2 ελληνικά μουσεία υποψήφια για το «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016»
Καλά Νέα

2 ελληνικά μουσεία υποψήφια για το «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016»

Δύο ελληνικά μουσεία είναι υποψήφια στον διεθνή διαγωνισμό για την ανακήρυξη του Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016. Συνολικά έχουν ανακοινωθεί 49 μουσεία τα οποία διεκδικούν τον τίτλο του μουσείου της χρονιάς. Ο διαγωνισμός οργανώνεται από το European Museum Forum (EMF), έναν οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει σε ετήσια βάση την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις. Ύστερα από τη συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής στο Ζάγκρεμπ, αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του EMF ο κατάλογος με τις υποψηφιότητες προς βράβευση για το 2016.

Τα μουσεία που συμμετέχουν είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη.

Τα βραβεία θα ανακοινωθούν σε τελετή που θα λάβει χώρα το διάστημα 6-9 Απριλίου 2016 στην Tolosa και το San Sebastian της Ισπανίας, στην οποία η ελληνική ομάδα θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα του Μουσείου.

Μουσείο Τεγέας

Πρόκειται για το μοναδικό ελληνικό δημόσιο Μουσείο που συμμετέχει στον φετινό διαγωνισμό και η ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του αποτελεί ξεχωριστή ευρωπαϊκή διάκριση για την Τεγέα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας Δήμου Τρίπολης, στο κέντρο της Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δημόσια Μουσεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, ιδρύθηκε το 1907, αναβαθμίστηκε κτιριακά και εκθεσιακά τα τελευταία χρόνια με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναλειτουργεί από το 2014.

Μουσείο Τυπογραφίας

Το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας βρίσκεται στα Χανιά, λίγο έξω από την πόλη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας και αποτελεί όραμα ζωής του ιδρυτή του, Γιάννη Γαρεδάκη, ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα”.
Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2005. Η συλλογή του περιλαμβάνει περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια και άλλα μηχανήματα καθώς και εργαλεία και αντικείμενα που παρουσιάζουν την εξέλιξη της τυπογραφίας από τη γέννηση της την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι τις μέρες μας. Σπάνια βιβλία και εφημερίδες καθώς και πολύτιμες λιθογραφίες ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην τέχνη της Τυπογραφίας. Η προσπάθεια για εμπλουτισμό του μουσείου με νέα εκθέματα και η επαφή με τους ανθρώπους της Τυπογραφίας είναι συνεχής. Τον Απρίλιο του 2012 το μουσείο επεκτάθηκε σε νέα πτέρυγα προσθέτοντας στη συλλογή του εκθέματα που αφορούν στην εξέλιξη των γραφικών τεχνών καθώς και δύο αξιόλογες εκθέσεις που σχετίζονται με την εξέλιξη της τυπογραφίας και την ιστορία της γραφής.

Δείτε τις υποψηφιότητες για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου για το 2016

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ