Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε νέο είδος γιγάντιας χελώνας
Καλά Νέα

Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε νέο είδος γιγάντιας χελώνας

Η επιστημονική συνεργασία ενός Έλληνα και ενός Ισπανού ερευνητή έφερε στο φως ένα νέο είδος χελώνας, που η επιστημονική κοινότητα αγνοούσε μέχρι σήμερα την ύπαρξή του. Πρόκειται για το  γένος Titanochelon μια γιγάντια χελώνα που κατοικούσε στην Ευρώπη δύο εκατομμύρια χρόνια πριν. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Ισπανό Adán Pérez-García, καθηγητή στο Τμήμα Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης και τον Έλληνα Ευάγγελο Βλάχο του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα απολιθώματα που τους οδήγησαν σε αυτή την διαπίστωση βρέθηκαν στη Μαδρίτη. Η χελώνα έφτανε τα δύο μέτρα σε μήκος και ήταν η μεγαλύτερη χελώνα που έζησε ποτέ στην Ευρώπη.

«Δεν είναι ένα οποιοδήποτε είδος χελώνας, αλλά η μεγαλύτερη χελώνα που έζησε στην Ευρώπη, με μέγεθος που θα μπορούσε να υπερβεί αυτό των χελωνών που ζουν σήμερα στα νησιά Γκαλαπάγκος» εξηγεί ο ερευνητής της UNED, Adam Perez García.

Το κέλυφος της μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα δύο μέτρα, ήταν όμως σχετικά χαμηλό, πολύ ισχυρό και καλυπτόταν από οστέινα μέρη για προστασία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην «Zoological Journal of the Linnean Society».

Διαβάστε την πλήρη έρευνα

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ