Το νησί του “Απέραντου γαλάζιου”
Προορισμοί

Το νησί του “Απέραντου γαλάζιου”

Η Αμοργός βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, ανάμεσα στη Νάξο, τις Μικρές Κυκλάδες και την Αστυπάλαια. Συνδυάζει το άγριο και ορεινό τοπίο με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, τα Κατάπολα στο κέντρο και την Αιγιάλη στα βόρεια. Μεγάλο τμήμα των ακτών της είναι εξαιρετικά βραχώδες και καταλήγει απότομα στη θάλασσα. Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Η περιήγηση στα στενά  λιθόστρωτα δρομάκια με τις κατάλευκες εκκλησίες και τα διώροφα αρχοντικά είναι μαγευτική. Η περίφημη πλακόστρωτη «Λόζα» και το ιστορικό Κάστρο, που δεσπόζει πάνω στο βράχο προκαλούν εντύπωση στον επισκέπτη.

Το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας είναι πλούσιο σε ιστορικά κειμήλια και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της. Αποτελεί μια από τις παλαιότερες στην Ελλάδα και είναι χτισμένη στον πιο απόκρημνο βράχο του όρους Προφήτη Ηλία. Βρίσκεται 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό το 1088. Το κτίριο εκτείνεται σε μήκος 40 μέτρων ενώ το το πλάτος του δεν ξεπερνά τα 5 μέτρα. Η ανάβαση ίσως δυσκολέψει κάποιους, αλλά μόλις φθάσετε η θέα θα σας αποζημιώσει.

Σε απόσταση 12 χιλιόμετρων από τη Χώρα, βρίσκονται οι οικισμοί Καμάρι και Βρούτση της Κάτω Μεριάς  με την ιστορική  εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Καστρί, την αρχαία ακρόπολη της Αρκεσίνης και φυσικά την καταπληκτική παραλία  του Μούρου.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Αιγιάλη. Είναι ένας κόλπος με αμμουδερές παραλίες υπέροχης φυσικής ομορφιάς. Στις πλαγιές των γύρω λόφων είναι σκαρφαλωμένα τρία παραδοσιακά χωριά, η Λαγκάδα, τα Θολάρια και ο Ποταμός. Μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζουν οι παλιοί ανεμόμυλοι, το φαράγγι του Αρακλού, η ιστορική Καστροκκλησιά της Αγίας Τριάδας, η εκκλησία της Πανωχωριανής και το παλιό χωριό Στρούμπος.

Το νησί προσφέρει αρκετές παραλίες. Η Αγία Άννα απέχει 3 χλμ από την Χώρα ενώ η παραλία της Καλοταρίτισσας απέχει 23 χλμ και αν προτιμάτε χρυσή άμμο και τα διάφανα νερά τότε θα σας εντυπωσιάσει. Η παραλία της Αιγιάλης έχει σχήμα πετάλου όπου εμφανίζονται όλες οι αποχρώσεις του μπλε, έχει λευκή ψιλή άμμο και κρυστάλλινη θάλασσα. Η παραλία Παραδείσια, όπως θα σας πουν οι ντόπιοι, είναι ένας μικρός παράδεισος.

Η Αμοργός αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορία.Υπάρχουν μονοπάτια και προσφέρουν στον επισκέπτη εκπληκτικές εικόνες φυσικού τοπίου.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


– Στην Αμοργό γυρίστηκε η ταινία Απέραντο Γαλάζιο, του σκηνοθέτη Luc Besson
– Τα μονοπάτια, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80,  αποτελούσαν τον βασικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των περιοχών της Αμοργού. Σήμερα στην Αμοργό έχουν χαρτογραφηθεί και σηματοδοτηθεί τα 6 κύρια μονοπάτια της και έχει εκδοθεί ειδικός περιηγητικός οδηγός.
– Η Μονή της Χοζοβιώτισσας, ένα σύμβολο για την Ορθοδοξία, ενδέχεται σε λίγα χρόνια να αποτελεί και μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κι αυτό χάρη στον Ιταλό αρχιτέκτονα Tζόρτζιο Μαρτίνο, που αγάπησε το νησί και επιχειρεί να βάλει τη Μονή στην περίφημη λίστα της Ουνέσκο. Μαζί με τους Τζοβάνι Περότι και Δημήτρη Πικιώνη, είναι οι τρεις που φροντίζουν για τον φάκελο της σχετικής υποψηφιότητας.
– Η Αμοργός είναι γνωστή για την ψημένη ρακή που γίνεται με ρακή, μέλι και βότανα. Επίσης για το πατάτατο ένα παραδοσιακό πιάτο με αρνί και πατάτες.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Πέτρος Κολυβάνος

    έχω πάθει πλάκα με αυτό το νησί! παώ αρχές αυγούστου! το κανόνισα μόλις χθες.. εκλεισα εισιτηρια σε πολύ κομπλε τιμή και θα την αράξουμε με τα φιλαράκια στο καμπινγκ!!!!!!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ