Έλληνας συγγραφέας τιμήθηκε με το μετάλλιο Γκαίτε
Καλά Νέα

Έλληνας συγγραφέας τιμήθηκε με το μετάλλιο Γκαίτε

Με το «Μετάλλιο Γκαίτε 2013» τιμήθηκε χθες από το γερμανικό κράτος ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, «για την εξαιρετική προσφορά του στη γερμανική γλώσσα και τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις». Μαζί με τον Έλληνα συγγραφέα, σε τελετή που διοργανώθηκε στην Βαϊμάρη, παρουσία της υφυπουργού Εξωτερικών Κορνέλια Πίπερ, βραβεύθηκαν ο Ιρανός μεταφραστής και συγγραφέας Μαχμούντ Χοσεϊνί Ζαντ και ο Ινδός εκδότης Ναβίν Κισόρε.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γκαίτε Κλάους-Ντίτερ Λέμαν, παρουσιάζοντας το βραβείο, έκανε λόγο για «παθιασμένους πρεσβευτές των βιβλίων και της γερμανικής γλώσσας» και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερους συνεργάτες για το Ινστιτούτο Γκαίτε στον τομέα της λογοτεχνίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο Πέτρος Μάρκαρης βραβεύθηκε ως «διαμεσολαβητής» των ελληνογερμανικών σχέσεων, ο οποίος «διατηρεί την καθαρή, αναλυτική ματιά του και στις δύο χώρες, ακόμη και σε καιρούς κρίσης». Για τον συγγραφέα μίλησε η επί χρόνια ανταποκρίτρια της «Sueddeutsche Zeitung» στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη Κριστιάνε Σλέτσερ, η οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιστορία των ελληνογερμανικών σχέσεων.

«Πολλοί Γερμανοί έχουν ξεχάσει τι έγινε στο όνομά τους στην χώρα, που έψαχναν με την ψυχή τους, στο πέρασμα των αιώνων, με τον Γκαίτε στο σακίδιό τους και στην οποία άφησαν μεγάλη καταστροφή», δήλωσε η κυρία Σλέτσερ και έκανε λόγο για τα γεγονότα στα Καλάβρυτα, στο Κομμένο και στο Δίστομο, τα οποία, όπως είπε, επανήλθαν στην μνήμη λόγω της κρίσης. «Το γεγονός ότι οι Έλληνες ήταν μεταξύ των πρώτων εργατών που βοήθησαν την Γερμανία να δημιουργήσει το οικονομικό της θαύμα την δεκαετία του ’60 μοιάζει απίστευτο, δεδομένων των ιστορικών γεγονότων. Αλλά και πολλοί Έλληνες ήθελαν επίσης να ξεχάσουν. Δεν είχαν άλλωστε άλλη επιλογή», επισήμανε η γερμανίδα δημοσιογράφος και μετέφερε τα λόγια του Πέτρου Μάρκαρη «Οι Έλληνες κατείχαν την κουλτούρα της φτώχειας πολύ καλά, αλλά τους λείπει η κουλτούρα του πλούτου».

Αποδεχόμενος το βραβείο, ο Έλληνας συγγραφέας αναφέρθηκε στην αγάπη και την αφοσίωσή του στην γερμανική γλώσσα και την λογοτεχνία επί 65 χρόνια και ευχαρίστησε τον πατέρα του, ο οποίος τον πίεσε να μάθει γερμανικά. Ευχαρίστησε ακόμη τον τόπο καταγωγής του, την Κωνσταντινούπολη, ως σημείο συνάντησης πολιτισμών και γλωσσών που «του ξύπνησε το ενδιαφέρον να οικοδομεί γέφυρες μεταξύ πολιτισμών», αλλά και την Αθήνα, όπου ζει τα τελευταία πενήντα χρόνια, τον τόπο στον οποίο ενώνονται οι δύο γλώσσες του, τα ελληνικά και τα γερμανικά.

«Θεωρώ τον εαυτό μου διαμεσολαβητή μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής λογοτεχνίας και αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την Αθήνα», δήλωσε ο κ. Μάρκαρης, περιγράφοντας την ελληνική πρωτεύουσα ως την πόλη που τον διαμόρφωσε ως συγγραφέα και διαμεσολαβητή.

Το «Μετάλλιο Γκαίτε» απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1954 και αναγνωρίστηκε ως επίσημο βραβείο του γερμανικού κράτους το 1975. Παλαιότερα η επίσημη απονομή γινόταν την ημέρα της επετείου του θανάτου του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, 22 Μαρτίου, στην Βαϊμάρη, αλλά από το 2009 καθιερώθηκε η απονομή στις 28 Αυγούστου, ημέρα των γενεθλίων του Γερμανού συγγραφέα.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Και μια μνεία στο μετάλλιο που είχε δοθεί στον Κονδύλη καλή θα ήταν.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ