Η τεχνολογία ρίχνει φως στο ναυάγιο των Αντικυθήρων
Καλά Νέα

Η τεχνολογία ρίχνει φως στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων ξεκίνησε τη διερεύνηση του αρχαίου ναυαγίου στα Αντικύθηρα, όπου βρέθηκε ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Η ομάδα έχει στη διάθεση της μια εξελιγμένη στολή, που διευρύνει τον χρόνο παραμονής στο βυθό αλλά και το βάθος που μπορεί ο δύτης να φτάσει (150 μέτρα βάθος) και κατ” επέκτασιν αισιοδοξούν ως προς τα ευρήματα που θα έχει η αποστολή, η οποία θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα.

Το ναυάγιο στα ανοιχτά των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1900. Θεωρείται ότι πρόκειται για ένα ρωμαϊκό πλοίο, που βυθίστηκε κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. Μετά την αρχική ανακάλυψη, το ναυάγιο εξερευνήθηκε μία μόνο φορά από τον Jacques Cousteau, το 1976, για αρκετές εβδομάδες, έως τον χειμώνα του 2012, όπου μια ομάδα δυτών από το Woods Hole και η Ελληνική Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων ξεκίνησαν πιο συστηματική εξερεύνηση των υδάτων γύρω από το νησί. Μέχρι στιγμής, η εξερεύνηση είχε περιοριστεί σε βάθος 60 μέτρων και οι αρχαιολόγοι της αποστολής πιστεύουν πως θα μπορέσουν να βρουν πολλά αντικείμενα τόσο γύρω, όσο και μέσα στο ναυάγιο.

«Έχουμε καλούς οιωνούς ότι υπάρχουν και άλλα αντικείμενα» τόνισε η Αγγελική Σίμωση, Προϊσταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, μετά τις έρευνες στην περιοχή το 2012 και το 2013.

Για πρώτη φορά, εκτός από τη στολή που ονομάζεται Exosuit και κατασκευάστηκε στον Καναδά, θα γίνει χρήση και υποβρύχιου ρομπότ, όπως και ενός αυτόνομου οχήματος, του Iver, που θα χειρίζεται το Australian Centre for Marine Robotics και το οποίο θα επιτρέψει τη δημιουργία τρισδιάστατου χάρτη του χώρου του ναυαγίου.

Την ελληνική ομάδα θα βοηθήσει ο Brendan Foley, ένας αρχαιολόγος που εξειδικεύεται στις θαλάσσιες αποστολές, από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης. Μάλιστα ο Foley είχε συμμετάσχει στην αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ