Νέα σημαντικά ευρήματα από τον «τάφο του πολεμιστή» της Πύλου
Καλά Νέα

Νέα σημαντικά ευρήματα από τον «τάφο του πολεμιστή» της Πύλου

Τα νέα ευρήματα από τον «τάφο του πολεμιστή», ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2015 στην Πύλο, παρουσιάστηκαν από το ζευγάρι των αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ, που ήταν οι επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών.

Περιγράφεται ως «η πιο σημαντική ανακάλυψη των τελευταίων 65 ετών», και μάλιστα λέγεται ότι τα χρυσά αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στον τάφο, και ειδικά τα τέσσερα χρυσά δαχτυλίδια, θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες πληροφορίες για τις απαρχές του ελληνικού πολιτισμού.

Ο τάφος, που χτίστηκε περίπου το 1.500 π.Χ. κοντά στο παλάτι του Νέστορα, πιστεύεται ότι φτιάχτηκε προς τιμήν κάποιου δυνατού πολεμιστή των Μυκηνών ή κάποιου ιερέα. Η ηλικία του εκτιμάται ότι ήταν γύρω στα 30.

Στον τάφο του πολεμιστή βρέθηκαν πάνω από 2.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων χρυσών δαχτυλιδιών, ασημένιων κυπέλλων, πολύτιμων πετρών, λεπτών χτενών και ενός ιδιαίτερου σκαλιστού σπαθιού. Βρέθηκαν, επίσης, πολλά όπλα.

Τα δαχτυλίδια είναι κατασκευασμένα από πολλαπλά φύλλα χρυσού και έχουν πάνω τους αναπαραστάσεις με αναφορές στη μινωική τέχνη και τη θρησκευτική κουλτούρα της περιόδου.

  • Το πρώτο δαχτυλίδι έχει μια παράσταση από τα ταυροκαθάψια, κοινό μοτίβο των μινωικών τοιχογραφιών.
  • Το δεύτερο δαχτυλίδι, το μεγαλύτερο, έχει σκαλισμένες πάνω του πέντε γυναικείες μορφές σε ένα παραθαλάσσιο ιερό.
  • Το τρίτο δαχτυλίδι δείχνει μια γυναικεία φιγούρα, που πιστεύεται ότι είναι μια θεά, η οποία πλαισιώνεται από δύο πουλιά, στην κορυφή ενός βουνού.
  • Το τέταρτο δαχτυλίδι απεικονίζει μια γυναίκα που προσφέρει το κέρατο ενός ταύρου σε μια θεά που κρατά έναν καθρέφτη και κάθεται σε έναν θρόνο, στην κορυφή του οποίου είναι σκαρφαλωμένο ένα πουλί.

Η δρ Στόκερ, από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, είπε ότι πρόκειται για κοσμήματα που δείχνουν τις ικανότητες των μινωιτών τεχνιτών.

«Πρόκειται για σκαλίσματα που έγιναν προτού εμφανιστούν τα μικροσκόπια και τα ηλεκτρικά εργαλεία», λέει η κ. Στόκερ με θαυμασμό. «Αυτή η ποιότητα κατασκευής για κάτι τόσο μικρό και παλιό και πραγματικά δείχνει την ικανότητα των τεχνιτών της μινωικής εποχής».

«Δείχνει ένα επίπεδο εκπληκτικής δεξιοτεχνίας που απλά δεν βρίσκεται στα άλλα δαχτυλίδια» δήλωσε ο Ντέιβις, αναφερόμενος στα δακτυλίδια του Μίνωα και του Νέστορα, που για καιρό αποτελούσαν αντικείμενο εξονυχιστικού ελέγχου από εμπειρογνώμονες.

Στον σκελετό δόθηκε το όνομα «Γκρίφιν ο πολεμιστής» λόγω μιας πλάκας από ελεφαντόδοντο που βρέθηκε στον τάφο και απεικόνιζε ένα μυθικό τέρας που έμοιαζε με μισό λιοντάρι και μισό αετό.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ