Αμερικανικό μουσείο επιστρέφει βυζαντινό κειμήλιο στο Άγιο Όρος
Καλά Νέα

Αμερικανικό μουσείο επιστρέφει βυζαντινό κειμήλιο στο Άγιο Όρος

Το Μουσείο Getty του Λος Άντζελες ανακοίνωσε πως οικειοθελώς θα επιστρέψει ένα βυζαντινό χειρόγραφο που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και αναφέρεται σε εικόνες από τη Καινή Διαθήκη στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στο Άγιο Όρος. Το χειρόγραφο αποκτήθηκε από το μουσείο το 1983 ως μέρος μιας μεγάλης και καλά τεκμηριωμένης συλλογής από έργα τέχνης.

Εκτίθεται μέχρι τις 22 Ιουνίου στο Μουσείο Getty ως μέρος της συλλογής «Ουρανός και Γη: Βυζαντινή Απεικόνιση σε ένα πολιτιστικό σταυροδρόμι».

Πρόσφατα ωστόσο έφθασαν στα χέρια των υπευθύνων του Μουσείο στοιχεία που καταδεικνύουν πως το χειρόγραφο δεν μεταφέρθηκε νόμιμα από τη Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι εβδομάδων, το Μουσείο Getty έχει εργαστεί συστηματικά μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να κατανοήσουν την πρόσφατη ιστορία αυτού του χειρογράφου και να επιλύσουν το θέμα της ιδιοκτησίας. Με βάση τις νέες πληροφορίες που ήρθαν στο φως μέσω αυτής της διαδικασίας , το μουσείο αποφάσισε ότι η σωστή πορεία δράσης ήταν να επιστρέψει το χειρόγραφο στην Ιερά Μονή Διονυσίου από την οποία εξαφανίστηκε πριν από 50 χρόνια» είπε ο διευθυντής του Μουσείου, Timothy Potts.

«Επικροτούμε τους υπευθύνους του Μουσείου Getty για την ανταπόκρισή τους στο θέμα αυτό» είπε ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Η απόφασή τους να επιστρέψουν αυτό το πολύτιμο βυζαντινό χειρόγραφο τιμά το πνεύμα του πλαισίου για την Πολιτιστική Συνεργασία μας» συμπλήρωσε.

Τα τελευταία χρόνια το μουσείο έχει επιστρέψει αρκετά αντικείμενα στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Ιταλία, για τα οποία οι χώρες αυτές κατήγγειλαν ότι είχαν παράνομα βγει από τα σύνορα τους. Υπεύθυνοι του Μουσείου Getty τονίζουν πως δεν έχουν αποκτήσει ποτέ εν γνώσει τους αμφισβητούμενων αντικείμενα .

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ