Έλληνες μαθητές “ξύπνησαν” το διαστημόπλοιο Ροζέττα
Καλά Νέα

Έλληνες μαθητές “ξύπνησαν” το διαστημόπλοιο Ροζέττα

Η «Ροζέττα» θα είναι η πρώτη διαστημοσυσκευή που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πυρήνα ενός κομήτη, θα τον ακολουθεί επί δύο χρόνια καθώς κατευθύνεται προς το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος, καταγράφοντας τη μεταμόρφωση που υφίσταται όταν οι πάγοι του ζεσταίνονται από το φως του ήλιου και επιπλέον θα στείλει μια μικρότερη συσκευή στην επιφάνεια του κομήτη για να κάνει διάτρηση σε βάθος 20 εκατοστών και να εξετάσει τη σύνθεση και τη δομή του υλικού του κομήτη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος για να «ξυπνήσει» το διαστημικό σκάφος Rosetta από τη χειμερία νάρκη διάρκειας 31 μηνών και να περάσει στο κύριο μέρος της αποστολής του η οποία ξεκίνησε το 2004, οργάνωσε ένα διασκεδαστικό διαγωνισμό βίντεο.

Το νικητήριο βίντεο δημιούργησαν Έλληνες μαθητές από τα εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή και εστάλη στο διαστημόπλοιο στις 20 Ιανουαρίου για να τον ενεργοποιήσει. Το βίντεο είναι εξαιρετικά συγκινητικό και γεμάτο συμβολισμούς.

Οι Έλληνες μαθητές πήραν την πρώτη θέση ανάμεσα σε 218 συμμετοχές συγκεντρώνοντας 10508 ψήφους αλλά και τα συγχαρητήρια από τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που εντυπωσιάστηκαν με την προσπάθεια των παιδιών αλλά και το τελικό αποτέλεσμα.

Ως επιβράβευση οι δημιουργοί των 2 καλύτερων βίντεο κλήθηκαν στο κέντρο ελέγχου στο Darmstadt της Γερμανίας να παρακολουθήσουν την απόπειρα προσεδάφισης του διαστημικού ρομπότ Philae κομμάτι του Rosetta στον κομήτη 67P/Churyumov – Gerasimenko το Νοέμβριο του 2014.

Την 3η θέση στο διαγωνισμό κατέλαβε άλλη μια ελληνική συμμετοχή των 26ου & 29ου Δημοτικών Σχολείών Αχαρνών Ολυμπιακό Χωριό, με 5791 ψήφους.

Δείτε την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος εδώ.

Δείτε το επίσημο βίντεο του διαγωνισμού

Δείτε το βίντεο που δημιούργησαν οι Έλληνες μαθητές

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ