Οδηγός διακοπών για τα Δωδεκάνησα από την Guardian
Καλά Νέα

Οδηγός διακοπών για τα Δωδεκάνησα από την Guardian

Η εφημερίδα Guardian δημοσιεύει έναν οδηγό για τα Δωδεκάνησα, ιδανικό για όσους σκοπεύουν να επιλέξουν κάποιο από τα νησιά αυτά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το άρθρο ξεκινά με την επισήμανση ότι η Ρόδος και η Κως μπορεί να είναι τα πιο δημοφιλή νησιά της Δωδεκανήσου, όμως και νησιά όπως η Νίσυρος, η Κάλυμνος, η Τήλος, η Ψέριμος, η Σύμη και άλλα προσφέρουν εξίσου όμορφες διακοπές χωρίς πολυκοσμία και με ικανοποιητικές τιμές στο φαγητό και τη διαμονή.

ΡΟΔΟΣ

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χαθείτε στα στενάκια της Παλιάς Πόλης. Σε μερικά σημεία μπορεί να μαζεύει περισσότερο κόσμο, αλλά παραμένει μια από τις πιο όμορφες μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη. Η Ακρόπολη της Λίνδου με το κάστρο της θα σας εντυπωσιάσει. Μπορείτε να ανεβείτε είτε με τα πόδια είτε με ένα γαϊδουράκι και να απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα.

ΚΩΣ

Το κάστρο της θα σας εντυπωσιάσει αν και συγκεντρώνει πλήθη κόσμου. Όταν επισκεφθείτε το χωριό Ασφενδιού, θα αποκτήσετε μια πραγματική γεύση του νησιού. Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διάφορα ρεπορτάζ σχετικά με την Κω και τους μετανάστες, παρόλο που υπάρχει θέμα μέρος του Βρετανικού τύπου υπερέβαλε στο μέγεθος του θέματος.

ΠΑΤΜΟΣ

Οι Βρετανοί επιλέγουν Ρόδο και Κω, όσοι γνωρίζουν για την θρησκευτική Ιστορία της Πάτμου σίγουρα την περιλαμβάνουν στους αγαπημένους τους προορισμούς. Παρατηρείται σίγουρα μια αύξηση των ταξιδιωτών που επιλέγουν εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Η Κάρπαθος, το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, έχει μια εντυπωσιακή ακτογραμμή. Η ποικιλία και η χρωματική μαγεία του φυσικού τοπίου της Καρπάθου είναι μοναδική.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και τη Λέρο και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων. Είναι περικυκλωμένο από νησάκια, μερικά από τα οποία κατοικούνται μόνο από πρόβατα και κατσίκια, ενώ άλλα όπως η Τέλενδος και η Ψέριμος έχουν κάποιους μόνιμους κατοίκους και ταβερνάκια. Το νησί ήταν φημισμένο για τη σπογγαλιεία των κατοίκων, για την οποία σήμερα υπάρχουν στο νησί τρία μουσεία και ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο. Η ποικιλομορφία των ακτών, των απόκρημνων βράχων και το ήπιο κλίμα καθιστούν το νησί αυτό ιδανικό μέρος για τους αναρριχητές.

ΚΑΣΟΣ

Η Κάσος βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του Ανατολικού Αιγαίου, ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο.Τα λευκά σπίτια με τις αυλές και τις αλιτάνες, ανακατεύονται με παλιά, αρχοντοκτισμένα καπετανόσπιτα, δείγματα των περασμένων, πλούσιων καιρών, ενώ στους οικισμούς τα σπίτια είναι κάτασπρα και τα σοκάκια είναι πλακόστρωτα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ποιμενικές κατοικίες, τα «μητάτα».

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Μην επιλέξετε το Καστελλόριζο, αν θέλετε να μείνετε μόνοι σας. Είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας και η Καστελλοριζίτες είναι υπερήφανοι για την ταυτότητα και καταγωγή τους και πολύ φιλικοί με τους επισκέπτες. Μετά από έναν μικρό περίπατο θα έχετε γνωρίσει τον μισό πληθυσμό του νησιού. Επισκεφθείτε τη “Σπηλιά του Παραστά» με τα υπέροχα νερά.

ΣΥΜΗ

Η Σύμη διαθέτει ένα πανέμορφο λιμάνι λόγω της ναυτικής παράδοσης της. Ίσως μάλιστα να είναι το πιο εντυπωσιακό λιμάνι στα Δωδεκάνησα. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής και προσελκύει αρκετό κόσμο τα καλοκαίρια. Μπορείτε να επισκεφθείτε την παλιά πόλη και το κάστρο της.

ΝΙΣΥΡΟΣ

Είναι χτισμένη γύρω από ένα ενεργό ηφαίστειο, τα συγκλονιστικά τοπία της θα συναρπάσουν τους φυσιολάτρες. Στο Μανδράκι, την πρωτεύουσα του νησιού, τα σπίτια είναι χτισμένα σε ηφαιστειογενές έδαφος. Μπορείτε να περπατήσετε στην Καλντέρα και να θαυμάσετε τη μοναδική θέα.

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Όταν βρεθείτε στο νησί θα νομίζετε πως είστε στις Κυκλάδες κι όχι στα Δωδεκάνησα. Το όμορφο χωριό της Χώρας με τα λευκά σπίτια και τους ανεμόμυλους είναι αυτό που θα σας θυμίσει έντονα Κυκλάδες. Η διαφορά είναι ότι η Αστυπάλαια είναι σχετικά άγνωστή στις ορδές τουριστών. Το κάστρο, σήμα κατατεθέν της Αστυπάλαιας, μέχρι τον 19ο αιώνα αποτελούσε τον μοναδικό οικισμό του νησιού.

ΛΕΡΟΣ

Η Λέρος είναι για πιο χαλαρούς επισκέπτες που αναζητούν ηρεμία. Η Λέρος είναι ένα από τα ελληνικά νησιά που δεν έχουν επιβαρυνθεί ακόμα από το μαζικό τουρισμό. Μπορείτε να κάνετε καταδύσεις σε διάφορα σημεία, όπως στο ναυάγιο από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΤΗΛΟΣ

Αν και δεν συγκαταλέγεται στους δημοφιλείς προορισμούς, τα θέλγητρα της είναι πολλά. Μπορείτε να κάνετε κάμπινγκ στην Έριστο, όπου κάποιοι πηγαίνουν εκεί για περισσότερα από 20 χρόνια. Η παραλία εκτείνεται για 1 χλμ και η άμμος συχνά παίρνει ροζ απόχρωση λόγω του υφάλου. Το Μεγάλο Χωριό σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη, καθώς έχει κρατήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και δεν έχει αλλοιωθεί για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες. Επισκεφθείτε και το κάστρο πάνω από το το Μεγάλο Χωριό για να απολαύσετε την καλύτερη θέα.

ΨΕΡΙΜΟΣ

Με τους μόνιμους κατοίκους να ανέρχονται στους 20, είναι ένα ευλογημένο νησί με απόμακρες παραλίες με άμμο και μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως επίγειος παράδεισος.

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτά τα νησιά, υπάρχουν ακόμα 14 μικρότερα νησιά με όμορφες παραλίες και την δική τους προσωπικότητα. Το κοινό συνδετικό τους είναι η κοινή Ιστορία λόγω της τοποθεσίας τους.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ