Ο μαέστρος με τα γυμνά χέρια
Μύθοι

Ο μαέστρος με τα γυμνά χέρια

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος ήταν διεθνούς φήμης αρχιμουσικός, συνθέτης και πιανίστας. Υπήρξε από τους μεγαλύτερους συνθέτες σε παγκόσμια κλίμακα. Διεύθυνε πάνω από 2000 συναυλίες, ενώ στις συνθέσεις του περιλαμβάνονται περίπου 40 έργα, μεταξύ των οποίων μια όπερα η «Αδελφή Βεατρίκη», μουσική για ορχήστρα, μουσική δωματίου, έργα για πιάνο και για φωνή.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου 1896.

Σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Ωδείο Αθηνών και αποφοίτησε με άριστα το 1919.

Πριν αποφοιτήσει  στις 29 Απριλίου 1915 είχε την ευκαιρία να διευθύνει ως μαέστρος τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου.

Στη συνέχεια και σπούδασε διεύθυνση χορωδίας και σύνθεση, αρχικά στο Ωδείο Αθηνών και αργότερα στο Βερολίνο.

Το 1924 επιστρέφει στην Αθήνα και αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών. Παράλληλα, ακολουθεί διεθνή καριέρα, διευθύνοντας σπουδαία ευρωπαϊκά μουσικά σύνολα.

Πρώτη του διεθνής εμφάνιση στις 27 Φεβρουαρίου 1930, όταν διευθύνει τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, συμμετέχοντας ταυτόχρονα ως σολίστ στο Τρίτο Κοντσέρτο για Πιάνο του Προκόφιεφ.

Το 1936 πήγε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ για να διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης, ύστερα από πρόσκληση του μόνιμου διευθυντή της Σερζ Κουσεβίτσκι.

Το 1938 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μινεάπολης έως το 1949, καθιστώντας τη μία από τις κορυφαίες ορχήστρες των ΗΠΑ.

Το 1949 αναλαμβάνει τη Συμφωνική της Νέας Υόρκης, στην οποία παρέμεινε έως το 1957 ως συνδιευθυντής αρχικά και στη συνέχεια ως αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Το καλοκαίρι του 1955 πραγματοποίησε μια μεγάλη πανευρωπαϊκή περιοδεία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης. Ανάμεσα στις πόλεις που επισκέφθηκε ήταν και η Αθήνα, έπειτα από απουσία 17 ετών.

Πέθανε στις 2 Νοεμβρίου 1960 από καρδιακή προσβολή πάνω στο πόντιουμ της Σκάλας του Μιλάνου, στις πρόβες της «Τρίτης Συμφωνίας» του Μάλερ.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


– Πήρε χρυσό μετάλλιο για την ικανότητά του στο πιάνο από το Ωδείο Αθηνών, διάκριση που δόθηκε μόνο πέντε φορές στην ιστορία του Ωδείου.

– Ήταν γνωστός για τη φωτογραφική του μνήμη, μπορούσε να διευθύνει χωρίς παρτιτούρα και τον ασκητικό τρόπο της ζωής του, απόρροια της βαθιάς χριστιανικής πίστης του.

– Η ημίγυμνη φωτογραφία του Δημήτρη Μητρόπουλου εν ώρα μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Life» (τεύχος 18 Φεβρουαρίου 1946) και εξόργισε τον Σεργκέι Κουσεβίτσκι, τον επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης. Αυτή η ημίγυμνη φωτογραφία μαζί με τη δήλωση ότι «η δουλειά του καλλιτέχνη είναι σαν αυτή της πόρνης· συνίσταται στο να κάνει άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους αδιαφορώντας για το πώς αισθάνεται ο ίδιος» εξόργισαν τον υπερσυντηρητικό Κουσεβίτσκι ,ο οποίος απέρριψε οριστικά τον έλληνα αρχιμουσικό ως πιθανό διάδοχό του.

– Όσο ζούσε, αλλά και στη διαθήκη του, είχε εκφράσει την επιθυμία η σορός του να καεί και η τέφρα του να διακομισθεί στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ