο. Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή της Πελοποννήσου ενισχύονται με ποσοστό 50% ενώ οι δημόσιες παρεμβάσεις ενισχύονται με ποσοστό από 70% έως 100%. Συνολικά για την Πελοπόννησο, ο Προϋπολογισμός των προγραμμάτων LEADER ανέρχεται περίπου σε 53.935.667,81 €, με Δημόσια δαπάνη 35.573.800,00 € και Ιδιωτική Συμμετοχή 18.361.867,81 €.

Ποιος ωφελείται από το LEADER;

Υποστηρίζεται η δημιουργία υποδομών, η βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών, η πιστοποίηση της ποιότητας και της παραγωγικής διαδικασίας, ο εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και τρόπου λειτουργίας, η ανάδειξη και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών με σύγχρονα μέσα και εργαλεία, η εξωστρέφεια και η αναζήτηση νέων αγορών, η εφαρμογή καινοτομικών λύσεων και ιδεών.

Στον ιδιωτικό τομέα, στις ενισχυόμενες κατηγορίες επιχειρήσεων ανήκουν σημεία αναψυχής, ξενώνες και καταλύματα, οινοποιεία, ελαιοτριβεία, τυροκομεία, επιχειρήσεις μεταποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικών και παραδοσιακών προϊόντων, συσκευαστήρια, επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, τοπικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις γυναικών, επισκέψιμα αγροκτήματα, μονάδες οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών και παραδοσιακής τέχνης, βιοτεχνικές μονάδες, επιχειρήσεις ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος κ.ά.

Ο δημόσιος τομέας ενισχύεται μέσα από έργα και δράσεις δημοσίου ενδιαφέροντος σε επίπεδο δημιουργίας και αναβάθμισης υποδομών, κοινωνικής πρόνοιας, ανάδειξης και δημιουργίας πολιτισμού, προστασίας και ανάδειξης φυσικού περιβάλλοντος και –κυρίως- διατήρησης της τοπικής ταυτότητας, ως εργαλείου διαφοροποίησης και επιβίωσης της περιοχής. Στην ίδια κατηγορία του δημοσίου ενδιαφέροντος ανήκουν και οι διατοπικές και διακρατικές συνεργασίες με άλλες περιοχές LEADER, για δημιουργία κοινού οφέλους μέσα από σχέδια που υλοποιούνται από κοινού.

Γιατί είναι επιτυχημένο το LEADER;

Το πρόγραμμα LEADER σχεδιάζεται από τις τοπικές Αναπτυξιακές εταιρείες και φορείς, στοχεύοντας στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων και την αξιοποίηση των τοπικών ευκαιριών και προοπτικών. Με βασικό εργαλείο την εμπειρία των προηγούμενων περιόδων και λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική της περιοχής, σχεδιάζει την αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η προσέγγιση LEADER βασίζεται σε επτά κύρια χαρακτηριστικά:

[1] Χωρική προσέγγιση. [2] Προσέγγιση από τη βάση. [3] Ομάδες Τοπικής Δράσης (Ο.Τ.Δ.). [4] Καινοτομία. [5] Ολοκληρωμένος και πολυτομεακός χαρακτήρας. [6] Δικτύωση. [7] Συνεργασία.

Ποιος υλοποιεί το πρόγραμμα LEADER;

Ο σχεδιασμός, η διαχείριση και η υλοποίηση των τοπικών προγραμμάτων στα οποία αποτυπώνεται η στρατηγική τοπικής ανάπτυξης κάθε περιοχής, πραγματοποιούνται από τοπικά εταιρικά σχήματα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τις Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) που δραστηριοποιούνται σε κάθε περιοχή παρέμβασης.

Στη γεωγραφική Πελοπόννησο δραστηριοποιούνται 5 Αναπτυξιακές Εταιρείες, οι οποίες διαχειρίζονται Τοπικά Προγράμματα LEADER, με στόχο τον σχεδιασμό και τη διαχείριση των αναπτυξιακών πόρων.

1. Αναπτυξιακή Πάρνωνα. Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ

Ιδρύθηκε το 1996 και εδρεύει στο Λεωνίδιο Αρκαδίας.

Τοπικό πρόγραμμα LEADER: «Ανατολική Πελοπόννησος – Από την Οικοανάπτυξη στην Καινοτομία»

Περιοχή παρέμβασης: Τμήμα των Π.Ε. Αρκαδίας, Λακωνίας και Αργολίδας.

Επικοινωνία: Λεωνίδιο Αρκαδίας 22300.

Τηλ. 27570.22807 Fax: 27570.23230

E-mail: info@parnonas.gr Web site: www.parnonas.gr

2. Αναπτυξιακή Μεσσηνίας-Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ

Ιδρύθηκε το 1996 και εδρεύει στην Καλαμάτα.

Τοπικό πρόγραμμα LEADER: «Η ζωή στον Μεσσηνιακό ελαιώνα»

Περιοχή παρέμβασης: Τμήμα της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Επικοινωνία:  Ομήρου & Μαιζώνος 50, Καλαμάτα 24100

Τηλ. 27210.96120 Fax: 27210.96121

E-mail: info@anmes.gr Web site: www.anmes.gr

3. Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου – Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ (ΑΝ.ΒΟ.ΠΕ)

Ιδρύθηκε το 1996 και εδρεύει στο Λεβίδι Αρκαδίας.

Τοπικό πρόγραμμα LEADER: «24 αρχαίοι και ιστορικοί τόποι – Πόλοι αγροτικής ανάπτυξης της υπαίθρου της βόρειας Πελοποννήσου».

Περιοχή παρέμβασης: Τμήμα των Π.Ε. Αρκαδίας, Κορινθίας και Αργολίδας.

Επικοινωνία:  Λεβίδι Αρκαδίας 22002.

Τηλ. 27960.22051-2 Fax: 27960.22050

E-mail: anvope@tri.forthnet.gr Web site: www.anvope.gr

4. Αχαΐα – Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ.

Ιδρύθηκε το 1997 και εδρεύει στα Καλάβρυτα, με υποκατάστημα στην Πάτρα από το 2012.

Τοπικό πρόγραμμα LEADER: «Δεσμοί ανάπτυξης της Αχαϊκής γης».

Περιοχή παρέμβασης: Μέρος της Π.Ε. Αχαΐας.

Επικοινωνία: Αγ. Αλεξίου & Ασημ. Φωτήλα, Καλάβρυτα 25001

Τηλ. 26920.24442-3 Fax: 26920.24333

E-mail: achaiasa@otenet.gr Web site: www.achaiasa.gr

5. Αναπτυξιακή Ολυμπίας. Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ.

Ιδρύθηκε το 1997 και εδρεύει στα Κρέστενα Ηλείας.

Τοπικό πρόγραμμα LEADER: «Τοπικό Πρόγραμμα LEADER Ηλείας – Ολυμπίας».

Περιοχή παρέμβασης: Μέρος της Π.Ε. Ηλείας.

Επικοινωνία: Κρέστενα Ηλείας 27055.

Τηλ. 26250.24990, 26250 Fax: 26250 24991

E-mail: info@anol.gr Web site: www.anol.gr

Έχει μέλλον το LEADER;

Βεβαίως και έχει.

Η εφαρμογή της προσέγγισης LEADER για την 5η Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ονομάζεται CLLD – Community-led Local Development (Τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων) και έχει σκοπό την ανάπτυξη δεσμών με τις αστικές και αγροτικές περιοχές, τη συμβολή στο να αποφευχθεί η άτακτη αστική εξάπλωση και την ενθάρρυνση της δημιουργίας ενός ισορροπημένου δικτύου μικρών και μεσαίων πόλεων.

Σημαντικά στοιχεία – πλεονεκτήματα ως προς το τρέχον LEADER είναι τα παρακάτω:

  • Θα καλυφθεί χρηματοδοτικά το σύνολο των αγροτικών περιοχών της χώρας.
  • οι περιοχές του CLLD θα επωφεληθούν από υψηλότερο ποσοστό συγχρηματοδότησης (έως 10% του συνόλου των πόρων της προγραμματικής περιόδου)

“Το LEADER στηρίζει την Πελοπόννησο της δημιουργίας, των τοπικών πρωτοβουλιών και της εξωστρέφειας.”

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ