Η παρηγορητική φροντίδα βελτιώνει την ποιότητα ζωής σύμφωνα με Έλληνα ερευνητή
Καλά Νέα

Η παρηγορητική φροντίδα βελτιώνει την ποιότητα ζωής σύμφωνα με Έλληνα ερευνητή

Η παρηγορητική φροντίδα μπορεί να ανακουφίσει το βάρος που μια σοβαρή ασθένεια δημιουργεί στους ασθενείς αλλά και στις οικογένειες τους, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη ότι μπορεί να παρατείνει τη ζωή των ασθενών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, με επικεφαλής έναν ελληνικής καταγωγής ερευνητή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντίο Καβαλλιεράτο στο τμήμα Παρηγορητικής Φροντίδας και Ηθικής της Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο “Journal of the American Medical Association”.

Η παρηγορητική φροντίδα επικεντρώνεται στην παροχή ανακούφισης από τα συμπτώματα όπως πόνος ή άγχος σε ασθενείς σε σοβαρές παθήσεις, ανεξάρτητα από την διάγνωση τους. Η παρηγορητική φροντίδα περιλαμβάνει επίσης την βοήθεια στη λήψη αποφάσεων και ψυχολογική υποστήριξη για τους ασθενείς και τους αγαπημένους τους.

Αξιολόγησαν στοιχεία από 43 κλινικές μελέτες που αφορούσαν συνολικά πάνω 12.700 ανθρώπους με μέση ηλικία 67 ετών, οι οποίοι είχαν κάποια σοβαρή πάθηση (κυρίως καρκίνο), καθώς και 2.500 συγγενείς τους.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι όσοι ασθενείς λαμβάνουν παρηγορητική φροντίδα, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερα συμπτώματα, σε σχέση με όσους δεν έχουν ανάλογη φροντίδα. Όμως η παρηγορητική φροντίδα δεν φαίνεται να έχει θετική επίπτωση στο πόσο θα ζήσει ο ασθενής.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η παρηγορητική φροντίδα έχει επίδραση στον χρόνο ζωής ενός ασθενούς. Δεν βρήκαμε καμιά συσχέτιση» δήλωσε ο Δρ. Καβαλλιεράτος.

Έως σήμερα η σχέση παρηγορητικής φροντίδας και χρόνου επιβίωσης παρέμενε ένα αμφισβητούμενο θέμα. Ορισμένες μεμονωμένες μελέτες παλαιότερα είχαν δείξει ότι πιθανώς η παρηγορητική φροντίδα μπορεί να παρατείνει τη ζωή του ασθενούς κατά μερικούς μήνες, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνει η νέα μελέτη. Ασφαλώς όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο για μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών.

“Το μονοπάτι ανάμεσα στη λήψη παρηγορητικής φροντίδας και της επιβίωσης, έχει νόημα” είπε ο Καβαλιεράτος, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν παρηγορητική φροντίδα υποφέρουν λιγότερο και ως εκ τούτου δεν αγχώνονται σχετικά με την ασθένειά τους τόσο πολύ.

Από την άλλη πλευρά, η παρηγορητική φροντίδα προσφέρει ένα επιπλέον στρώμα φροντίδας που προστίθεται σε όποια θεραπεία ένα άτομο μπορεί να λαμβάνει για να θεραπεύσει ή να καθυστερήσει την ασθένεια. “Για να είμαστε δίκαιοι, ο σκοπός της παρηγορητικής φροντίδας δεν είναι να έχει επίπτωση στη θνησιμότητα», δήλωσε ο Καβαλιεράτος.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ