Guardian: Έλληνας ο καλύτερος φωτογράφος για το 2015
Καλά Νέα

Guardian: Έλληνας ο καλύτερος φωτογράφος για το 2015

Η Guardian επέλεξε ως φωτογράφο της χρονιάς τον διακεκριμένο φωτογράφο που συνεργάζεται για το πρακτορείο Reuters, Γιάννη Μπεχράκη. Πριν από ημέρες, η βρετανική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει τους 10 υποψηφίους για την θέση του φωτογράφου για το 2015. Οι 10 φωτογράφοι που επιλέχθηκαν ξεχώρισαν για τις συγκλονιστικές φωτογραφίες τους από εμπόλεμες περιοχές και από την προσφυγική κρίση.

Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που τράβηξε ο Έλληνας φωτογράφος το 2015, καλύπτοντας τα 2 μεγαλύτερα θέματα που απασχόλησαν τον πλανήτη το περασμένο έτος, την προσφυγική κρίση και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

“Έχω καλύψει το θέμα των προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά αυτή η χρονιά ήταν διαφορετική. Οι μετανάστες έρχονταν στη χώρα μου. Μερικές βάρκες έφταναν καθημερινά. Όλοι οι επιβάτες ήταν τρομοκρατημένοι καθώς δεν γνώριζαν πως θα αντιδράσει η αστυνομία και οι ντόπιοι. Μικρές φουσκωτές βάρκες συνέχιζαν να καταφθάνουν, ακόμα και όταν ο καιρός δεν ήταν καλός. Τα τουρκικά παράλια βρίσκονται μόλις 4-5 χιλιόμετρα μακριά. Η συναισθηματική επίδραση του να καλύπτεις την προσφυγική κρίση είναι φοβερή. Έχω εφιάλτες και αϋπνία και ένιωθα ένοχος κάποιες φορές γιατί δεν μπορούσα να κάνω περισσότερα. Στις φλέβες μου κυλάει αίμα προσφυγικό και είμαι και πατέρας” δηλώνει ο Γιάννης Μπεχράκης στην Guardian.

Ο διακεκριμένος φωτογράφος είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη στην ομάδα του ellines.com δηλώνοντας:

“Υπάρχουν προφανώς κάποιες φωτογραφίες, όχι όλες, οι οποίες δημιουργούν πολύ έντονα συναισθήματα και λειτουργούν σαν καταλύτες σε μια κατάσταση, προσπαθώ οι φωτογραφίες μου να κάνουν τους ανθρώπους να σκεφθούν λίγο περισσότερο πριν πατήσουν την σκανδάλη, είναι μια μεταφορική σκέψη, όπως επίσης να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να δώσουν χρήματα ή την βοήθεια τους για ανθρώπους που υποφέρουν και χρειάζονται ή να σκεφτούν πόσο τυχεροί είναι που ζουν σε μια χώρα που δεν σπαράζεται από εμφύλιο ή πείνα, οπότε να αισθανθούν τυχεροί αλλά και ευγνώμονες για ότι έχουν και να κοιτάζουν να μην το χάσουν. Χαίρομαι όταν μπορώ και δημιουργώ τέτοιες φωτογραφίες οι οποίες εμπνέουν κόσμο.”

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ