Η 3D εκτύπωση ξαναζωντανεύει την αρχαιοελληνική τέχνη
Καλά Νέα

Η 3D εκτύπωση ξαναζωντανεύει την αρχαιοελληνική τέχνη

Μπορεί η τεχνολογία και συγκεκριμένα η 3D εκτύπωση να ξαναζωντανεύσει την αρχαιοελληνική τέχνη; Ο Greg Lewis, φοιτητής Μηχανολογίας και Κλασικών Σπουδών αποφάσισε να συνδυάσει τους 2 επιστημονικούς τομείς δημιουργώντας ένα 3D εκτυπωμένα αγγεία, ακριβές αντίγραφα αρχαιοελληνικών.

Στόχος του νεαρού και της καθηγήτριάς του να παρουσιάσουν στους συμφοιτητές του τη διαδικασία αλλά και το αποτέλεσμα της εκτύπωσης.

«Ήθελα να δημιουργήσω αντίγραφα κλίμακας, έτσι ώστε οι φοιτητές να έχουν την ευκαιρία να τα χειριστούν» τόνισε η καθηγήτρια Tyler Jo Smith.

Χρησιμοποίησαν λοιπόν έναν εξειδικευμένο σαρωτή με δύο κάμερες και ένα λέιζερ για να συλλάβουν ακόμα και τις πιο μικρές καμπύλες των αγγείων.

Τα δεδομένα από το σαρωτή μεταφέρθηκαν σε ένα πρόγραμμα λογισμικού που έχτισε ένα περίπλοκο εικονικό μοντέλο του αντικειμένου. Αυτό το αρχείο έδωσε στον 3D εκτυπωτή τις πληροφορίες που απαιτούνται για να ξεκινήσει την εκτύπωση.

Πολλά από τα αντικείμενα που η ομάδα έχει δημιουργήσει παρουσιάζονται στο Μουσείο Τέχνης The Fralin.

Οι εκτυπωτές μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικά περίπλοκα αντικείμενα με πολλά κινούμενα μέρη ή περίεργο σχήμα. Τα αντικείμενα εκτυπώνονται με τη χρήση ακρυλονιτριλίου βουταδιενίου στυρολίου, το ίδιο πλαστικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία παιχνιδιών LEGO. Η δημιουργία ενός βάζου διαρκεί περίπου 9 ώρες, καθώς εκτυπώνονται εκατοντάδες εξαιρετικά λεπτά στρώματα το ένα πάνω στο άλλο, για να έχουμε στο τέλος το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το τελικό προϊόν είναι ένα πολύχρωμο αντίγραφο που αντανακλά ακριβώς το περίγραμμα και το πάχος του αρχικού αγγείου που δημιουργήθηκε πριν από πολλούς αιώνες. Σε αντίθεση με το πρωτότυπο, φοιτητές μπορούν να κρατήσουν, να χειριστούν και να κάνουν μετρήσεις στα αντίγραφα όσο συχνά το επιθυμούν, δημιουργώντας μια απτική εμπειρία μάθησης, η οποία δεν συναντάται συχνά στη μελέτη της αρχαίας τέχνης.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ