Έλληνας μαθηματικός τιμάται με το βραβείο Norbert Wiener
Καλά Νέα

Έλληνας μαθηματικός τιμάται με το βραβείο Norbert Wiener

Ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Δαφέρμος, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Brown θα τιμηθεί με το βραβείο Norbert Wiener. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμητική διάκριση στον τομέα των εφαρμοσμένων μαθηματικών. Ο Έλληνας μαθηματικός τιμάται για το σημαντικό του έργο στις Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις και στη Φυσική του Συνεχούς, όντας ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στη θεωρία των Νόμων Διατήρησης παγκοσμίως.

Το σημαντικό αυτό βραβείο απονέμεται κάθε τρία χρόνια από Αμερικανική Μαθηματική Κοινότητα.

Το έργο του καθηγητή Δαφέρμου συνδυάζει τη βαθιά γνώση του αντικειμένου του με τον υψηλό βαθμό επιμέλειας με την οποία προσεγγίζει τα ζητήματα που ερευνά.  Είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο στη θεωρία των Νόμων Διατήρησης. Αυτοί οι θεμελιώδεις νόμοι εκφράζουν με μαθηματικούς όρους το γεγονός ότι, μέσα σε ένα απομονωμένο φυσικό σύστημα, ορισμένες ποσότητες δεν αλλάζουν όταν περνάει ο καιρός ή όταν η θέση του συστήματος έχει αλλάξει. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη διατήρηση της ενέργειας και της ορμής.

Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Brown. Έχει διατελέσει Διευθυντής στο Lefschetz Center for Dynamical Systems, βοηθός Καθηγητής στο Τμήμα Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Cornell, ενώ ήταν μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Έλαβε το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και  το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιβλιογραφία με το ερευνητικό του έργο στην περιοχή της Μηχανικής και των Διαφορικών Εξισώσεων με αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις και επιστημονικά βιβλία, ενώ επίσης είναι μέλος  συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών. Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του και έχει ανακηρυχτεί Επίτιμος Διδάκτωρ  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το έργο του σχετικά με τις μαθηματικές πτυχές της θερμομηχανικής έχει επίσης μεγάλη επιρροή. “Το έργο του χαρακτηρίζεται από σαφώς την κατανόηση των θεμελιωδών ζητημάτων της συνεχούς φυσικής και το ρόλο τους στην ανάπτυξη νέων τεχνικών της μαθηματικής ανάλυσης”, γράφουν οι Gui-Qiang Γ Chen και ο Αθανάσιος Τζαβάρας, σε ένα άρθρο με αφορμή τα 70α γενέθλια του. Ο Δαφέρμος είναι ευρέως γνωστός για το βιβλίο του Hyperbolic Conservation Laws in Continuum Physics, η οποία είναι γνωστή ως ο επίσημος “οδηγός” για το θέμα.

Έχει λάβει πολλά βραβεία όπως το  Idalia Reid (2000), το Cataldo e Angiola Agostinelli Prize of the Accademia Nazionale dei Lincei (2011), το Galileo Medal of the City of Padua (2012) και το βραβείο της Παγκόσμιας Κοινότητας για την αλληλεπίδραση της Μηχανικής και των Μαθηματικών (2014).

Το βραβείο Norbert Wiener θα απονεμηθεί στον Έλληνα μαθηματικό στις 7 Ιανουαρίου του 2016 στο Σιάτλ.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. With only 68 publications , 2600 citations and h-26 with zero publications from 1996-2006 (source web of knowledge) how these Americans make such an award?


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ