Καμία σύνδεση μεταξύ της αϋπνίας και χοληστερόλης σύμφωνα με νέα έρευνα Έλληνα επιστήμονα
Καλά Νέα

Καμία σύνδεση μεταξύ της αϋπνίας και χοληστερόλης σύμφωνα με νέα έρευνα Έλληνα επιστήμονα

Ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία είναι αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αϋπνίας και των καρδιακών παθήσεων. Μια νέα μελέτη Έλληνο-Καναδού ερευνητή, η οποία βασίζεται σε ένα μεγάλο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού των ΗΠΑ, έρχεται να μας δώσει την απάντηση.

Η μελέτη από τον Δρ Νικόλα Βοζόρη, από το Νοσοκομείο του Αγίου Μιχαήλ, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με συμπτώματα αϋπνίας δεν έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, ένας από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, σε σχέση με τους ανθρώπους χωρίς αϋπνία.

Η μόνη εξαίρεση ήταν τα άτομα με αϋπνία που έλαβαν υπνωτικά χάπια, τα οποία είχαν 118% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή χοληστερόλη LDL από τους ανθρώπους που πήραν τα υπνωτικά χάπια, αλλά δεν έχουν αϋπνία, μια προηγουμένως άγνωστη ένωση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό SLEEP.

“Πολλοί ασθενείς και πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης είχαν αναρωτηθεί αν υπήρχε σχέση μεταξύ αϋπνίας και της καρδιακής νόσου, εν μέρει λόγω των αναφορών ότι μια άλλη διαταραχή του ύπνου, η άπνοια ύπνου, συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπήρξαν λίγες ερευνητικές μελέτες σχετικά με το θέμα της αϋπνίας και της χοληστερόλης, με αντικρουόμενα αποτελέσματα” τόνισε ο Έλληνας επιστήμονας.

Η έρευνα του είναι η μοναδική που συνδυάζει τα δεδομένα της συνέντευξης και εργαστηριακά αποτελέσματα. Μεταξύ όλων των ανθρώπων στην έρευνα πέρα ​​από την ηλικία 20, 10,7% είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL, 16,3% είχαν υψηλά τριγλυκερίδια και 22,1% είχαν χαμηλά επίπεδα της HDL ή υγιή χοληστερόλη. Οι πιθανότητες να έχουν μη φυσιολογικά χοληστερόλης δεν ήταν σημαντικά διαφορετική για τους ανθρώπους που δήλωσαν ότι έχουν συμπτώματα αϋπνίας σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν.

“Η παρατηρούμενη σύνδεση μεταξύ της χρήσης υπνωτικών χαπιών και αυξημένων επίπεδων χοληστερόλης LDL είναι ιδιαίτερα ανησυχητική με δεδομένη τη δραματική αύξηση της χρήσης των ηρεμιστικών φαρμάκων στο γενικό πληθυσμό τα τελευταία χρόνια” συμπληρώνει.


Ο Δρ Βοζόρης είναι Καθηγητής και ιατρικός ερευνητής στο Τμήμα Αναπνευστικού του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Είναι επίσης Πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο του Αγίου Μιχαήλ με ειδίκευση στην ιατρική του ύπνου, ΗΗΤ και της φυματίωσης. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στις Επιστήμες Υγείας στο Τμήμα Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο πριν από την ιατρική εκπαίδευσή του. Κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι οι περιοχές αλληλοεπικάλυψης μεταξύ της ιατρικής του ύπνου και αποφρακτικής πνευμονοπάθεια, όπως και τα αποτελέσματα φαρμακοεπιδημιολογίας και της υγείας των κατασταλτικών φαρμάκων σε χρόνια πάσχοντες από αναπνευστική νόσο. Επίσης ασχολείται με τις επιπτώσεις στην υγεία λόγω της αϋπνίας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ