Σημαντική ανακάλυψη για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος
Καλά Νέα

Σημαντική ανακάλυψη για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος

Επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ ανακάλυψε ένα σημάδι της πρώιμης ανάπτυξης του καρκίνου του παγκρέατος και πιο συγκεκριμένα μια αύξηση σε ορισμένα αμινοξέα που εμφανίζεται πριν από τη διάγνωση της νόσου και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει και ο βιολόγος Θαλής Παπαγιαννακόπουλος. Ο Έλληνας επιστημόνας είναι ερευνητής του Τμήματος Βιολογίας και του Ινστιτούτου Κοχ για την Αντικαρκινική Έρευνα στο ΜΙΤ.

Η έκθεση των ερευνητών του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber, του MIT, του Χάρβαρντ και άλλων οργανισμών, δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Nature Medicine.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Μπράιαν Γουόλπιν, βρήκε ότι, πριν τη διάγνωση της νόσου, παρατηρείται στο σώμα μια μικρή αύξηση στο επίπεδο ορισμένων αμινοξέων. Αν και η αύξηση των αμινοξέων δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποτελέσει τη βάση ενός νέου διαγνωστικού τεστ για τον παγκρεατικό καρκίνο, τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν πως ο παγκρεατικός καρκίνος επηρεάζει το υπόλοιπο σώμα και ειδικότερα πως  «πυροδοτεί» ως παρενέργεια τη θανατηφόρα μυϊκή καχεξία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από 1.500 ανθρώπους, τα οποία είχαν δώσει χρόνια πριν, συμμετέχοντας σε μεγάλες ιατρικές έρευνες. Ανέλυσαν τα δείγματα ψάχνοντας για περισσότερους από 100 διαφορετικούς μεταβολίτες (ουσίες που παράγονται από τη διαδικασία του μεταβολισμού) και συνέκριναν τα αποτελέσματα των συμμετεχόντων που είχαν αναπτύξει παγκρεατικό καρκίνο με όσων δεν είχαν αναπτύξει.

«Βρήκαμε ότι τα επίπεδα των αμινοξέων ήταν υψηλότερα σε άτομα που στη συνέχεια ανέπτυξαν καρκίνο του παγκρέατος σε σύγκριση με εκείνους που δεν εμφάνισαν τη νόσο» δήλωσε ο Μπράιαν Γουόλπιν.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης πως η εμφάνιση του καρκίνου ερχόταν μέσα σε 2 έως 25 χρόνια και πως η αύξηση των αμινοξέων οφείλεται στη διάσπαση του μυικού ιστού, η οποία με τη σειρά της απελευθερώνει τα εν λόγω αμινοξέα στο αίμα.

«Η έκπληξη στα αποτελέσματα μας ήταν ότι η διάσπαση του μυικού ιστού ξεκινά σε πολύ πρώιμο στάδιο της ασθένειας, από ότι εκτιμούσαμε παλιότερα» συμπλήρωσε ο ερευνητής Vander Heiden.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ