Ο πρώτος Έλληνας μαέστρος στο Φεστιβάλ του Άσπεν
Καλά Νέα

Ο πρώτος Έλληνας μαέστρος στο Φεστιβάλ του Άσπεν

Ο Διονύσης Γραμμένος είναι ο πρώτος Έλληνας που θα συμμετάσχει ως Μαέστρος στην American Academy of Conducting στο Φεστιβάλ του Άσπεν, το οποίο θα διεξαχθεί στο Κολοράντο φέτος το καλοκαίρι.

Ο Διονύσης έχει αναγνωριστεί ευρέως ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της νέας γενιάς. Η διεθνής επιτυχία του ξεκίνησε το 2008, όταν κέρδισε το Grand Prix d ‘Eurovision και τον τίτλο του «Νέου Ευρωπαίου Μουσικού της Χρονιάς» και ήταν ο πρώτος μουσικός πνευστού οργάνου που πήρε το συγκεκριμένο βραβείο.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε κλαρινέτο στο Liszt School of Music στη Βαϊμάρη υπό τον καθηγητή Martin Spangenberg με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση.

Το 2012 ο Διονύσης Γραμμένος γνώρισε ακόμα μία μεγάλη διεθνή διάκριση όταν επιλέχθηκε από την ECHO ως «Rising Star» για να περιοδεύσει στην Ευρώπη. Τον Ιούνιο του 2014 σε ηλικία μόλις 24 χρόνων έκανε το ντεμπούτο στις ΗΠΑ σε μία συναυλία στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.

Ήδη στην ηλικία των 21, o Γραμμένος κάνει το ντεμπούτο του στο πόντιουμ της Ορχήστρας της Βιέννης. Από τότε, έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως η Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, η Sinfonia Finlandia Jyvaskyla και η St. Michael Strings. Το καλοκαίρι του 2015 εμφανίστηκε στο Mozartfest στο Würzburg, διευθύνοντας συναυλία όπερας.

Έλαβε το Διεθνές Βραβείο “Leonardo da Vinci” για την αριστεία στον τομέα των τεχνών και των επιστημών και το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων για τις υπηρεσίες του στη μουσική. Το 2010, διορίστηκε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Τεχνών της Κέρκυρας.

«Το φεστιβάλ κάθε χρόνο δέχεται εκατοντάδες αιτήσεις από μουσικούς όλου του κόσμου. Εγώ έκανα την αίτησή μου, έστειλα το βιογραφικό και το υλικό που μου ζήτησαν και πήρα υποτροφία για να συμμετάσχω για τους μήνες που θα διαρκέσει συνολικά το φεστιβάλ, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι τα τέλη του Αυγούστου. Το ήθελα πάρα πολύ αλλά φυσικά γνώριζα πόσο δύσκολο είναι να με δεχθούν. Νιώθω πολύ χαρούμενος γι’ αυτό καθώς θα μου δοθεί η ευκαιρία να διευθύνω μία διαφορετική συναυλία κάθε εβδομάδα κάνοντας προηγουμένως πρόβες με την ορχήστρα, ενώ θα έχω την τύχη να γνωρίσω ορισμένους θρύλους της κλασικής μουσικής του σήμερα, όπως για παράδειγμα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, Robert Spano, ο οποίος διευθύνει την Atlanta Symphony και έχει λάβει συνολικά έξι μουσικά βραβεία Grammy καθώς και διάφορους καθηγητές μουσικής από σημαντικά πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης” δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ