Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε την πραγματική ηλικία των ρετροϊών
Καλά Νέα

Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε την πραγματική ηλικία των ρετροϊών

Οι ρετροϊοί έχουν ηλικία τουλάχιστον 450 εκατομμυρίων ετών σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων στη Βρετανία με επικεφαλής Έλληνα ερευνητή. Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση η συγκεκριμένη ομάδα ιών είναι 5 φορές αρχαιότερη από ότι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Άρη Κατζουράκη. Ως εξελικτικός βιολόγος και παλαιο-ιολόγος, ο ερευνητής του τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εργάζεται τα τελευταία έξι χρόνια ως “κυνηγός γενετικών απολιθωμάτων”, όπως λέγονται οι επιστήμονες που μελετούν τις περιοχές του ανενεργού ανθρώπινου DNA.

Η νέα εκτίμηση δείχνει ότι οι εν λόγω ιοί είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πιο «γέροι» από ό,τι θεωρείτο έως τώρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πανάρχαιοι ρετροϊοί έχουν θαλάσσια προέλευση, ακολουθώντας τους ζωικούς φορείς τους, όταν οι τελευταίοι έκαναν το εξελικτικό άλμα από το νερό στην ξηρά. Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications, θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του συνεχώς εξελισσόμενου πολέμου ανάμεσα στους ιούς και στα ζώα (μεταξύ των οποίων ο άνθρωπος).

«Πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για την αρχαία καταγωγή των ρετροϊών, εν μέρει λόγω της απουσίας γεωλογικών απολιθωμάτων. Οι ρετροϊοί είναι ευρέως εξαπλωμένοι μεταξύ των σπονδυλωτών ζώων και μπορούν επίσης να μεταδοθούν από το ένα ζώο στο άλλο, προκαλώντας νέες ασθένειες, όπως ο HIV. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ικανοί να κάνουν άλματα ανάμεσα σε μακρινούς συγγενείς, όπως τα πουλιά και τα θηλαστικά. Όμως μέχρι σήμερα, πιστευόταν ότι οι ρετροϊοί είναι σχετικά πρόσφατοι, πιθανώς ηλικίας 100 εκατομμυρίων ετών. Η νέα μας έρευνα καταδεικνύει ότι οι ρετροϊοί έχουν ηλικία τουλάχιστον 450 εκατομμυρίων ετών, αν όχι περισσότερο, και πρέπει να εμφανίσθηκαν στην πρώιμη Παλαιοζωική εποχή μαζί με τα σπονδυλωτά, αν όχι πριν από αυτά. Επιπροσθέτως, πρέπει να ήταν παρόντες στο σώμα των σπονδυλωτών προγόνων μας, προτού αποικήσουν την ξηρά και τους συνόδευσαν καθ’ όλη την μετάβαση από τη θάλασσα στη στεριά, αλλά και καθ’ όλη την εξελικτική διαδρομή τους μέχρι σήμερα» δήλωσε ο κ. Κατζουράκης.

Οι ρετροϊοί είναι μια οικογένεια σημαντικών ιών που περιλαμβάνει και τον ιό HIV του AIDS. Οι ρετροϊοί έχουν μεγάλη ιατρική σημασία, καθώς μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους και ανοσοανεπάρκειες σε διάφορα ζώα. Το πρώτο συνθετικό του ονόματός τους (ρετρο-) οφείλεται στο ότι είναι φτιαγμένοι από RNA, το οποίο μπορούν να μετατρέψουν σε DNA και να το εισάγουν στο γονιδίωμα του οργανισμού που προσβάλλουν. Πρόκειται για την ακριβώς αντίθετη διαδικασία από αυτό που συμβαίνει σε ένα κύτταρο, όπου το DNA μετατρέπεται σε RNA.

Διαβάστε επίσης:

Άρης Κατζουράκης: Ο κυνηγός γενετικών απολιθωμάτων

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ