Οι ομιλητές
Συνέδριο 2013

Οι ομιλητές

Γνωρίστε τους ομιλητές του συνεδρίου «Μια Περιφέρεια – Ένας πλανήτης», που συνδιοργανώνει το ellines.com με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, στις 9:30 π.μ, στο Costa Navarino Μεσσηνίας.

Οι ομιλητές:

Γρηγόρης Στεφανόπουλος

Ο Γρηγόρης Στεφανόπουλος είναι καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και πρωτεργάτης της μεταβολικής μηχανικής και της Βιοτεχνολογίας. Σε αυτό το ερευνητικό πεδίο η βιομηχανία έχει στηρίξει τις ελπίδες της για παραγωγή προϊόντων που δεν θα καταπονούν τις φυσικές πηγές και δεν θα μολύνουν την ατμόσφαιρα. Έχει συμβάλει σημαντικά στη σύνθεση νέων μεταβολικών μονοπατιών για την παραγωγή χημικών και καυσίμων. Οι μελέτες του οδήγησαν στην διευκρίνιση και πρόοδο της μεταβολικής μηχανικής ως νέου τύπου οργανικής χημείας, που μπορεί να επωφεληθεί από την δύναμη της μικροβιακής μεταβολικής μηχανικής για σύνθεση προϊόντων ποιότητας. 

Διαβάστε περισσότερα για τον κ. Στεφανόπουλο εδώ.

Άρτεμις Σιμοπούλου

Η Άρτεμις Σιμοπούλου είναι η Ιδρυτής και Πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής, διατροφής και Υγείας στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, ενός μη κερδοσκοπικού επιμορφωτικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 1990. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη των λιπαρών οξέων και των λιπιδίων, ιδρυτής και πρόεδρος της Διεθνούς Κοινότητας Διατροφογενετικής/ Διατροφογονιδιωματικής και ιδρυτής και επίσης πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Διατροφής, Υγείας και Εκγύμνασης. Έχει γράψει το βιβλίο The Omega Diet (HarperCollins, 1999), που αναφέρεται στην αξία λιπαρών οξέων στην υγεία και έχει εκδώσει πάνω από 300 επιστημονικά συγγράμματα. Έχει δεχθεί πολυάριθμα τιμητικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου Αμερικάνικου Προεδρικού Βραβείου για σπουδές στον τομέα της Παχυσαρκίας και Ελέγχου Βάρους.

Διαβάστε περισσότερα για την κα. Σιμοπούλου εδώ.

Κώστας Μακρής

Ο Κώστας Μακρής γεννήθηκε στο Ληγουριό της Επιδαύρου. Το 1963 σε ηλικία 16 ετών πήρε τη μεγάλη απόφαση να μεταναστεύσει στην Αυστραλία με σκοπό να μαζέψει χρήματα και κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ξεκίνησε με την δημιουργία ενός σουπερμάρκετ και ενός καταστήματος τροφίμων, ενώ στη συνέχεια άνοιξε καταστήματα εστίασης. Η εμμονή του στην ποιότητα οδήγησε στην δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων σε όλη την Αυστραλία. Στις αρχές του 1980 πούλησε την αλυσίδα εστιατορίων και απέκτησε το πρώτο του εμπορικό κέντρο στην Αδελαϊδα. Η ικανότητα του να αναγνωρίζει τις επαγγελματικές ευκαιρίες τον βοήθησαν ώστε να χτίσει την Makris Group, κολοσσό στον τομέα της αγοράς και πώλησης ακινήτων στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα για το κ. Μακρή εδώ.

Χαρά Νικολακοπούλου

Η Δρ. Χαρά Νικολακοπούλου κατάγεται από το Μουζάκι Μεσσηνίας. Σπούδασε στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανοσολογία στο Imperial College του Λονδίνου. Kατόπιν ασχολήθηκε με έρευνα κατά της λευχαιμίας στο University College του Λονδίνου (UCL) και στη συνέχεια κατά του καρκίνου του στόματος και του δέρματος στα πλαίσια του διδακτορικού της στο Queen Mary University, έχοντας λάβει υποτροφία από τον Ιατρικό Οργανισμό Ερευνας (Medical Research Council). Για την εργασία της σχετικά με τον προστατευτικό και θεραπευτικό ρόλο των Ω-3 λιπαρών κατά του καρκίνου επιδερμίδας και στόματος απέσπασε, μεταξύ άλλων βραβείων και τον τίτλο του Κορυφαίου Νέου Ερευνητή για το 2012 (Top New Investigator Award)  απο την Διεθνή Κοινότητα για τη Μελέτη των Λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων (ISSFAL), κατά το δέκατο Παγκόσμιο Συνεδρίο στο Βανκούβερ του Καναδά. Σήμερα εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου μελετώντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικόυ συστήματος ασθενών μετά απο εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Διαβάστε περισσότερα για την κα. Νικολακοπούλου εδώ.

Περικλής Παπαδόπουλος

Ο Περικλής Παπαδόπουλος είναι καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του San Jose και αστροφυσικός, με καταγωγή από την Καλαμάτα όπου και γεννήθηκε το 1963. Το 1982 αποφάσισε να αφήσει πίσω την Ελλάδα για να κυνηγήσει το όνειρο του στην Αμερική. Ολοκλήρωσε το 1992 το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Stanford και από το 1987, εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA στην Καλιφόρνια. Συμμετείχε για περισσότερα από 10 χρόνια στο πρόγραμμα προσεδάφισης του Curiosity στον πλανήτη Άρη, ενώ το 2003 ίδρυσε την εταιρεία Space Systems LLC. Στο παρελθόν έχει τιμηθεί από τη NASA για την προσφορά του με το βραβείο Turning Goals Into Reality (TGIR).

Διαβάστε περισσότερα για τον κ. Παπαδόπουλο εδώ.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ