Οι πλουσιότεροι Έλληνες στον κόσμο για το 2014
Καλά Νέα

Οι πλουσιότεροι Έλληνες στον κόσμο για το 2014

Η λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο για το 2014 ανακοινώθηκε από το περιοδικό Forbes. Η λίστα περιλαμβάνει 1645 δισεκατομμυριούχους, η συνολική περιουσία των οποίων ανέρχεται στα 6,4 τρις δολάρια, ενώ την περσινή χρονιά ήταν 5,4 τρις δολάρια. Η λίστα φέτος περιλαμβάνει 42 νέες γυναίκες δισεκατομμυριούχους που είναι ρεκόρ, ενώ στη λίστα βρίσκονται 172 γυναίκες, οι περισσότερες που έχουν βρεθεί ποτέ στη συγκεκριμένη λίστα.

Στη φετινή λίστα 12 Έλληνες κατάφεραν να μπουν καθώς και ένας Κύπριος.

Πλουσιότερος Έλληνας ο Φιλάρετος Καλτσίδης και φέτος

Αν και παραμένει ο πλουσιότερος Έλληνας, ο Φιλάρετος Καλτσίδης από τη θέση 175 που βρισκόταν το 2013 με περιουσία 6,7 δις δολαρίων, φέτος βρίσκεται στη θέση 234 με την περιουσία του να ανέρχεται στα 6 δις δολάρια. Ο Φιλάρετος Καλτσίδης ή Filaret Galchev, όπως είναι γνωστός στην Ρωσία διατηρεί διπλή υπηκοότητα, την ελληνική και την ρωσική.

Διαβάστε περισσότερα για τον Φιλάρετο Καλτσίδη εδώ.

Στη 466η θέση της λίστας βρίσκεται ο Τζιμ Ντέιβις (641 θέση στη λίστα του 2013). Η περιουσία του φέτος ανέρχεται στα 3,4 δις δολάρια, έχοντας κερδίσει μέσα σε μία χρονιά 1,1 δις δολάρια. Οι γονείς του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας αθλητικών και γυμναστικών ειδών «New Balance»

Στη θέση 506,  με περιουσία 3,2 δις δολάρια, βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης (412η θέση στη λίστα του 2013). Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση. Σπούδασε στο London School of Economics και στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία των επιχειρήσεων της οικογένειας Λάτση. Αν και καταγόταν από εφοπλιστική οικογένεια ίδρυσε το EFG Group και δραστηριοποιείται στον τραπεζικό χώρο. Διαμένει μόνιμα στη Γενεύη.

Στην 551η θέση βρίσκεται ο Ελληνοιταλός Τζον Πολ Ντετζόρια (329η θέση της λίστας του 2013) , με περιουσία που αγγίζει τα 3 δις δολάρια, έχοντας απολέσει περίπου 1 δις σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Μεγάλο μέρος των ετήσιων εσόδων του αντλεί από την εταιρεία του, «John Paul Mitchell Systems», που παρασκευάζει προϊόντα για τον καλλωπισμό των μαλλιών. Μάλιστα πριν χτίσει την αυτοκρατορία του, ήταν άστεγος και ζούσε στο αυτοκίνητο του.

Διαβάστε περισσότερα για τον Τζον Πολ Ντετζόρια εδώ.

Στην ίδια θέση την 551η, βρίσκεται και ο ομογενής και υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Τζον Κατσιματίδης (458η θέση στη λίστα του 2013). Η περιουσία του ανέρχεται στα 3 δις δολάρια, όπως και πέρσι. Ο όμιλος επιχειρήσεων που κατέχει περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ τροφίμων της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα, 400 Βενζινάδικα αλλά και εταιρίες Real Estate.

Διαβάστε περισσότερα για τον Τζον Κατσιματίδη εδώ.

Την 687η θέση της λίστας κατέχει ο Αριστοτέλης Μυστακίδης (527η θέση στη λίστα του 2013). Η εκτιμώμενη περιουσία του ανέρχεται στα 2,5 δις δολάρια. Είναι διακεκριμένος διαχειριστής επενδύσεων σε βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως και διατηρεί διοικητικές θέσεις στις μεγαλύτερες θυγατρικές της Glencore, της οποίας είναι και μέτοχος.

Επίσης, στην 687η θέση της λίστας βρίσκεται και ο Φίλιππος Νιάρχος με εκτιμώμενη περιουσία 2,5 δις δολάρια. Ο γόνος της εφοπλιστικής οικογένειας ασχολείται με την τέχνη. Η συλλογή του με πίνακες είναι από τις πολυτιμότερες στον πλανήτη και συμπεριλαμβάνει έργα του Πικάσο και του Βαν Γκογκ.

Στην θέση 731 πλασάρεται ο Γιώργος Αργυρός (736η θέση στη λίστα του 2013) με την περιουσία του να αγγίζει τα 2,4 δις δολάρια. Είναι πλουσιότερος κατά 0,4 δις δολάρια από πέρσι. Ασχολείται με το real estate και επενδύσεις και είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ισπανία.

Στη θέση 796   βρίσκεται ο Peter Peterson ή Πήτερ Πετρόπουλος (1107η θέση στη λίστα του 2013) η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 2,2 δις δολάρια, έναντι των 1,3 δις δολάρια που είχε το 2013. Είναι επιχειρηματίας, τραπεζίτης, συγγραφέας και πολιτικός, ενώ διετέλεσε γραμματέας Εμπορίου των ΗΠΑ από τις 29 Φεβρουαρίου 1972 έως τον Φεβρουάριο του 1973, υπό την προεδρία του Νίξον. Θεωρείται ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη επιρροή αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα για τον Πήτερ Πέτερσον εδώ.

Στη θέση 828 της λίστας βρίσκεται ο Μάικλ Ζάχαρης (792η θέση στη λίστα του 2013) με εκτιμώμενη περιουσία αξίας 2,1 δις δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, το απέκτησε μέσα από την πώληση της επιτυχημένης φαρμακοβιομηχανίας του Kos Pharmaceuticals το 2006, έναντι 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε περισσότερα για τον Μάικλ Ζάχαρης εδώ.

Στο νούμερο  1284 της λίστας βρίσκεται ο Dean Metropoulos (1175η θέση το 2013)  η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 1,3 δις δολάρια. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας Pabst Brewing, παράγει πάνω από 24 μάρκες μπύρας και ποτών. Η οικογένεια του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ήταν 9 ετών και τα τελευταία χρόνια το όνομα του βρίσκεται στις λίστες με τους 15 πλουσιότερους Έλληνες.

Στη θέση 1465  βρίσκεται ο Αλέξανδρος Σπανός (1342η θέση στη λίστα του 2013) με συνολική περιουσία αξίας 1,1 δις δολάρια. Ο κ. Σπανός ασχολείται με το real estate και κατοικεί στις ΗΠΑ, ενώ είναι ιδιοκτήτης των San Diego Chargers.

Διαβάστε περισσότερα για τον Αλέξανδρο Σπανό εδώ.

Τέλος, στη «Χρυσή Βίβλο» του περιοδικού Forbes συναντάμε και τον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη της EasyJet Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος βρίσκεται στη θέση 520 με εξαιρετικά ανοδική πορεία, καθώς το 2013 στη λίστα ήταν μόλις στη θέση 1332 με περιουσία που ανερχόταν στα 1,05 δις δολάρια, ενώ σήμερα η περιουσία του υπολογίζεται στα 3,1 δις δολάρια.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ